Keren studenten terug op de verlaten redactievloer van omstreden omroep RTV Focus?

Foto van auteur

Foto: Peter Denekamp

Studenten werden lange tijd vernederd, gekleineerd en geïntimideerd op de derde etage van de Stadkamer aan de Zeven Alleetjes. Jarenlang was het de thuisbasis van de in opspraak geraakte lokale omroep RTV Focus. De Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) greep vorig jaar snel in, de erkenning van de omroep als leerbedrijf werd ingetrokken.

Daarmee kwam er een einde aan de aanwezigheid van studenten op de derde verdieping van de Stadkamer. En daar komt snel verandering als het aan Lizet Klein Nagelvoort van D66 Zwolle ligt. Nu de omroep door financiële problemen uit de Stadkamer is vertrokken kunnen wat haar betreft studenten de gehele redactievloer overnemen om er in alle rust te studeren.

Zwolle werd in 2022 uitgeroepen tot de beste onderwijsstad van Nederland. De lokale fractie van D66 wil graag dat de stad deze titel met trots mag blijven dragen. Zij vinden het dan ook belangrijk dat er goede voorzieningen voor studenten zijn in de stad. Het Studenten Overleg Orgaan Zwolle (SOOZ) heeft al vaker aan de bel getrokken omdat er te weinig studieplekken zijn. Nu er door het vertrek van RTV Focus een grote ruimte vrijkomt in de Stadkamer ziet Klein Nagelvoort een goede kans om extra studieplekken in de stad te realiseren.

“De Stadkamer is onder veel studenten een geliefde plek om met de neus in de boeken te duiken, maar het is er met regelmaat dringen geblazen,” zegt Klein Nagelvoort. Ze heeft dan ook schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders om de vrijgekomen ruimte in de Stadkamer te benutten voor studenten. “In deze situatie denk je dat één en één twee is en dat het niet meer dan logisch is om van de gelegenheid gebruik te maken om meer studieplekken te creëren.” 

De Zwolse fractie van D66 moet de komende weken wachten op een reactie van het college. Ze hopen op een positief antwoord waardoor er op korte termijn studenten domineren op de derde etage van de Stadkamer.

Foto 1
Keren studenten terug op de verlaten redactievloer van omstreden omroep RTV Focus? - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp