Het weer in het weekend: Zon, wolken en wind, overdag droog

Foto van auteur

Thorbeckewal
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Zaterdag zet het weertype van de afgelopen dagen zich voort. Zwolle ziet een afwisseling van zon en veel wolken bij een gematigde temperatuur van ongeveer 23 graden. Zeer geschikt voor buitenactiviteiten. Er is meer wind dan op vrijdag vanuit het westen.

Die westenwind met kracht 3 tot 4 kun je als normale weergebruiker misschien als storend ervaren, windsporters zullen er blij mee zijn. Het blijft zaterdag overdag droog. In de nacht naar zondag passeert een gebiedje met regen over het noorden van het land. Zwolle krijgt daar wellicht een paar druppels van mee ‘s nachts. Het leek er aanvankelijk op dat ons een vochtige zondag te wachten zou staan, om niet te zeggen nat. De weercomputers hebben dat scenario echter geschrapt.

We krijgen dit weekend nóg een droge dag in de schoot geworpen, die tevens vrij warm is. Zondag slepen we in de stad een zomerse middagtemperatuur van 25 graden binnen. Met iets minder wind en waarschijnlijk een flinke dosis zonneschijn in de middag. De wind komt uit richtingen rond zuidwest met kracht 3.

Maandag voltrekt zich een omslag naar veel minder warm weer. Het wordt nat en de wind trekt aan uit de koele noordwesthoek. Het kwik stokt al bij 18 graden, wat beneden normaal is voor half augustus. Een storing koerst ten noorden van ons naar Denemarken, waarbij hier een front met bewolking en regen vanuit het noordwesten overtrekt. In de nacht van zondag op maandag kan de eerste neerslag worden verwacht en maandag komt er meer regen op ons af.

Is dit de inval van een vroege herfst? Volgens de huidige berekeningen niet. Vanaf de tweede helft van de nieuwe week stabiliseert het weer zich door de komst van een hogedrukgebied bij Engeland. De kans op regen neemt sterk af, de windt houdt zich rustig en de temperatuur in Zwolle herstelt zich naar een niveau iets boven de 20 graden.