Jansen Vastgoed lapt uitspraak rechter aan de laars en zet bewoners kantoorpand opnieuw in de kou

|   Laatste wijziging

Dokter Spanjaardweg 11
Foto: Peter Denekamp

Jansen Vastgoed heeft zaterdag opnieuw de verwarming uitgeschakeld in de oude bloedbank aan de Dokter Spanjaardweg. Het bedrijf ligt al maanden in de clinch met de bewoners. Ze werden voor de rechter gesleept en die stelde ze in het gelijk.

Het Zwolse vastgoedbedrijf wil de bewoners eruit hebben en besloot dat voor elkaar te krijgen door de bewoners het leven zuur te maken. De rechter bepaalde vorig jaar november dat de bewoners niet op straat mogen worden gezet en dat Jansen de verwarming weer moest inschakelen.

“In december dreigde Jansen de nutsvoorzieningen opnieuw af te sluiten,” zegt Nathan Hulskers, een van de bewoners. “Om het te voorkomen hebben we een rechtszaak gestart. Twee dagen voor de zitting kwam Jansen met de toezegging dat hij niets afsloot.” Ook verzocht het vastgoedbedrijf de bewoners om de dreigende rechtszaak uit te stellen. Daar gaven de bewoners gehoor aan.

Hulskers reageert dan ook verbaasd nadat Jansen dit weekend alsnog de kachel uitzette. “Juist nu het een beetje rustiger werd,” aldus Hulskers.

‘Wegpestmaatregelen’
Onrustig was het in de afgelopen maanden voor de bewoners. Jansen Vastgoed sloot in het verleden een contract met leegstandsbeheerder Monoma om te voorkomen dat het leegstaande pand gekraakt zou worden. Die ging vervolgens met 42 mensen een bruikleenovereenkomst aan om in het pand te gaan wonen.

Het ging jaren goed, tot de energiekosten flink begonnen te stijgen. Jansen moest geld bijleggen op de energienota en beëindigde het contract met Monoma. De leegstandsbeheerder moest het pand leeg opleveren en stuurde een brief aan alle bewoners om te vertrekken. Negen bewoners gaven hier geen gehoor aan en die kregen te maken met de vastgoedeigenaar. Jansen timmerde de toegang tot de trappenhuizen dicht, verving het slot van de voordeur, schakelde de verwarming uit en verwijderde afvalcontainers.

De rechter stelde vast dat de bewoners een huurovereenkomst hebben bij leegstandsbeheerder Monoma en dat die overeenkomst niet ontbonden mag worden omdat Jansen het te duur vindt. Monoma kreeg de opdracht om ervoor te zorgen dat Jansen alle ‘wegpestmaatregelen’ binnen tien dagen ongedaan zou maken. Als dit niet gebeurde, moest Monoma de bewoners een dwangsom van 450 euro per dag betalen met een maximum van 9000 euro.

Jansen Vastgoed is niet ingegaan op telefonische vragen over het conflict met de bewoners van het kantoorpand.

Foto 1
Dokter Spanjaardweg 11 - Foto: Peter Denekamp
Dokter Spanjaardweg 11
Foto: Peter Denekamp