Steeds minder weigerambtenaren in regio Zwolle

Zwolle – Steeds meer gemeentes in de regio Zwolle hebben geen enkele buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand (babs) in dienst die weigert huwelijken tussen twee mannen of twee vrouwen te voltrekken. Met dit nieuws komt COC Zwolle, dat een inventarisatie deed onder alle 23 gemeentes in haar werkgebied.

Vrijdag 1 april is het tien jaar geleden dat het burgerlijk huwelijk wettelijk werd opengesteld voor paren van gelijk geslacht. Sinds de laatste peiling in 2007 is bij acht gemeentes de situatie gewijzigd naar de meest ideale: geen weigerambtenaren in dienst én een besluit van het gemeentebestuur om alleen nog babsen aan te nemen die iedereen trouwen, ongeacht of het een man-vrouw, man-man of vrouw-vrouw koppel is. Het gaat om de gemeentes Elburg, Kampen, Epe, Dalfsen, Harderwijk, Heerde, Lelystad en Ommen. Opvallend is dat gemeentebesturen hun goede aanpak liever niet aan de grote klok hangen.

COC Zwolle wilde een compliment komen uitdelen op 1 april, en was bij meerdere gemeentes niet welkom. Bij één gemeente, die niet met naam wil worden genoemd, noemt het bestuur zich ‘vooruitstrevender dan de eigen bevolking’. Deze gemeente sloeg daarom de uitnodiging van COC Zwolle af om een compliment in ontvangst te nemen over haar verbeterde beleid.

Bewuste keuze
Dit laatste is opvallend, vertelt COC Zwolle-voorzitter Joeri Both: “Het gaat ons er om dat je als gemeentebestuur een bewuste keuze maakt om geen nieuwe weigerambtenaren meer aan te nemen. Wij begrijpen dat het in sommige kleinere plattelandsgemeenten wat langer duurt voor alle weigerambtenaren vervolgens zijn verdwenen. Trouwambtenaren zijn vaak lange tijd in dienst en je vervangt ze niet zomaar even. We zijn blij met de vooruitgang die in de afgelopen vier jaar in onze regio is geboekt. Wat we niet begrijpen is dat je als gemeente vervolgens niet durft te staan voor het feit dat homoacceptatie normaal is, uit angst voor reactie van je inwoners.”

Orthodox-christelijk
In het grote werkgebied van COC Zwolle, dat loopt van Hardenberg tot Lelystad en van Steenwijkerland tot Putten, staan vier gemeentes nog helemaal aan het begin als het gaat om het ‘huwelijk gelijk geslacht’. Dat zijn de orthodox-christelijk bestuurde gemeentes Urk, Staphorst, Oldebroek en Nunspeet. Daar werken nog wel weigerambtenaren én zij hebben besloten om nieuwe gewetensbezwaarden aan te zullen stellen. COC Zwolle spoort Urk, Staphorst, Oldebroek en Nunspeet aan om de andere gemeentes te volgen en ook geen nieuwe weigerambtenaren meer aan te nemen.

COC Zwolle werkt met een café, voorlichting, discussie en hulp aan een samenleving waarin iedereen zichzelf kan zijn. Het werkgebied omvat 23 gemeenten in Overijssel, Flevoland, Gelderland en Drenthe. COC Zwolle is lid van de landelijke organisatie COC Nederland.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)