Zwolle – Plastic afval, zoals verpakkingen, worden vanaf oktober huis-aan-huis gehaald door de ROVA. Daarvoor krijgen de inwoners van Stadshagen een extra minicontainer die zijn éénmaal per maand aan de weg kunnen zetten. Dat heeft de gemeente Zwolle zaterdag in een brief aan de inwoners van Stadshagen laten weten.
Foto: www.stadshagennieuws.nl
Nu nog kan het plastic naar afvalcontainers verspreid in de wijk worden gebracht, maar dat levert veel minder gescheiden afval op (elf kilo) dan wanneer het huis-aan-huis wordt gehaald (zestig kilo). De gemeente start het project in samenwerking met de ROVA waarbij jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans krijgen het plasticvuil op te halen. Zo wil de gemeente naast een duurzame en afvalloze samenleving ook werken aan de sociale duurzaamheid.
Bron: www.stadshagennieuws.nl
De jongeren worden opgeleid en in Stadshagen ingezet bij de inzameling van de plasticverpakkingen. Daarbij leren ze ook voor hun vrachtwagenrijbewijs. Doorlopen de jongeren de opleiding van een jaar goed, dat krijgt een deel van de jongeren een vast contract bij de ROVA. In september krijgen de inwoners van Stadshagen een brief van de ROVA met meer informatie over het inzamelen van het plastic, dat inzameldata en wanneer de containers arriveren.
😮 nog een >:(
straks nog een voor ijzer,luiers etc…
waarom niet van die fraaie ondergrondse containers ?
wat moet ik met 4,5 of straks 6 kliko,s
Inderdaad weer een container erbij! Hier in de straat zeiken mensen nu al dat er containers in het zicht staan. Hoe moet dat straks gaan?! Ik heb ze zelf netjes achter een schutting staan, maar ook dat is een doorn in het oog van sommigen.
Mooie creatieve omschrijving. Wat zijn dat voor jongeren dan?
In Westenholte staan die “fraaie” foeilelijke ondergrondse dingen anders BEHOORLIJK in de weg! Ze staan precies op punten waarbij je het verkeer niet meer kan zien!
Maar ik ben het wel met je eens… ik zit ook niet te wachten op WEER een nieuwe container bij huis. Toch zou het voor het verzamelen wel beter zijn…Hier thuis zijn tot nu toe helemaal niet aan het plastic verzamelen geweest, omdat we geen zin hadden om met het plastic een stukje te moeten wandelen, te veel gedoe. Alleen voor de plastic appelsapflessen van de Lidl, waar geen statiegeld op zit, lopen we er wel eens heen. Maar ik zou het beter vinden, als op die flessen statiegeld zou zitten!
Maar dan nog… stel je voor. Actief plastic verzamelen aan huis, dmv een extra container, die 1x per maand geleegd wordt… Is 1x per maand dan wel voldoende??? En moeten we het plastic dan eerst gaan afwassen opdat het dan niet gaat stinken in de container?????
Pffffffff.
Ik begin er niet aan. ten eerste al die klikkos voor of achter je huis. ten tweede: Nog even dan krijgt de gemeente al ons afval gescheiden geleverd wat zij weer verkopen aan receicling bedrijfen terwijl kosten gemeenteheffing zelfde blijft. Wil best de aarde sparen maar dan wil ik minder afvalstoffing tax betalen.
Wat is de volgende stap? je eigen stront ontleden?
verder neem ik aan dat de gemeentelijke belastingen omlaag gaan !!!
Ik denk dat al dat gescheiden inzamelen alleen maar duurder is. Dus het zou vreemd zijn als de belasting daardoor omlaag kan!
Sterker nog: ik heb mijn twijfels of het laten rijden van nog een extra vrachtwagen wel de moeite waard is voor het milieuvoordeel dat de gescheiden inzameling oplevert.
En één keer per maand ophalen lijkt me ook veel te weinig!
onderdeel van de oplossing kunnen initiatieven als dit zijn: http://beunpackaged.com/
schaaaamteloze reclame 8)
Ach je kunt het ook best zelf wegbrengen, ben juist zo blij dat we nog maar 1 container hebben (papier)
Groetjes uit Assendorp;)
Je zou toch eens een rondleiding bij de Rova moeten krijgen ,dan zie en hoor je dat het afval scheiden een prima idee is.Ik kan me ook voorstellen dat je een keer flauw wordt van al die containers bij de deur
Opzouten met die 4e container, flikker alles bij elkaar in, en vol is vol….
wij willen er geen container bij brengen het afval zelf naar winkelcentrum waar afvalbakken staan. dus hoe kunnen wij deze opgedrongen container weigeren ?
hebben er tevens ook geen ruimte meer voor
@henk 1958,
Dat deden wij ook tot voor kort, tot dat het bereiken van WC een hopeloze opgave was en kilometers gaan omrijden met stinkend afval daar voelen wij niks voor>:(
Zie ik een ‘knip’ – discussie opdoemen?
En stadhagennieuws, stel jullie niet zo aan zeg >:(
we hebben in stadshagen meer behoefte aan een luiercontainer, die knikker ik nu ook al deels in de groencontainer omdat de grijze gewoon te klein is voor een gezin, ik ga niet met een zak stront in de auto rondrijden om hem naar een inleverpunt te brengen.
@henk 1958: Je kunt container weigeren nadat deze bezorgd is, dit kun je ook met papier container en groen container. Wij konden niet op voorhand weigeren.
Nadat de container bezorgd was een briefje ingevuld dat we de container niet wilde en de rova kwam ze weer ophalen.
Ik ben vóór afvalscheiding maar tégen die minicontainer voor kunststof. Zowiezo vraag ik me af welk formaat het gaat worden, een kleine 140L, een grote 240L of maatje papiercontainer of de variant nog groter dan de grijze 240L.
Ik ben bang dat 4 weken lang met één container voor kunststof veel te lang is. Kunststof afval is betrekkelijk licht (zeker in vergelijking met groen afval) maar neemt bruut veel ruimte in. Plastic zakjes zijn natuurlijk geen probleem. Een 2L melkfles kan je in elkaar stampen en daarna de dop erop draaien om hem ook plat te houden (lees: geen lucht erin te laten). Maar zodra de kunststof verpakkingen steviger worden zoals de flessen van shampoo en wasmiddelen, dan wordt het een ander verhaal. Idem voor de doorzichtige vleesbakjes. Die kan je wel met meer in elkaar schuiven maar om nou telkens die container in te duiken om de oude bakjes eruit te halen….. dan schiet de container ook z’n doel voorbij.
Natuurlijk kan je ook stevig in de container gaan proppen (desnoods door bovenop het kunststof in de container te gaan staan). Alleen gaat dat weer problemen opleveren bij het legen, dan zal de zwaartekracht soms niet genoeg zijn om het vastgeperste kunststof weer uit de minicontainer te krijgen (gebeurt ook met karton als je dat onder in de papiercontainer propt).
Laat mij maar lekker gewoon kunststof verzamelen in de plastic tasjes waar ik mijn groente in moet doen in de supermarkt. Ik neem de tasjes elk ritje naar het winkelcentrum mee en mik ze daar in de grote oranje containers. Maar dan moeten die dus wel blijven staan.
Ik heb de ROVA bovenstaand verhaal voorgelegd en bijbehorende vragen gesteld. Ik ben benieuwd wat de antwoorden gaan wroden.
In de Veerallee wordt het kunststof verzamelt in de oude vertrouwde grijze container. Deze container is overbodig geworden i.v.m. de nieuwe ondergrondse restafval containers.
Gescheiden inzamelen grootste flauwekul die er is,laat de politiek hierover buigen,het hele milieuvraagstuk is voor de Rova big business meer ook niet,pas als het de burger echt voordeel bij heeft maar daar is in de praktijk niks van te merken,keiharde euro’s voordeel dan zet je de menigte in beweging
en wie is nu de winnaar….
gemeente ? nee
burger ? nee
rova ??? ja 😮
ik ga hier niet aan mee doen >:(
Ik ben ik Groningen wel eens bij een grote vuilverwerker wezen kijken.
Twee snelle conclusies:
– je hoeft je glazen potjes voordat je dat wegbrengt niet af te wassen of om te spoelen. Ook in Zwolle niet. Dat wordt daar alsnog gespoeld.
– Al het afval kwam daar samen op een grote hoop 😉 In Zwolle weet ik dat niet.
KvDijk
Eehm zie ik het op bijgaande foto goed dat men in de veronderstelling is dat de Senseo-verpakkingen bij het plasticafval hoort? Volgens mij zit daar (bij mijne wel, maar ik ken deze soort niet) metaal in (Al), dus dan bij restafval toch?
Bijzonder dat er nog steeds mensen zijn die niet beseffen dat onze aarde naar de kloten gaat doordat “men” zo gemakzuchtig is. In de Atlantische oceaan is een gebied ter grote van Spanje en Frankrijk samen, waar alles plastic is. Alle daar nog levende dieren hebben plastic in hun lichaam. Een dikke gore troep afkomstig van mensen die weigeren ook maar iets moeite te willen doen om hun eigen troep op te ruimen, of liever nog, gescheiden aan te leveren.
Dat mensen hier roepen dat een ROVA de grote winnaar is en er geld mee verdient is wel de grootste idioterie die er bestaat. Lekker kortzichtig bekeken zeg. Geen moment komt dan in dit soort mensen op dat er toch iemand iets moet doen aan dit alsmaar groeiende probleem? Of zijn we stiekem met z’n allen gewoon te egoïstisch en leggen we onze verantwoordelijkheid liever bij een overheid/bedrijf/bij de buren?! Helaas is in deze hele materie geen winnaar te vinden, alleen een zware verliezer en dat is de natuur en uiteindelijk wij zelf.
Jammer dat er anno nu nog steeds mensen zo durven en kunnen denken, TRIEST!!
Elke oceaan heeft wel een enorm plastic eiland, google maar eens op: Great Pacific Garbage Patch
Tja ZiB, verbeter de wereld, begin bij een ander.
ik vraag mij af waarom het zo moeilijk is om afval te scheiden,als je weet dat de natuur er 50 jaar>:( over doet om plastic af te breken,terwijl het als het ingeleverd wordt weer gebruikt kan worden en dit ook veel grondstoffen scheelt, is de vraag om gescheiden inleveren toch overbodig,doen zou ik zeggen,en ik wil graag een kliko om het in te verzamelen maar helaas de AA-landen is nog niet aan de beurt voor deze kliko
De ROVA is een commercieel bedrijf en geen sociale werkplaats,afval is booming business
Bericht door Geleuf het nu maar, op 8 augustus 2011 om 00:09
De ROVA is een commercieel bedrijf en geen sociale werkplaats,afval is booming business
Ja duhh…verder nog nieuwtjes?
Heb 1,5 jaar bij de Rova gewerkt dus spreek uit ervaring dat het een farce is het scheiden van afval>:( helaas,pas als het economisch aantrekkelijk wordt(lees prijsdaling) dan ben ik bereid het te gaan scheiden maar tot op heden geen zin,als ze het zelf ook niet doen,klaar
Dus elke maand alle wijken rondrijden voor plastic is meer rendabel dan met enige regelmaat de centrale oranje plasticcontainers? En dat is weer meer rendabel dan alleen elke 2 weken de grijze container legen (wat ze nu nog altijd doen)? En het GFT, waarvoor elk jaar Zwollenaren gratis compost kunnen halen bestaat gewoon uit grijs/papier/groen/kunststofafval?
Om de één of andere reden heb ik toch wat problemen om de logica te ontdekken.
Ik heb wel vaker gehoord dat afval gescheiden wordt aangeleverd maar dat de afvalverwerker het vervolgens keihard bij elkaar mikt. Alleen vraag ik me dan af wat de beweegredenen zijn om het gescheiden op te halen, wat méér mankrachten vraagt en dus méér geld kost terwijl het niet meer oplevert. Dat kan je ons dan vast ook wel vertellen.
Stel; We krijgen er WEER allemaal een container bij….
Quanta costa??? Wat moet dat kosten???
En als iedereen zo’n container heeft, wat gebeurt er dan met die grijs/rode sta-in-de-weg-containers???
Recyclen???
Hoe dan ook… gevalletje weggegooid geld, dus…
Das nie handig in economisch zware tijden!!!
Ik heb een reactie ontvangen van de ROVA naar aanleiding van mijn vragen. Het antwoord is:
Waarschijnlijk mogen ze dan bij mij de container na aflevering weer ophalen en kan ik gewoon met m’n plastic tasjes naar het winkelcentrum blijven lopen.
Betalen we straks ook minder onroerendgoed belasting omdat er zoveel containers staan en wij deze ruimte niet meer vrij kunnen gebruiken?
Het wordt tijd dat Zwolle overal de nieuwe ondergrondse containers krijgt zoals ze nu in de Assendorp hebben. En dat daarna rap het betalen per Kg wordt ingevoerd. Veel beter straatbeeld, zeker op vuilophaaldag en voor mij als milieuvriendelijk persoon een stuk goedkoper.
Ondergronds prima, maar per kilo betalen >:( ik denk dat veel mensen hun afval dan ergens anders dumpen.
Dan moet daar hard tegen worden opgetreden! Ik baal er al jaren van dat ik nu evenveel betaal als mensen die 4x zoveel afval produceren.
Dat is uitgezocht ook bv op werk etc, tja ik baal ook dat ik net zoveel wb betaal als buurman terwijl hij 8 keer zoveel rijd met zijn auto
@japser betaal jij nu per kilo ? hoeveel is dat dan ?
Vandaag met de gemeente gebeld, je kun de container gewoon weigeren. Is zo geregeld
In onze wijk werkt het scheiden van plastic prima, kleine moeite.
1 x per maand halen is voldoende, het weegt nauwelijk iets. Je moet natuurlijk wel echt lege verpakkingen in de container gooien dan krijg je ook geen stankoverlast. Wat doet iedereen toch moeilijk.
Je zult verbaasd zijn hoeveel plastic een mens weggooit in een maand, het is onvoorstelbaar. Wij hebben er wel ondergronds containers bij voor het restafval.
Nee ik betaal nu niet per kilo, maar ik zou het heel graag willen. Met mijn plastic tasje aan vuilnis (alles behalve papier) per week.
ik doe wel mee want je heb meer plastic afval als restaval maar ik zie wel gebeuren dat 1x in de maand als die containers aan de weg staan dat ze allemaal omvergeblazen worden door de wind en lijkt me dan een grote puinhoop worden op straat!!! geregeld liggen hier containers in de sloot door harde wind en met plastic weegt niks…
In Maastricht gingen ze echt heel ver! Daar had je in je huis diverse bakken:
Glas
Papier
Plastic
Blik
GFT
Chemisch
Restafval
Enkel restafval in speciale zakken die een euro per stuk kosten wordt opgehaald. Echter, je krijgt wel op je donder als je denkt: “Prima! Ik betaal wel en mik alles in een restafvalzak.”
En ook in Maastricht heb ik vaak gehoord dat heel veel toch weer bij elkaar gegooid wordt.
Wat je daar ook zag was dat het voor velen absoluut onduidelijk was wat waarin hoorde. Zo hoorde een melkpak bij het blik. Zo waren er nog meer vreemde situaties.
Ik vind het prima om te proberen, maar als het niet werkt moeten ze er ook van af stappen!
Bakken die ronddwarrelen door de wind? Vaak heeft de wind wel wat hulp gehad hoor! Bij ons blijven de bakken ook vaak erg lang staan! Mensen die het eerste thuis zijn laten de bakken soms het langst staan.
Blik is tamelijk onzinnig omdat dat simpel met een magneet uit het afval gehaald kan worden.. Kunnen ze beter een bak voor aluminium doen.
@Plantje:
Wat betreft die wind. Geloof het of niet maar hier in de straat kan de wind uitstekend z’n werk doen! Een lichte kunststofcontainer zie ik in gedachten echt samen met vele andere containers door de straat vliegen op een winderige najaarsdag. Die hebben daar echt geen hulp voor nodig.
Hier gaan geleegde bakken in ieder geval al vaker uit zichzelf (met hulp van de wind) omver en niet door baldadige jeugd ofzo.