GL/DG wil inzameling van plastic stimuleren

Foto van auteur

Zwolle – Sinds 1 maart hangen er in Zwolle opvallende affiches van de Plastic Heroes. Achter deze affiches schuilt een landelijke actie van Nedvang om plastic afval voor hergebruik naar speciale inzamelpunten te brengen. Hierover hebben Nedvang en de VNG een akkoord gesloten.

Naar de mening van de fractie van GroenLinks/DeGroenen in Zwolle is een tweede leven voor plastic van groot belang. Anneke Nusselder: “Van plastic kan gerust gezegd worden dat het een plaag voor het milieu is. Met extra inspanning kan het uitstekend hergebruikt worden. Daarom willen wij dat ook in Zwolle naast terugdringing van het gebruik plastic apart ingezameld wordt.” Bij vele burgers en bij ons is echter niet bekend of en hoe in Zwolle plastic ingezameld wordt. GL/DG heeft een aantal vragen aan het college: Waar kunnen wij als Zwolse burgers ons plastic afval heenbrengen? Heeft de gemeente Zwolle het convenant met Nedvang ondertekend? Bent u bereid voor 15 april de gemeenteraad schriftelijk te informeren over de plannen rond plasticinzameling?

Bijlage:

Op zondag 1 maart is de landelijke introductiecampagne Plastic Heroes gestart met het doel burgers te stimuleren plastic verpakkingsafval te scheiden van het overige afval. Naast glas, papier en karton wil de Nederlandse overheid dat nu ook plastic verpakkingsafval gescheiden wordt ingezameld om vervolgens te worden gerecycled. De Plastic Heroes campagne is een initiatief van de Stichting Nedvang (Nederland van Afval Naar Grondstof) in nauwe samenwerking met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Directeur Jan Storm van Nedvang: “Wij hebben in Nederland afgesproken dat zoveel mogelijk plastic afval opnieuw gebruikt moet worden. Daarom roepen we met deze campagne de burger op het plastic afval te gaan scheiden. Gemeenten bepalen vervolgens zelf hoe het plastic afval wordt verzameld. Nedvang helpt ze daar graag bij”. “Zoals men gewend is de glazen flessen naar de glasbak te brengen, zo zal men ook gehoor moeten geven aan de oproep van de Plastic Hero het plastic afval een nieuw leven te geven”, aldus Storm.

Landelijke campagne, lokale aanpak

In 100 gemeenten is het gescheiden inzamelen van plastic verpakkingsmateriaal al praktijk geworden, in hoog tempo komen daar nieuwe gemeenten bij. Per gemeente worden de inwoners geïnformeerd over de daar geldende methode van inzameling. In sommige gemeenten wordt het plastic afval opgehaald. In andere gemeenten worden de burgers aangespoord het afval in speciale containers te deponeren. Burgers en gemeenten kunnen alle informatie over de campagne en de beschikbare middelen vinden op https://www.energievergelijk.nl/onderwerpen/plastic-afval

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

24 gedachten over “GL/DG wil inzameling van plastic stimuleren”

 1. In Apeldoorn doen ze het al jaren, naast de glasbak bij de supermarkten.
  En het loopt als een trein, het scheelt ook in de portemonnee van de “burger” want je vuilniszak is een stuk leger.

  Ik zeg, invoeren!

 2. Een beetje vreemde campagne. Als individu heb je daar geen keuze in. Het is helemaal aan de gemeente.
  En verder ben ik het eens met sjonuf: Kom maar op met die container. Ik bedenk er wel een plekkie voor.

 3. Ik vind het absoluut een goed idee om plastic afval te scheiden, maar ik itt Sjonuf en Bernard zie wel op tegen een eventuele extra container.
  Het tuintje van een gemiddeld nieuwbouwhuis is niet zo groot en we hebben er al 3 van die bakken (groen, papier, rest) staan een eigen bak voor de luiers die we naar de containers voor luierrecycling brengen een chemobak in het schuurtje…
  Maar een nadeel van bakken bij een winkelcentrum lijkt mij weer dat je eerder geneigd bent met de auto te gaan wanneer je veel afval mee moet nemen.

 4. Dat hoort idd bij nep-gasten, verkleed gaan als heer/dame. Maar “moeten” staat niet in mijn woordenboek.

  Misschien mag jij mee in je plasticbroek, je regenjas en met je zuidwester op?

 5. er wordt hier weer lacherig op gereageerd, terwijl hier door gl/dg een serieus en naar mijn idee een groot probleem wordt aangepakt. kwalijker vind ik het dat deze dik betaalde jongens met het idee van een ander lopen te pronken. straks komen ze nog met het idee om glas in te gaan zamelen!!

 6. Dan schiet het ook niet erg op, de kick-off voor die oranjemannetjes was afgelopen zaterdag op tv bij “Ik hou van Holland” oid. Wat een infantiel programma. Klapvee allemaal in het Oranje. Natuurlijk was Linda er weer bij. Die Molletjes weten wel hoe ze aan geld moeten komen. Maar dacht je dat pa Sjon ook maar 1 Euro in zijn club Ajax stak?

  Goed initiatief overigens, plastic inzamelen.

 7. wat ik opmerklijk vind aan deze campagne….is dat zo ongeveer iedere bushokje in Nederland volhangt met deze affiches…is ook nogal wat verspilling.

 8. @ Erik daar zit wat in! Maar gelukkig hebben we een papiercontainer waar we straks al die affiches in kunnen stoppen 😉
  Ik vind de opmerking v Bernard ook erg treffend: leuk zo’n campagne, maar wat heb je er aan als de gemeente geen gelegenheid tot inzameling biedt?
  En wat betreft heeft GL/DG weer een punt!
  Ik stel voor dat ze mooie ondergrondse plastic-inzamelcontainers in de wijken maken zodat mijn tuintje bespaard kan blijven van container nummer zoveel…

 9. Wel opvallend dat Zwolle zich enerzijds zo graag als groenste stad v Europa promoot, maar anderzijds bij afvalscheiding bepaald niet voorop loopt.

 10. Oh, ik had meer verwacht…. Je vingers en straks in de nakende lente een strak groen tuintje.
  Wij hebben hier trouwens niet eens een GFT-container meer. Over

  Wel opvallend dat Zwolle zich enerzijds zo graag als groenste stad v Europa promoot, maar anderzijds bij afvalscheiding bepaald niet voorop loopt.

  gesproken. We hadden eerst ook een ondergrondse groen-stort. Ze waren opeens weg en vervangen door nog een grijze. Gescheiden inzameling van GFT zal wel te duur en/of te nutteloos zijn gebleken.

 11. idd wel vreemd dat Zwolle niet in het lijstje van deelnemende gemeentes voorkomt als GL/DG ons (de burgers) er nu op probeert te attenderen… Ik bedoel: GL/DG maakt toch deel uit van de besturende coalitie?!?!?! Kunnen ze beter daar-waar-er-iets-mee-gedaan-kan-worden er de mensen mee lastig kunnen vallen…

  Aan de andere kant… Ik, de consument, heb er nooit om gevraagd om al mijn producten verpakt in plastic te moeten kopen… Om dan dus vervolgens al dit verpakkingsmateriaal dan weer in een speciale plastic tas ergens in een kast in mijn huis te moeten gaan verzamelen om het weer gescheiden in te kunnen gaan leveren???

  Misschien moeten GL/DG hun energie gaan gebruiken om het plastic verpakkingsmateriaal te gaan beperken daar waar het de consument opgedrongen wordt: Bij de producent!

 12. plastic?!
  ik ben meteen gestart met het scheiden van plastic en heb onderhand al een inbouwkast vol liggen. beetje vreemd dat de groenste stad van 2006 niet meedoet aan deze acties die het millieu sparen!!!

  een verontrsute burger

Reacties zijn gesloten.