Het weer: Vrij warm, maar onbetrouwbaar met kans op onweer

Eendrachtstraat
Foto: Peter Denekamp

Vrijdag is het weer in Zwolle onbetrouwbaar. ‘s Morgens vroeg trekt vanuit het zuidwesten een eerste zone met buien over het land. Vanaf 5.00 uur groeit de kans om nat te worden in onze regio. Rond 9.00 uur zijn de meeste ochtendbuien voorbij en pakt de zon ruimte tussen de wolken.

Het kwik stijgt deze Bevrijdingsdag naar 18 tot 20 graden. Niet slecht voor begin mei, maar iets minder warm dan op donderdag, toen op veel plekken in de stad maar liefst 22 graden werd gemeten. Na 9.00 uur is de kans op een bui klein. Dat is tijdelijk, want wanneer het is opgewarmd activeert buiigheid, waarbij ook de kans op onweer gestaag toeneemt. In de hele periode van 15.00 tot 20.00 uur loop je verhoogde kans om nat te worden.

Bezoekers aan het Bevrijdingsfestival Overijssel kunnen ’s middags en ’s avonds maar beter de buienradarbeelden in het oog houden. De buien hebben een plaatselijk karakter, ze kunnen in de buurt ontstaan, recht overtrekken of je rakelings passeren. Rond 19.00 uur is de kans om in Zwolle in een onweersbui terecht te komen het grootst. Houd dan rekening met in korte tijd veel regen, mogelijk ook hagel en windvlagen. En schuilen voor onweer doe je niet onder een boom, heel wat veiliger is het in een auto of gebouw.

In de tweede helft van de avond verpieteren de buien. De nacht naar zaterdag verloopt rustig en droog met opklaringen en mogelijk mistbanken. Het kwik daalt naar ongeveer 10 graden. Zaterdag overdag sleept Zwolle een mooie 20 graden binnen. Pas in de avond is er weer kans op regen, voor die tijd verwachten we een droge zaterdag met zon, wolken en weinig wind.

In de nacht naar zondag komt een nieuwe buienstoring energiek opzetten vanuit het zuidwesten. Die lijkt grote delen van de zondag te willen bewateren. In het komende weekendweerbericht bekijken we of Zwolle er op de weerkaarten voor zondag nog steeds zo nat uitziet.

Foto 1
Eendrachtstraat - Foto: Peter Denekamp
Eendrachtstraat
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)