Saif (25) uit Zwolle wurgde bijna zijn 18-jarige vriendin: ‘Je bent al vaker misbruikt, die ene keer extra maakt niet meer uit’

Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

Saif S. (25) wilde seks met zijn vriendin, maar ze had geen zin. Het was op donderdag 6 april de reden dat bewoners van het Spui de politie belden. Saif sleepte zijn 18-jarige vriendin aan de haren terug zijn woning in en vermoordde haar bijna. Vrijdag moest hij zich verantwoorden in de Zwolse rechtbank. Hij kwam niet alleen, op de tribune zat zijn slachtoffer, dat tegenwoordig met hem samenwoont.

Als het stel wakker wordt op de onheilsdag wil Saif seks, maar zijn vriendin voelt zich niet lekker. “Je bent wel vaker misbruikt door jongens, dus die ene keer extra maakt dan ook niet meer uit,” deelt haar geliefde mee. Ze geeft hem zijn zin maar ziet dan toch kans om de woning te ontvluchten. Saif gaat achter haar aan en in de hal van de flat pakt hij haar telefoon af. Het stel staat te duwen en te trekken en eindigt in de lift. Aan haar haren wordt de jonge vrouw terug de woning van Saif in gesleept.

Geen aangifte gedaan
Andere bewoners van de flat slaan omstreeks 14.00 uur alarm en de politie gaat met grote spoed ter plaatse. In de woning treffen agenten het stel aan. “Hij greep me bij de keel, wurgde mij en ik raakte bewusteloos,” vertelt de vrouw direct aan de politie. “Later kwam ik bij op de bank en kwam hij een glas water brengen.” 

Politieagenten nemen haar mee naar buiten om verder te praten. De jonge vrouw ontvangt dan een appje van haar vriend: “Doe normaal, ga weg en loop naar binnen, anders halen ze mij!” De vrouw besluit om geen aangifte te doen. Het helpt Saif weinig, de agenten besluiten Saif aan te houden en hij belandt in de politiecel. De rechter wil van hem weten waarom hij het berichtje naar zijn vriendin appte. “Ik heb negatieve ervaringen met de politie,” aldus Saif.

De negatieve ervaringen weerhielden hem er niet van om na zijn vrijlating spontaan terug te keren naar het Zwolse politiebureau. Hij is in gezelschap van zijn slachtoffer. De vrouw overhandigt een handgeschreven verklaring over de gebeurtenissen in de flat. Ze heeft een compleet ander verhaal aan het papier toevertrouwd dan wat ze de agenten eerder vertelde. De politie heeft een sterk vermoeden dat de vrouw de verklaring onder dwang van Saif heeft geschreven.

Kort bewusteloos geraakt
De recherche heeft ondertussen de beelden van de bewakingscamera in de hal van de flat opgevraagd. Op de beelden is te zien dat Saif de jonge vrouw hardhandig bij de keel grijpt en naar de lift duwt. Ook grijpt hij haar bij de arm, kraag en nek. Een rechercheur schrijft in zijn proces-verbaal dat te zien is dat de vrouw angstig is. “Dat kan ik me wel herinneren, dat het heel heftig was,” bevestigt Saif S. in de rechtszaal.

Een forensisch arts onderzocht het letsel van de 18-jarige vrouw. “In haar hals zijn rode vlekken zichtbaar met puntbloedingen door beschadigde haarvaten, veroorzaakt door lokale druk,” noteert de arts in haar medisch rapport. “Daarbij is bewusteloosheid van korte duur ontstaan door een gebrek aan bloedtoevoer naar de hersenen.” De medicus beoordeelt het letsel dan ook als ernstig.

De officier van justitie vat kort en bondig samen wat de arts eigenlijk bedoelt. “Op de foto’s die van het slachtoffer gemaakt zijn zijn vingerafdrukken in de hals te zien.”

Gedetailleerde verklaring afgelegd
Saif weet niet meer zo veel van de dag dat hij ruzie had met zijn vriendin. De meeste vragen van de politierechter kan hij niet beantwoorden. Hij weet zeker dat het niet zo is gegaan als zijn vriendin in eerste instantie heeft gezegd. De politierechter concludeert dat het allemaal nog goed is afgelopen. “Het slachtoffer had hier ook niet meer kunnen zitten.” Saif reageert als door een wesp gestoken: “Dat moet u niet zo zeggen, ik accepteer dat niet!”

Het is voor het openbaar ministerie geen vraag wat er precies gebeurd is aan het Spui. “Het slachtoffer legde direct een gedetailleerde verklaring af en dat wordt ondersteund door de foto’s van haar hals en de verklaring van de arts,” zegt de officier van justitie. “De camerabeelden bij de lift zijn extra ondersteuning.” Ze benadrukt dat de jonge vrouw haar eerste verhaal bij de agenten deed zonder dat Saif over haar schouders meekeek.

“Het dichtknijpen van de keel is heel ernstig en dat had zeker heel anders kunnen aflopen,” aldus de officier. Saif laat het opnieuw niet over zich heen gaan en protesteert. De officier reageert: “U moet nu uw mond houden, ik ben aan het woord. Er is maar één straf passend en dat is een gevangenisstraf.” Ze eist een celstraf van 10 weken, waarvan 4 weken voorwaardelijk. Daarbij vraagt ze de rechter om Saif een meldplicht op te leggen en te verplichten om in therapie te gaan.

Ruzie anders beleefd
“Mijn cliënt heeft de ruzie anders beleefd,” zegt Mariska Bischop, de advocaat van S. Ook zij heeft de beelden gezien en legt zich neer bij het oordeel van de rechter. Ze vraagt de rechter om Saif niet naar de gevangenis te sturen. “Hij heeft een ernstig auto-ongeval gehad en kampt met psychische en lichamelijke problemen. Hij is bezig om zijn problemen op te lossen en krijgt er medicatie voor.” Ze stelt de politierechter voor om Saif een werkstraf op te leggen met eventueel een voorwaardelijke celstraf.

“Ik kan er niet zoveel mee dat u zegt dat het niet gebeurd is,” zegt de rechter als ze begint aan haar uitspraak. “Ik ben ervan overtuigd dat het heel anders had kunnen aflopen.” De magistraat noemt het nare feiten waar S. zich schuldig aan heeft gemaakt. “In een relatie en je woning moet je je veilig voelen.” Ze legt Saif een taakstraf van 100 uur op met een voorwaardelijke gevangenisstraf van 10 weken. Dit met een proeftijd van twee jaar. Ook moet Saif zich verplicht laten behandelen en krijgt hij een meldplicht bij de reclassering opgelegd.

Saif S. kijkt spiedend de zaal in, op zoek naar zijn vriendin. Hij gebaart haar te komen en met een brede glimlach verlaat hij, samen met zijn slachtoffer, de rechtszaal.

Foto 1
Ter illustratie - Foto: Peter Denekamp
Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)