Inbrekers Derksen & Derksen moeten jaar achter de tralies

Foto van auteur

De exclusieve kledingzaak in de Diezerstraat was op 17 maart het doelwit van snelkrakers.
Foto: Peter Denekamp

De Utrechters John H. (32) en Pieter T. (54) zijn dinsdag veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar. Eerder dit jaar, op 17 maart, braken beide mannen in bij de exclusieve kledingzaak Derksen & Derksen in de Diezerstraat. Daar maakten ze voor zo’n 50.000 euro aan kleding buit. Kort na de inbraak werd het duo aangehouden in een parkje in Diezerpoort.

Op vrijdag 17 maart, rond 5.00 uur, reed een auto de uitgestorven Diezerstraat in, twee mannen stapten uit en legden fietsen voor de poller bij de Kerkstraat om te voorkomen dat de politie snel de winkelstraat in kon rijden. Het rolluik en de voordeur van de kledingzaak werden vernield en de dieven sloegen met een auto vol kleding op de vlucht.

Notoire crimineel
Kort daarna ontdekten agenten de vluchtauto met daarin de gestolen kleding in de Esdoornstraat. In het park bij de Ruusbroecstraat kwam een hondengeleider van de politie samen met zijn diensthond Nero oog in oog te staan met John H. en Pieter T. De politie trof later de sleutel van de auto vol kleding aan in de onderbroek van T.

Beide mannen ontkenden iets te maken hebben met de inbraak. John H. was die nacht in de Zwolse binnenstad met vrienden om te chillen. Pieter T., een notoire crimineel, deed uitvoerig uit de doeken dat ene Hamza en zijn compagnon de inbraak hadden gepleegd. Hij zou door Hamza onder druk zijn gezet om de auto te besturen. “Ik was afgezet bij een flat om die auto weer terug naar Utrecht te rijden,” zei T. eerder in de rechtbank. “Daar was me 1.500 euro voor geboden en ik dacht: dat is mooi voor mijn energierekening.” 

Ellenlang strafblad
De rechtbank ging voorbij aan de verklaringen van de Utrechters. De rechters vonden dat er voldoende bewijs op tafel lag om het duo te veroordelen. Zo verklaarden getuigen dat ze twee mannen zagen die de inbraak pleegden. Op camerabeelden zijn ook twee mannen te zien. In de auto is DNA aangetroffen van beide Utrechters en dan is er nog de sleutel van de vluchtauto die in de onderbroek van T. zat. Dat het duo korte tijd na de inbraak werd opgepakt nabij de auto met de buit woog ook mee voor de rechters.

John H., die een ellenlang strafblad heeft en geregistreerd staat als veelpleger, blijft langer dan een jaar achter de tralies. Hij had nog drie voorwaardelijke straffen boven zijn hoofd hangen en zat in de proeftijd toen hij in de fout ging in Zwolle. De rechtbank heeft ze omgezet in onvoorwaardelijke straffen.

Foto 1
De exclusieve kledingzaak in de Diezerstraat was op 17 maart het doelwit van snelkrakers. - Foto: Peter Denekamp
De exclusieve kledingzaak in de Diezerstraat was op 17 maart het doelwit van snelkrakers.
Foto: Peter Denekamp