Mustafa betastte 14-jarig meisje in Zwolle: “Omdat ze niet wegrende, dacht hij dat ze het wel lekker vond”

Foto van auteur

Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

Een destijds 19-jarige man zag twee jaar geleden twee meisjes op straat. Zwaar onder invloed van wiet tilde hij een 14-jarig meisje een steeg in. Hij kneep haar in de billen en vroeg haar of ze van grote piemels hield.

Dinsdag moest Mustafa A., inmiddels 21 jaar oud, zich verantwoorden in de Zwolse rechtbank. Veel weet hij zich niet meer te herinneren. “Ik blow veel te veel en ben 24/7 stoned als ik buiten ben,” zegt A. “Het is niet de eerste keer dat ik iets gedaan heb en ik het later niet meer weet.” Hij draagt de rechters wel een oplossing aan om herhaling te voorkomen. “Ik hoop dat ik een lange celstraf krijg, zodat ik even tot rust kan komen,” aldus Mustafa A. “In de gevangenis denk je over dingen na en kan ik afkicken.”

Het slachtoffer weet maar al te goed wat er gebeurde op 23 april 2021. Bij de politie verklaarde ze dat ze rond 10 uur samen met een vriendin op weg naar huis was. Opeens liep Mustafa A. met hen mee en kneep het meisje in haar billen. Hij vraagt haar of ze van grote piemels houdt en of ze deze wel eens in haar heeft gehad. Dan tilt hij haar op en brengt haar naar een steegje. Hij haalt zijn geslachtsdeel uit zijn broek en begint haar te zoenen. Dan duwt hij haar hoofd naar zijn kruis en zegt: “Doe dan, doe dan, doe gewoon, heel eventjes.”

Vaker misgegaan

Het meisje weet te ontkomen, maar haar ontberingen zijn nog niet voorbij. Mustafa A. volgt haar tot in de Haringvlietflat in de Aa-landen. In de lift maakt hij de riem van het meisje los en drukt opnieuw haar hoofd richting zijn kruis. De rechter wil van A. weten of het relaas van het meisje klopt. “Ze heeft gelijk,” zegt A. “Ik heb geen reden om te twijfelen aan haar verklaring.”

Mustafa A. heeft een flink strafblad, grotendeels gevuld met diefstallen. Hij is nog nooit eerder voor een zedendelict in aanraking gekomen met justitie. Aan de reclassering heeft A. een broertje dood. “Elke keer als we samenwerken gaat het alleen maar slechter met mij,” deelt A. mee. In het verleden ging het vaker mis toen A. taakstraffen moest uitvoeren. Toch staat hij niet afwijzend tegenover een nieuwe taakstraf. “Een taakstraf zou ik wel willen, maar een gevangenisstraf vind ik fijner.”

Strafblad van elf pagina’s

Hij lijkt op zijn wenken bediend te worden als de officier van justitie aan zijn pleidooi begint. Het OM heeft overwogen om hem een poging tot verkrachting ten laste te leggen. Zover is het net niet gekomen dus houdt justitie het bij ontucht met een minderjarige. “Het is heel ernstig wat hij een veertienjarige aandoet,” zegt de officier. “Omdat ze niet wegrende, dacht hij dat ze het wel lekker vond.” De officier is ervan overtuigd dat alles precies zo is gegaan als het slachtoffer bij de politie verklaarde. “Meneer heeft een strafblad van elf pagina’s en de reclassering gooit de handdoek in de ring,” aldus de magistraat. Wat hem betreft kan er alleen maar een gevangenisstraf volgen. Hij eist dan ook een onvoorwaardelijke celstraf van een half jaar.

Advocaat Kees Kok houdt het kort. “Mijn cliënt neemt zijn verantwoordelijkheid en ik ga de zaak niet betwisten.” De raadsman onderstreept dat het momenteel in de gevangenis goed gaat met Mustafa A. “Hij is clean, hij kan er wel drugs krijgen, maar dat wil hij niet.” Wat de advocaat betreft is een gevangenisstraf van 3 maanden voldoende. Ook hoopt hij dat hulpverleners er in slagen om een beschermde woonvorm voor A. te vinden. “Hij wil als hij vrij komt met schone lei beginnen.”

De uitspraak volgt over twee weken, op 2 mei.

Foto 1
Ter illustratie - Foto: Peter Denekamp
Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp