Het weer: Regen en gevaar voor zware windstoten

Foto van auteur

Zwolle-IJsselkanaal
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Maandag waait het als een dolle in Zwolle. En het is vaak kletsnat. Dat komt door een gemeen lagedrukgebiedje, dat in de ochtend met het centrum boven Noordoost-Groningen arriveert. Het KNMI heeft het de naam Corrie gegeven.

Corrie blaast met windkracht 5 tot 6 door Zwolle. Aan de Noord-Hollandse kust en op het IJsselmeer wordt noordwesterstorm verwacht. Windkracht 9, misschien windkracht 10, zware storm. Hiervoor is code oranje afgegeven. De windpiek in Zwolle valt waarschijnlijk in de tweede helft van de ochtend. Er is gevaar voor zware windstoten tot 90 kilometer per uur vanuit het noordwesten. Dit soort windgeweld doet boomtakken afbreken en kan schade veroorzaken aan gebouwen. Vooral in de ochtend regent het flink, maar ook de rest van de dag is de kans op buien groot.

Corrie jaagt een grijs wolkendek met grote snelheid over de stad. Er vallen waarschijnlijk nauwelijks gaten in de bewolking. De temperatuur overdag verandert niet veel: het is en blijft 5 à 6 graden. Tijdens buien is het kouder. De noordwester wordt in de avond minder sterk. Er volgen enkele opklaringen. Een bui is nog steeds mogelijk.

In de nacht naar dinsdag neemt de wind verder af naar matig, kracht 3. Het kwik daalt eerst richting een minimum van ongeveer 2 graden, in de loop van de nacht stijgt het weer een beetje.

Dinsdag komt een dik pak bewolking met flink wat regen op Zwolle af. In de middag trekt de noordwestenwind aan naar vrij krachtig, windkracht 5. De temperatuur gaat omhoog naar 9 graden.

Woensdag krijgt de zon kansen, blijft het waarschijnlijk droog en houdt de wind zich rustiger. In de tweede helft van de week is het wisselvallig.