Aris Leeuwarden verspert Landstede Hammers de weg

Foto: Orange Pictures

De spanning bij de eerste twee play-off-wedstrijden van Landstede Hammers was enorm, maar dat gold niet voor de beslissende derde wedstrijd. Het thuisvoordeel bleek zondag een nadeel: ook de derde wedstrijd ging naar de bezoekende ploeg. Aris Leeuwarden was op alle vlakken beter dan Landstede Hammers en won met 82-101.

Landstede Hammers is gewogen en te licht bevonden. De Friese tegenstrever is feller, schiet beter en functioneert beter als team. Dat houdt in dat de Zwollenaren niet naar Leiden trekken op woensdag voor de vaderlandse halve finale, maar genoegen moeten nemen met een vrijdagse reis voor de BNXT play-offs tegen Luik om het geschonden blazoen wat op te poetsen. Maandag 15 mei volgt de thuiswedstrijd.

Zwolse aanvallen vaak stroperig

Uiteraard wint de boomlange Shaquille Doorson de springbal tegen de kleinere en minder brede Arnaldo Toro Barea. Direct begint de glorietocht van scherpschutter Kristinn Palsson. Hij schiet zijn eerste van acht drietjes door de ring. Daarvoor heeft hij slechts negen pogingen nodig. De driepuntslijn is veelal te dicht bij; een schot een meter verderop heeft geen enkel negatief effect op de zuiverheid. De Zwolse defensie rolt de loper vanaf de sprongbal uit. Driepuntschoten zijn vaak vrij en onbedreigd of er is een slappe dekking op minstens een meter afstand. Spek voor het bekkie voor de Leeuwarder specialisten die vanaf alle afstanden zuiver en veelvuldig raak knallen.

Vanaf het begin lopen de Zwollenaren achter de werkelijkheid aan. Nooit nemen The Hammers een voorsprong en vanaf 0-0 hebben ze nooit gelijk gestaan. Waar de Zwolse aanvallen vaak wat stroperig verlopen en de scores veelal van dichtbij worden gevonden, is het tempo aan Friese zijde veel hoger. Keevan Veinot kan niet tippen aan de dertig punten van Palsson, maar met negentien punten tegen een hoog percentage is en blijft hij een plaag voor de wankele Zwolse defensie. Kampioenschappen win je altijd in de verdediging en nooit in de aanval. Landstede Hammers zakt na 32 punten tegen in het eerste kwart voor het examen.

Het wil niet baten

Toch vallen er aanvallend zeker lichtpunten te noteren. Zoals gebruikelijk is Arnaldo Toro Barea weer goed voor een doubledouble met tien punten en rebounds; zijn de zestien punten, zes assists en energie van guard Felix Terins hoopgevend, terwijl good old Ralf de Pagter tegen 71% twaalf punten laat bijschrijven. Het is alleen gewoonweg niet genoeg. “Ralf, schiet die bal nu gewoon,” wanhoopt Mark van Schutterhoef als Ralf weer passt. Van Schutterhoef blijft wisselen en zijn team van samenstelling veranderen, maar het wil niet baten.

Een bal die door de vingers glipt bij Toro Barea, een mislukte pass van Boyd van der Vuurst de Vries achter de rug, een drive van Roel van Overbeek waarbij de bal klem blijft zitten tussen bord en ring, twee aanvallende rebounds en toch vier mislukte schoten in een enkele aanval.

Einde basketbalseizoen voor Hammers

Daar heeft collega-coach Vincent van Sliedrecht het veel beter naar de zin. Gevreesd werd voor Shaquille Doorson die drie minuten voor het einde in de wedstrijd in Leeuwarden door zijn enkel ging. Doorson speelt 35 minuten en verhindert dat vele Zwollenaren de basket aanvallen omdat ze de mastodont vrezen. Van Sliedrecht juicht en balt de vuist na hernieuwd Zwols balverlies. Op drie minuten voor het einde laat hij de bank leegstromen. Hij balt een vuist naar het ruim opgekomen Friese publiek en beloont zijn starting five met knuffels en high fives.

Zo eindigt het vaderlandse basketbalseizoen voor Landstede Hammers in mineur. In de rust neemt de ploeg afscheid van speaker Jan Noordzij die twintig jaar lang de wedstrijden van deskundig commentaar heeft voorzien. “Dit was het dan. Uithuilen en volgend seizoen met een nieuwe speaker fris opnieuw beginnen. Maar eerst nog de Belgen: vrijdag wacht Luik.”

Door: Remco van Vliet

Foto's 3
Aris Leeuwarden verspert Landstede Hammers de weg - Foto: Orange Pictures
Foto: Orange Pictures
Aris Leeuwarden verspert Landstede Hammers de weg - Foto: Orange Pictures
Foto: Orange Pictures
Aris Leeuwarden verspert Landstede Hammers de weg - Foto: Orange Pictures
Foto: Orange Pictures

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)