Het weer: Voorproefje van komende tropenhitte

Katerveerdijk
Foto: Hans Smit

Vrijdag beleven we de voorlopig laatste koele ochtend in Zwolle. Een minimumtemperatuur van ongeveer 11 graden. Komend weekend koelt het ‘s nachts in de stad veel minder af, een minimumtemperatuur van minstens 15 graden.

Vrijdagmiddag biedt een voorproefje van de hitte die Zwolle vanaf zaterdag over zich heen krijgt. De middagtemperatuur in de stad is dan een tropische 30 graden of nog iets hoger. Vrijdag wordt de 30 graden op sommige plekken in de stad waarschijnlijk al aangetikt, in het buitengebied van Zwolle gebeurt dat nog niet. Die 30 graden is tot en met maandag in de verwachting gebeiteld.

Dit komt allemaal doordat de wind meer oostelijk dan noordoostelijk wordt. Een groot hogedrukgebied dat zich boven Scandinavië positioneert zorgt ervoor. Het warmtetransport naar onze omgeving gaat van start. De wind neemt in de middag en avond toe van zwak naar matig, kracht 3. In de nacht weer afnemend.

Vrijdagavond trekt vanuit Duitsland heel misschien een buitje Overijssel of Gelderland binnen. De kans is groot dat Zwolle ongemoeid blijft. De aangevoerde lucht is aan de grond droog, ook de komende dagen. Wolken worden schaarse objecten aan de blauwe lucht, waar de junizon vele uren in touw is om de temperatuur verder op te poken.

Op de weerkaarten voor volgende week zijn in ons land geen storingen te bekennen die neerslag zouden kunnen brengen. Pas aan het eind van de week krijgt Zwolle misschien een minder warm weertype. De wind zou dan de koele noordhoek weer opzoeken, maar dat is nog ver weg.

Foto 1
Katerveerdijk - Foto: Hans Smit
Katerveerdijk
Foto: Hans Smit

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)