De klimaatburgemeesters: Gebruik meer hout in de bouwsector

Hout is het oudste bouwmateriaal ter wereld.
Foto: Blossom Architecture

Hout is het oudste bouwmateriaal ter wereld. Een veelzijdig en natuurlijk materiaal dat mensen al eeuwenlang aanspreekt. Hout heeft een lage milieubelasting en is eenvoudig te bewerken. Daarom pleit ik voor meer houtbouw in de bouwsector omdat we voor een grote uitdaging staan: het verduurzamen van de gebouwde omgeving.

Als architect houd ik mij actief bezig met het vergroenen van de bouwsector en zie ik een mooie toekomst in houtbouw. Waarom? Hout is hernieuwbaar materiaal. Bomen kunnen opnieuw worden geplant, waardoor het een oneindige bron van bouwmateriaal biedt. Dit maakt het een milieuvriendelijk alternatief. Ook heeft hout een lagere CO₂-footprint dan beton, staal en kunststof. Als extra voordeel houden bomen CO₂ vast in het hout, tot wel honderden jaren! En wist je dat de winning en productie van hout zeer weinig energie en CO₂-uitstoot kosten?

Wanneer bomen worden gekapt, kan het bos zichzelf herstellen doordat nieuwe bomen groeien. Als dit proces niet vanzelf plaatsvindt, kunnen mensen helpen door nieuwe bomen aan te planten. Ze zeggen ook wel “voor elke gekapte boom worden twee nieuwe geplant”. Het is hierbij wel belangrijk om te kiezen voor hout uit duurzaam beheerde bossen. Zo kunnen we de voordelen behouden die bossen bieden, zoals biodiversiteit, waterzuivering, klimaatbeheersing en recreatie. Door te kiezen voor duurzaam hout wordt ontbossing, veroorzaakt door factoren als palmolie- en sojaplantages, tegengegaan.

Naast nieuw hout kan oud hout uitstekend worden hergebruikt. Sloophout is populair als vloerdelen en oude houtconstructies worden hergebruikt in nieuwbouw- of renovatieprojecten. Ook het hergebruik van houten deuren, vensterbanken en zelfs van hele gevels is steeds vaker te zien. Hout dat niet meer direct hergebruikt kan worden, wordt vaak verwerkt tot andere producten, zoals spaanplaat, dat voor 75 procent bestaat uit gerecycled hout. Dit materiaal kan in de bouwsector ook worden gebruikt, fantastisch toch?

Als jij bewust kiest voor duurzaam en verantwoord gewonnen hout, draag je bij aan de bescherming van onze bossen én een gezondere planeet. Kiezen voor hout met een keurmerk, zoals FSC of PEFC, betekent dat je kiest voor bossen die verantwoord worden beheerd. Ook zorg je voor meer vraag op de markt voor het hergebruik van hout, wat helpt om de impact van houtwinning op het milieu te beperken. Jouw keuzes maken echt een verschil, dus let goed op de herkomst van het hout dat je koopt!

Als consumenten maken we een verschil, maar in de bouwsector kunnen we dit op grotere schaal doen. Daarom streef ik als klimaatburgemeester om houtbouw een grotere rol te geven in de gebouwde omgeving. Ik wil kijken hoe de gemeente hierin kan helpen, bijvoorbeeld door de welstandsnota aan te passen. Om houtbouw in de toekomst de norm te maken, richt ik me ook op studenten en docenten, zij zijn de nieuwe professionals. Een dag per week geef ik les op Hogeschool Windesheim. Daar wil ik het kennisniveau over houtbouw in de opleiding Bouwkunde verbeteren. Mijn droom is dat uiteindelijk de helft van de studenten afstudeert met een focus op houtbouw. Dit zou een goede manier zijn om sneller kennis over bouwen met natuurlijke materialen en houtbouw in het curriculum op te nemen.

Tot slot, ik hoop jou te inspireren voor duurzaam hout te kiezen en ik zal blijven werken aan mijn doel om 50 procent houtbouw in zichtbare stedelijke projecten te realiseren. Dit vereist samenwerking tussen architecten, beleidsmakers, ontwikkelaars en consumenten. Samen kunnen we onze gebouwde omgeving transformeren naar een duurzame en circulaire realiteit. Laten we houtbouw de norm maken en samen bouwen aan een groene toekomst!

Door: Maartje van den Berg

Foto 1
Hout is het oudste bouwmateriaal ter wereld. - Foto: Blossom Architecture
Hout is het oudste bouwmateriaal ter wereld.
Foto: Blossom Architecture

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)