Het weer in het weekend: Vanaf zaterdagmiddag regen, zondag vrijwel droog

Foto van auteur

Zwarte Water
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Zaterdagochtend is het nog droog in Zwolle. De temperatuur ligt amper boven nul. Er is kans op plaatselijke gladheid door bevriezing. Het KNMI heeft hiervoor onder andere voor de provincie Overijssel code geel uitstaan tot tien uur zaterdagmorgen.

De zon is ‘s morgens door sluierwolken heen te zien. Maar er is regen op komst. Rond het middaguur is de bewolking dik geworden en vanaf drie uur kan de regio Zwolle neerslag verwachten. Eerst in de vorm van lichte regen of motregen. Daar blijft het niet bij, er komt meer regen aan. In de avond regent het gestaag en in de nacht naar zondag valt er nog veel meer. Een frontensysteem trekt over dat tot zondagochtend minstens 10 liter regenwater per vierkante meter achterlaat in de stad.

Onder de dikke bewolking neemt de wind zaterdagmiddag toe naar matig, kracht 4, uit het zuiden. De temperatuur loopt op naar ongeveer 4 graden. Door de aantrekkende wind voelt het echter aan als -2 graden, waterkoud. In de nacht naar zondag stroomt tezamen met de regen geleidelijk minder koude lucht binnen.

Zondagochtend is de regen voorbij, de bewolking breekt en de zon is te zien. De wind neemt geleidelijk af naar kracht 3 uit het westen tot noordwesten. Zondagmiddag zou een enkel buitje over Zwolle kunnen trekken. De temperatuur is 5 tot 6 graden.

In de nieuwe week is de kans op regen in Zwolle klein. Wolken hebben vermoedelijk de overhand, maar de zon is af en toe te zien. De luchtdruk stijgt, wat voor rustig weer zorgt. Maandag is het nog een graad of 7, dinsdag lijkt de temperatuur overdag maximaal 3 graden te worden, wat aan de koude kant is voor begin januari.