SP vreest hoge afvalrekening voor Zwollenaren en laat op social media zien hoe smerig de stad is geworden

Ilegale afvaldumping en een brandende pmd-container in Zwolle-Zuid.
Foto: Peter Denekamp

Het meldpunt Schoon Zwolle, een initiatief van de Socialistische Partij, heeft binnen een jaar bijna duizend klachten ontvangen. Het meldpunt gaat daarom tot de eindafrekening bij Zwollenaren op de deurmat valt foto’s delen op sociale media. “Door te laten zien hoe smerig Zwolle is geworden houden we het probleem op de agenda,” zegt Brammert Geerling, fractievoorzitter van SP Zwolle, vrijdag.

“Het betalen per afvalzak bestaat nu bijna een jaar in Zwolle. Tijdens het afvaldebat in de zomer gaf het gemeentebestuur toe dat Zwolle viezer wordt en dat zien we ook in de meldingen,” zegt Geerling. “We krijgen nog regelmatig klachten, met name over dumpingen.”

Eerder boekte de SP succes in het afvaldossier. Mensen in een rolstoel die niet goed bij de luiercontainers kunnen, komen nu in aanmerking voor een vrijstelling voor het gebruik van de ondergrondse container. “Wij horen dat mensen in een rolstoel die lang aandringen hun luiers of incontinentiemateriaal zonder boete in de ondergrondse container kwijt kunnen,” vervolgt de SP’er. “Dat is een mooie stap, maar de gemeente maakt het deze mensen nog steeds te moeilijk om dit aan te vragen. De vrijstelling voor mensen in een rolstoel moet gewoon als oplossing worden aangeboden.”

Geerling kijkt met vrees naar de eindafrekening over 2023. Volgens hem blijkt uit de rapportage van de gemeente dat er huishoudens zijn die een flinke rekening kunnen verwachten. “Er zijn huishoudens die afstevenen op een eindafrekening van honderden euro’s,” stelt Geerling. “Dit zijn waarschijnlijk niet de huishoudens die zulke kosten makkelijk kunnen dragen en die mogelijk de invoering van de afvalboete niet door hebben gehad.”

De fractievoorzitter denkt daarbij onder meer aan demente ouderen en andere kwetsbare Zwollenaren. “Gaat de gemeente daar straks deurwaarders op af sturen?” vraagt hij zich dan ook af.

Foto 1
Ilegale afvaldumping en een brandende pmd-container in Zwolle-Zuid. - Foto: Peter Denekamp
Ilegale afvaldumping en een brandende pmd-container in Zwolle-Zuid.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)