Zwolse drugsoorlog – deel II: Vluchteling door Zwols drugskopstuk ingezet als soldaat in oorlog met Aureus

|   Laatste wijziging

Justitie verdenkt Ismael H. van de brandstichting op de Zijpe.
Foto: Ruben Meinten

“Een slachtoffer van criminele uitbuiting,” zo bestempelden de reclassering en andere hulpverleners Ismaël H., een 24-jarige Syrische vluchteling. Justitie is er vrijwel zeker van dat de Syriër onder druk van Emin Y., kopstuk van een Turkse bende, werd ingezet als drugsdealer en soldaat.

Anderhalve week geleden verscheen Ismaël H. in de rechtbank op een tussentijdse zitting. Justitie verdenkt hem ervan dat hij op donderdag 12 september in de vroege ochtend een auto in brand stak op de Zijpe. De bolide werd door brand verwoest en was eigendom van Mert M., een 24-jarige Zwollenaar die bekendstaat als drugsdealer en geassocieerd wordt met de criminele jeugdbende Aureus. Niet alleen de auto van M. werd door de brand verwoest, ook twee andere auto’s die op de parkeerplaats stonden vielen ten prooi aan de vlammen.

“Deze brandstichting moet in een bepaalde context worden gezien,” waren de openingswoorden van de officier van justitie in de rechtszaal. Zijn woorden werden nauwgezet gevolgd door Mert M., vanaf de publieke tribune. Het zorgde ervoor dat de openbaar aanklager zijn woorden op een goudschaaltje woog om niet te veel prijs te geven over de lopende onderzoeken en al helemaal niet over de persoonlijke omstandigheden van de Syrische vluchteling.

Mert M.
Afgelopen zomer verscheen M. niet in de rechtbank om zich te verantwoorden voor een dollemansrit over de snelweg en een vechtpartij met politieagenten. De Zwollenaar kreeg toen een taakstraf en moest zijn rijbewijs voor een jaar inleveren.

Als slachtoffer liet M. zich voegen in het strafproces tegen de Syriër om een schadevergoeding van 1000 euro te eisen. Daar werd in de rechtszaal geen woord over gerept. Wel hoorde hij de officier zeggen dat Ismaël H. een instabiele jongeman is met een taalachterstand en financiële problemen. Dat de Syriër nu verdacht wordt van drugshandel en betrokkenheid bij een drugsoorlog maakt zijn situatie er niet beter op. Het OM houdt er rekening mee dat de vluchteling gevaar loopt en schakelde het coördinatiecentrum tegen mensenhandel in.

Emin Y.
Drugskopstuk Emin Y., die onlangs met een automatisch vuurwapen werd beschoten bij FC Ulu Spor en momenteel achter de tralies zit op verdenking van een gijzeling of ontvoering, zou geprofiteerd hebben van de kwetsbaarheid van de Syrische jongeman. Ismaël H. zou door hem zijn gebruikt als dealer van 3MMC, amfetamine en cocaïne.

Voor de Turkse drugsbaas was het leven enige tijd betrekkelijk rustig. Jaren geleden werden Holtenbroek en Stadshagen geteisterd door een reeks autobranden en liquidatiepogingen. Een concurrerende drugsbende onder leiding van de Afghaanse broers Idris en Abas M. (geen familie van Mert M. – red.) kreeg het aan de stok met de groep van Emin Y. en Emin Z. In 2019 opende Abas M. met een automatisch wapen het vuur op Emin Y. op de Bachlaan.

De Afghaanse broers verdwenen voor jaren achter slot en grendel waardoor er een einde kwam aan de Zwolse drugsoorlog. Ondertussen richtte de politie het vizier op een groep jongelingen in Aa-landen. Minderjarige en jongvolwassen Zwollenaren gingen zich te buiten aan drugshandel en geweld. De politie noemde de criminele jeugdbende Aureus.

Zwolse drugsoorlog – deel II
Vijf jaar later lijkt de jeugdbende zo volwassen te zijn geworden dat ze een keiharde confrontatie met de drugsbende van Emin Y. niet meer schuwen. Het drugskopstuk lijkt dan ook verzeild te zijn geraakt in de Zwolse drugsoorlog – deel II. De nacht na de autobrand op de Zijpe ging een auto van een familielid van Y. in vlammen op.

Y. zou op zijn beurt kort na de autobrand een van de leden van Aureus hebben gegijzeld. “Er loopt een onderzoek naar Emin,” onthulde advocaat Yehudi Moszkowicz eerder deze maand in een ander strafproces in de Zwolse rechtbank. “Mensen zijn afgeperst en gemarteld,” aldus de advocaat. “Daar circuleren ook beelden van.” 

De Utrechtse advocaat was toen in Zwolle om de belangen te behartigen van de 23-jarige Rojdar Y. (geen familie van Emin Y. – red.) uit Zwolle. Die vuurde enkele uren na de ontvoering en vermeende martelingspraktijken met een Kalasjnikov AK-47 een kogelregen af op Emin Y. in en bij de kantine van FC Ulu Spor.

“Ik weet dat Emin inmiddels al gedetineerd zit en wil dat de (verschillende – red.) onderzoeken bij elkaar gevoegd worden,” vervolgde Moszkowicz. “Alleen op die manier kunnen we zicht krijgen op het gehele conflict.” Emin Y. speelt een hoofdrol in een groot drugsonderzoek waarbij de politie binnenviel in woningen in Apeldoorn en Zwolle die aan Emin Y. te linken zijn en bij een multicultureel centrum waar Y. regelmatig kwam. Volgens Moszkowicz is zijn cliënt het kind van de rekening geworden van de praktijken van Emin Y.

Criminele uitbuiting
Terug naar het andere kind van de rekening van Emin Y. De soldaat die de auto in brand moest steken op de Zijpe. “Het zijn niet de zwaarste feiten en ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat hij niet het achterste van de tong laat zien,” oordeelde de officier van justitie. Hij ziet Ismaël H. als slachtoffer van criminele uitbuiting.

De advocaat van H. ziet het niet veel anders. De strafpleiter vond dan ook dat H., die vijf dagen na de brandstichting op de Zijpe werd opgepakt en sindsdien vastzit, in vrijheid zijn strafproces moet kunnen afwachten. De rechtbank besloot de zitting te schorsen en verzocht alle aanwezigen om de rechtszaal te verlaten.

Ouiel el A.
Na tien minuten beraadslaging werd de zitting hervat. Tot grote verbazing van de officier van justitie zat Mert M. op de publieke tribune in gezelschap van een andere belangstellende, Ouiel El A., een van de jonge bendeleden van Aureus.

El A. is een goede bekende van politie en justitie. De twintiger is de eigenaar van een meer dan vijftien pagina’s tellend strafblad. Begin december vorig jaar werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 11 maanden voor cokehandel, het bezit van MDMA en het omver rijden van houten paaltjes op de Roer in Aa-landen toen hij op vlucht sloeg voor de politie, en het aansturen van minderjarigen om coke te bezorgen in Zwolle.

In maart 2023 werd El A. veroordeeld voor zijn aandeel in de geweldsexplosie bij I Love Sushi in winkelcentrum AA-landen. De destijds 19-jarige Zwollenaar stond toen ook terecht voor het schieten met een vuurwapen bij een woning aan de Voermanstraat in Stadshagen. Op 15 mei vorig jaar werd hij in Oldebroek opgepakt met bijna een kilo coke op zak. Volgens De Stentor zat hij samen met een ander Aureus-lid achter de ‘bestellijnen’ Adil 24/7 en Melvin 24/7.

El A. recent beschoten
In de periode na de schietpartij bij FC Ulu Spor zou Ouiel El A. vanuit een voorbijrijdende auto zijn beschoten met een vuurwapen. Hij zou daarbij gewond zijn geraakt aan zijn pink. De schietpartij bleef onder de radar en zou zich naar verluidt hebben voorgedaan in Holtenbroek. Politie en justitie zijn vanwege het opsporingsbelang niet scheutig met informatie. Waar en wanneer El A. onder vuur werd genomen, is onduidelijk.

Dat El A. als belangstellende de strafzaak van de brandstichter volgde, zorgde ervoor dat de officier van justitie de rechters in de rede viel toen ze vroegen waar Ismaël H. onderdak zou krijgen als de rechtbank besloot om zijn voorlopige hechtenis op te heffen. Daardoor kon voorkomen worden dat in het openbaar het adres werd genoemd.

Opnieuw autobrand op Zijpe
In de rechtszaal kregen de Aureus-leden weinig te horen, behalve dat Ismaël op kerstavond weer van zijn vrijheid mocht gaan genieten, in afwachting van de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak. Dan zal moeten blijken of hij de auto van Mert M. in brand heeft gestoken op 17 september.

Wat de heren van de jeugdbende wel zeker weten, is dat het niet Ismaël H. was die zo’n twee weken geleden opnieuw een auto van Mert M. in brand stak. De Syriër heeft daar het perfecte alibi voor, hij logeerde die nacht nog in de PI Vught.

Foto 1
Justitie verdenkt Ismael H. van de brandstichting op de Zijpe. - Foto: Ruben Meinten
Justitie verdenkt Ismael H. van de brandstichting op de Zijpe.
Foto: Ruben Meinten

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)