Zwollenaar herhaalt eerste vlucht over Het Kanaal

Foto van auteur

Dover – Vandaag precies honderd jaar geleden vloog de Fransman Louis Blériot als eerste met een vliegtuig Het Kanaal over. Zijn vlucht, in het zelfgebouwde toestel Blériot XI, van Calais naar Dover duurde toen 37 minuten.

Zaterdag zou onder meer Zwollenaar Henk van Hoorn in een zelfgebouwd toestel dezelfde vlucht van Sangatte in Frankrijk naar Dover in Engeland maken, maar dat ging door te harde wind niet door. Een Zweed, een Fransman, een Luxemburger en Van Hoorn hebben vier replica’s gebouwd van de Blériot XI, waarmee zij Het Kanaal willen trotseren. Zondag volgt een tweede poging.

De herdenking werd geopend door de Fransman Salis, die Het Kanaal in een originele, gerestaureerde Bleriot overvloog. Hij werd vergezeld door een moderne replica van Bleriots toestel. De landing verliep een stuk beter dan in 1909, toen Bleriot zijn vliegtuig bij het neerkomen flink beschadigde.

In totaal maken 300 Franse, Belgische en Britse piloten vandaag de vlucht over Het Kanaal.

Honderden toeschouwers volgden het spektakel in Engeland en Frankrijk. Onder hen was de kleinzoon van Bleriot. "Het is een geweldige dag natuurlijk. Niet alleen voor mij, de vlucht over Het Kanaal was echt het begin van de moderne luchtvaart."

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

4 gedachten over “Zwollenaar herhaalt eerste vlucht over Het Kanaal”

  1. Een Zweed, een Fransman, een Luxemburger en Van Hoorn hebben vier replica’s gebouwd van de BlĂ©riot XI, waarmee zij vandaag Het Kanaal trotseerden.

    en

    In totaal maken 300 Franse, Belgische en Britse piloten vandaag de vlucht over Het Kanaal.

    Het ligt vast aan mij, maar hoe moet ik dit nu lezen? Dat de vier toestellen vandaag elk 300:4 keer heen en weer terug zijn gevlogen of zo?:'(

  2. Heeft het helemaal NIET gedaan, lees:

    ZWOLLE/CALAIS – Zwollenaar Henk van Hoorn (61) is zaterdag het Kanaal niet overgevlogen met zijn replica van het historische vliegtuigje BlĂ©riot. De wind was te sterk om de tocht te ondernemen. Hij besloot later op de avond om het ook zondag niet te proberen en is teruggegaan naar Nederland.

Reacties zijn gesloten.