Voormalig uitbater (18) I Love Sushi moet een jaar achter de tralies

|   Laatste wijziging

Politie en ambulancedienst bij I Love Sushi in winkelcentrum AA-landen na de overval op 6 januari 2023.
Foto: Peter Denekamp

Donny I. (18) uit Tiel, een van de oud-eigenaren van het filiaal van I Love Sushi in winkelcentrum AA-landen, verdwijnt voor een jaar achter de tralies. Dat heeft de rechtbank in Zwolle woensdag beslist. Donny I. werd schuldig bevonden aan bedreiging van twee jonge medewerkers met een voorwerp dat op een vuurwapen leek, op het bezit van een vuurwapen en zijn aandeel in een grote vechtpartij bij de sushizaak.

Op vrijdag 6 januari rond 21.30 uur werd de sushizaak overvallen. Donny I., destijds nog een van de eigenaren, is voor de overval te zien op camerabeelden. Een minuut voor de overval legt hij een schoudertasje weg. Nadat de overvaller, zonder buit, uit de zaak is gevlucht haalt hij iets wat lijkt op een vuurwapen uit het tasje. Hij rent achter de overvaller aan en keert even later terug.

Medewerkers bedreigd
In het magazijn richt hij dan het voorwerp op twee jonge personeelsleden. Donny verklaarde twee weken geleden tijdens de inhoudelijk behandeling dat het geen bedreiging was. Hij vertelde de rechters dat het geen vuurwapen was en dat hij de overval naspeelde. De rechtbank gaat hier deels in mee. Volgens de rechters is het onvoldoende komen vast te staan dat Donny een vuurwapen vasthield. De rechtbank acht wel bewezen dat Donny zijn medewerkers heeft bedreigd met een op een vuurwapen lijkend voorwerp. De verklaring dat hij de overval naspeelde is volgens de rechters niet aannemelijk en ongeloofwaardig.

Een dag na de overval doet Appie, een minderjarige buurtbewoner, aangifte van bedreiging met een vuurwapen. Donny zou hem op de rotonde bij de Rijnlaan en de Dommel het vuurwapen tussen de ribben hebben gedrukt en geëist dat hij in de kofferbak van een auto ging liggen. Donny schrok vervolgens van een passerende automobilist en gooide het wapen in de bosjes. De politie vond daar later een Zastava 70, kaliber 7.65 millimeter, met een magazijn gevuld met vier patronen. Op het magazijn treffen forensisch onderzoekers het DNA van I. aan.

Flinke knokpartij
“Het is meer dan een miljard keer waarschijnlijker dat het DNA van Donny I. is dan van een willekeurige onbekende,” schrijven de onderzoekers in hun rapport. Het DNA-bewijs samen met de verklaring van Appie dat Donny het vuurwapen in de bosjes gooide, dat daar ook werd gevonden, is volgens de rechtbank voldoende bewijs om hem te veroordelen voor verboden wapenbezit.

Weer een dag later loopt Donny samen met zijn broer Rico en een andere man over de Dobbe. Er stopt een zwarte auto op de parkeerplaats bij het winkelcentrum. De broer van Appie en twee van zijn maatjes stappen uit. Op camerabeelden is te zien dat de zes mannen om 19.11 uur het winkelcentrum binnenlopen en aan de achterzijde het filiaal van I Love Sushi binnengaan.

In het restaurant breekt vervolgens een flinke knokpartij uit. Er wordt met een barkruk en een paaltje geslagen. De broer van Appie vlucht met zijn kompanen de zaak uit. Donny rent met een barkruk boven zijn hoofd naar buiten en slaat in op een van de mannen. Als de barkruk valt geeft hij zijn slachtoffer nog een paar rake klappen.

Bloed op de grond
Daarna schiet hij zijn broer Rico te hulp die in gevecht is met een andere man. Donny slaat de belager van zijn broer meerdere keren in het gezicht. De rechtbank constateert ook dat alle mannen over en weer slaan. Een getuige verklaarde later bij de politie dat ongeveer acht personen met elkaar slaags raakten en het Donny was die iemand sloeg met de barkruk.

Een bezorger van de sushizaak vertelde bij de politie dat zijn bazen en een andere man buiten stonden te praten met drie jongens. Later werd het gesprek voortgezet in het magazijn van I Love Sushi en daarna brak de vechtpartij uit. “Er werd met stoelen gegooid en tegen hoofden geschopt,” aldus de bezorger. “Het was heftig en er lag bloed op de grond.”

Machteld Roethof, de advocaat van Donny, beriep zich op noodweer of noodweerexces. De rechtbank gaat daar niet in mee. De rechters concluderen op grond van de camerabeelden dat I. zelf de confrontatie aanging met de drie jongens door ze achterna te rennen met een barkruk. De rechtbank is daarom van oordeel dat het bewezen is dat Donny zich die avond in vereniging schuldig heeft gemaakt aan openlijke geweldpleging. 

Foto 1
Politie en ambulancedienst bij I Love Sushi in winkelcentrum AA-landen na de overval op 6 januari 2023.  - Foto: Peter Denekamp
Politie en ambulancedienst bij I Love Sushi in winkelcentrum AA-landen na de overval op 6 januari 2023.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)