Het weer in het weekend: Buiig en tussendoor zon

Foto van auteur

Buitenkant
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – In het weekend trekken talloze buien over het land. Sommige daarvan zullen Zwolle op hun route vinden. Zaterdagochtend vroeg is het misschien nog even droog, maar al gauw verschijnt de eerste bui boven de stad. In de middag is de kans op vervolgbuien groot.

Tussen de buien door breekt de zon fel door. De wind blaast met een vlagerige kracht 4 uit het noordwesten, wat het herfstachtig maakt. Vooral wanneer net een dik pak grijze buienwolken overkomt. Na een nacht met een minimumtemperatuur van ongeveer 10 graden is het overdag met een maximumtemperatuur van 15 graden gedaan. Zaterdagavond en in de nacht naar zondag blijft er aanvoer van verse buien vanaf zee.

Zondagochtend leeft de buiigheid al vroeg op. Een zone met dikke stapelwolken en samengeklonterde buien trekt over, mogelijk veel regen achterlatend. Berekend wordt een regenhoeveelheid van zo’n 10 liter per vierkante meter. In de middag is het meeste voorbij en is er ruimte voor zonneschijn. De matige wind trekt af en toe aan naar vrij krachtig, windkracht 5. Een buitje in de middag blijft mogelijk, de temperatuur is maximaal 16 graden. Dat is ongeveer 3 graden onder het gemiddelde voor deze tijd van het jaar.

Maandag vermindert de buienactiviteit maar verdwijnt nog niet. Zon en stapelwolken proberen de boel op te fleuren. Er staat nog steeds een matige noordwestenwind. Het kwik boekt lichte winst: 17 graden in de middag.

Dinsdag houdt Zwolle het vermoedelijk droog. De luchtdruk is langzaam aan het stijgen. Dit kan de aanvoer van bewolking uit het noordwesten echter niet verhinderen. Mogelijk zoveel bewolking dat de zon wordt geblokkeerd. De wind houdt zich een stuk rustiger en het kwik stijgt ‘s middags naar 18 graden.