Zwolle – Honderd collega’s brachten donderdag de laatste groet aan NS-machinist Gert Jan Schuldink. De 58-jarige machinist stierf vorige week vrijdag ‘in het harnas’ toen hij met zijn trein op een tractor botste in het Drentse Hooghalen.
Rond de klok van twee uur verzamelden zich zeker honderd NS-medewerkers bij spoor 1 op het station van Zwolle. Met een bloem in de hand vormden ze samen een erehaag. Ook andere ‘spoorse’ collega’s sloten zich aan bij de NS’ers waardoor het eerbetoon nog indrukwekkender werd. Zo stonden er ook medewerkers van ProRail Incidentenbestrijding, Sanifair, Hago, Arriva en Keolis om de overleden machinist de laatste eer te bewijzen.
Schuldink was bijna dertig jaar in dienst bij de Nederlandse Spoorwegen. Afgelopen vrijdag reed hij met zijn trein van Zwolle naar Assen toen hij bij Hooghalen op een tractor met aanhanger botste. De trein boorde zich in een zware met zand en grind beladen aanhanger. De 58-jarige machinist overleed ter plekke.
Veel NS’ers wilden donderdag graag afscheid nemen van de meester. Binnen de Nederlandse Spoorwegen worden de machinisten nog vaak aangesproken met ‘meester’. Door de nog steeds geldende coronamaatregelen bleek dit onmogelijk. De burgemeester van Hardenberg besloot om een ontheffing van de noodverordening te verlenen. Hierdoor was het toegestaan dat honderd collega’s donderdagmiddag een erehaag zouden vormen bij het uitvaartcentrum in Rheeze. Hierbij moest wel voldaan worden aan de anderhalve meter afstand onderling.
President-directeur Roger van Boxtel van de NS besloot daarom dat alle andere collega’s op hun eigen standplaats een erehaag mochten vormen om twee uur ’s middags. Dit met inachtneming van de maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Na de herdenking kon men de uitvaartplechtigheid via een live-stream volgen. Ook liet de NS-directie de vlaggen op alle stations halfstok hangen.
Kort voor twee uur werd op het Zwolse station omgeroepen dat over enkele ogenblikken twee minuten stilte in acht werd genomen om de omgekomen machinist te herdenken. Klokslag twee uur speelde een trompettist de ‘Last Post’. Op het muisstille station stonden vervolgens niet alleen alle treinen stil. Ook reizigers stonden twee minuten stil om daarna weer snel door te lopen naar hun wachtende treinen.
Bij de trappen naar de reizigerstunnel werden bloemen gelegd. De NS zorgt dat de bloemen vandaag nog naar de familie van Gert Jan Schuldink worden gebracht.