Fraterhuis Academie Zomereditie over ‘vader van de atoombom’ Robert Oppenheimer

Foto van auteur

Frans Kingma (links) en Machiel Kleemans
Foto: Filmtheater Fraterhuis

De Fraterhuis Academie Zomereditie 2023 gaat op 22 juli over de Amerikaanse natuurkundige J. Robert Oppenheimer. Over hem is een nieuwe film uitgebracht van Christopher Nolan.

In het Fraterhuis geven de fysici Frans Kingma en Machiel Kleemans een lezing over het leven van de briljante en controversiële natuurkundige Oppenheimer, die wel de ‘vader van de atoombom’ wordt genoemd. Deze Fraterhuis Academie Zomereditie is inclusief een kaartje voor Christopher Nolans film Oppenheimer.

Robert Oppenheimer was de wetenschappelijk leider van het ultrageheime Manhattan Project, dat de basis vormde voor een van de belangrijkste uitvindingen van de twintigste eeuw: de atoombom. Oppenheimer had een bijzonder vermogen om ingewikkelde problemen op te lossen. Hij was ook een man van tegenstellingen. Naast de natuurkunde had hij interesse voor literatuur, poëzie, religie en filosofie.

In de jaren na de Tweede Wereldoorlog werd Oppenheimer door Amerikaanse politici gezien als een risico vanwege vermeende communistische sympathieën. Uiteindelijk moest hij zich terugtrekken als nucleair adviseur van de regering.

Frans Kingma en Machiel Kleemans besteden in het Fraterhuis aandacht aan de veelzijdigheid van Oppenheimer. Ze belichten zijn leven, zijn scholing in Europa, zijn banden met Nederland en de werking van de bom met alle risico’s. Ook Oppenheimers brede culturele belangstelling komt aan de orde, van de Bhagavad Gita tot de fatalistische gedichten van Charles Baudelaire. Oppenheimer is een fascinerende persoonlijkheid, die terecht is gekomen in verhalen en romans, een omstreden toneelstuk en een film.

Frans Kingma is experimenteel fysicus, stralingsdeskundige en auteur van de boeken Spiegellevens en De Cyclus van het mes. Machiel Kleemans is theoretisch fysicus en doet onderzoek naar de geschiedenis van de natuurkunde in de Koude Oorlog.

Fraterhuis Academie over Robert Oppenheimer vindt plaats op zaterdag 22 juli van 11.00 tot 13.00 uur. Vrienden van het Fraterhuis betalen 10 euro voor de lezing, de reguliere entreeprijs bedraagt 16 euro. Kaarten zijn online te koop of aan de kassabalie van het Fraterhuis.

Foto 1
Frans Kingma (links) en Machiel Kleemans - Foto: Filmtheater Fraterhuis
Frans Kingma (links) en Machiel Kleemans
Foto: Filmtheater Fraterhuis