Het weer: Bewolking overheerst, overwegend droog

Foto van auteur

Katwolderweg

Zwolle – Vrijdag is de temperatuur in Zwolle aan de hoge kant voor november. In de stad wordt het in het begin van de middag 12 à 13 graden. Dat is puur te danken aan zachte lucht die hierheen stroomt. Niet aan de zon, want die heeft weinig in te brengen.

Wolkenvelden bepalen het uitzicht naar boven. Het is overwegend droog, hoewel een druppeltje motregen mogelijk neerdaalt uit de wolkenmassa. Het gaat om een minieme hoeveelheid. In de tweede helft van de dag zou de wolkenlaag iets dunner moeten worden, zodat de zon er dan even doorheen kan breken. Heb er geen al te hoge verwachtingen van, serieuze opklaringen zijn onwaarschijnlijk. De zuidwesten– tot westenwind is matig, een volle kracht 3, rond het middaguur misschien even kracht 4 aantikkend. In de avond iets minder wind.

Het blijft in de nacht naar zaterdag bewolkt. Zaterdag overdag lijkt het weerbeeld sterk op dat van vrijdag, inclusief de kans op een spatje motregen. Zonneschijn kun je vinden boven de wolkenlaag, die niet zo dik is en niet zo hoog hangt. Stap in een vliegtuig en je vliegt zo in de zon. Op de grond in Zwolle is de middagtemperatuur maximaal 12 graden.

In de nacht naar zondag zakt vanuit het noorden een koufront af naar onze omgeving. Daar valt regen uit, vermoedelijk de meeste neerslag op de (vroege) zondagochtend. De dag heeft twee gezichten, want in de middag belooft het achter het front fel op te klaren. De temperatuur begint zondag aan een langzame glijvlucht. Naar beneden, voor alle duidelijkheid.

In het begin van volgende week krijgt Zwolle perspectief op een aantal zonnige en droge dagen. Maar het wordt wel een heel stuk kouder dan momenteel. Het kwik komt niet hoger dan 7 graden en er is kans op nachtvorst.