GH continueert opleiding godsdienstleraren in Roemenië

Foto van auteur

Stichting Fundament/ Iránytű en de Gereformeerde Hogeschool in Zwolle zetten hun samenwerking bij het opleiden van Gereformeerde Godsdienstleraren in Roemenië voort. Op donderdag 18 januari ondertekenden beide partijen daartoe een samenwerkingscontract.

Het samenwerkingsverband is een logisch gevolg van de succesvolle ervaringen van de afgelopen 6 jaar. In die periode gaven docenten van de GH les aan studenten van de Babes-Bolyai University in Cluj. Daarnaast begeleidden medewerkers van de GH het team van Roemeense professoren in onderwijskundige strategieën. In 2006 volgden drie getalenteerde Roemeense studenten samen met Amerikaanse en Canadese studenten het N-SPICE-programma, een internationaal semester aan de GH. Projectleider Frank van den Bos vindt het opvallend hoe deze studenten zich in die drie maanden in Nederland hebben gevormd.

“Intellectueel en inhoudelijk hadden zij veel in huis. De cultuur van het onderwijs en de maatschappij waar zij uitkomen is echter heel anders dan die in Nederland. Zelf zeggen de studenten dat ze voor het leven gevormd zijn en heel anders tegen hun beroep aankijken. Juist de samenwerking in de groep van Amerikaanse en Canadese studenten van het Dordt College en Calvin College gaf daaraan nog een extra dimensie.”

Speerpunten

Jaap Doedens, bestuursvoorzitter van Fundament/ Iránytű beschouwt het opleiden van Gereformeerde godsdienstleraren in de Roemeense samenleving als een van de speerpunten voor de organisatie. “De afgestudeerde godsdienstleraren geven niet alleen les op christelijke scholen maar juist ook op de staatsscholen waar volop mogelijkheid is om het evangelie te verspreiden onder kinderen”, aldus Doedens.

Frisse wind

Coby  van der Stoep, opleidingsdirecteur van de pabo: “Wij kunnen veel van onze Roemeense collega’s leren en we kunnen onze ervaring in persoonlijke begeleiding en vorming met hen delen. We merken dat er door de samenwerking een unieke internationale verbondenheid tussen lerarenopleiders ontstaat.” Péter István, coördinator van de godsdienstopleiding in Cluj: “Roemenië is per 1 januari lid van de Europese Unie. Door de samenwerking met Fundament/ Iránytű en de Gereformeerde Hogeschool hebben we de aansluiting op Europese universiteiten en hbo’s weten te verbeteren. Er gaat een frisse wind door onze godsdienstopleiding.”

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)