Beschermd

Door Dick Algra

Er zijn hekken nodig om bewoners van de Goudplevierstraat te beschermen tegen agressieve ganzen.
Foto: Ruben Meinten

Er zijn, door de Rova geplaatste, hekken nodig om bewoners van de Goudplevierstraat in Stadshagen, te beschermen tegen agressieve ganzen. Ik weet niet wat de gemiddelde Zwollenaar ervan vindt, maar voor mij gaat dit een brug te ver.

Er zal vast iemand zijn die me nu gaat vertellen dat die ganzen agressief zijn, omdat ze hun nest willen beschermen. Hoezo? Vallen die bewoners die nesten lastig dan? Ik vermoed van niet, maar leg dat zo’n gans maar eens uit.

Waar het hier uiteindelijk om draait is dat we wetgeving laten bestaan die niet meer nodig is, met soms vergaande gevolgen. We beschermen terecht de met uitsterven bedreigde diersoorten. Hoewel we daar als mensheid, bepaald niet consequent in zijn. Om maar eens een willekeurige dwarsstraat te noemen: de paling. We hebben zoveel barrières opgebouwd voor die dieren dat ze, zeker vanuit Nederland, moeilijk hun paaigebied, de Sargassozee, kunnen bereiken. Desondanks blijft er op gevist worden.

Steen- en boommarters, wolven, vleermuizen, damherten, bosmuizen, otters, en zeehonden, zomaar een greep uit bedreigde diersoorten in Nederland.

We beschermen ze en na verloop van tijd is er een te groot aantal van, dat dan tot overlast gaat leiden. Eerst een klein beetje, dat kunnen we nog wel behappen, denken we dan. Op een gegeven moment wordt het irritant en soms gevaarlijk.

Wat ik niet snap is dat het dan welhaast onmogelijk is om de wetgeving terug te draaien. Die hoeft ook niet geheel terug, maar stel regels, zoals dat bij andere diersoorten ook geldt. Zoals er in de broedtijd door boeren ook gelet wordt op de nesten van niet-beschermde vogels. ’t Is een heikel punt dit soort discussies. Wanneer houdt bescherming op? Zitten er niet overal grenzen aan? Er kan toch niets onbeperkt? Dat loopt altijd fout af.

Terwijl ik dit zit te schrijven, bedenk ik me dat dit ook opgaat in de politiek. Voor onbeperkt: geld uitgeven, belasting innen, hulp aan het buitenland, hulp in ons eigen land, zigzagbeleid, en voor eigenbelang en politiek gewin. ’t Is jammer dat daarover, meer dan ooit, agressief gediscussieerd wordt. Fatsoen lijkt tegenwoordig ook beschermd te moeten worden.

Foto 1
Er zijn hekken nodig om bewoners van de Goudplevierstraat te beschermen tegen agressieve ganzen. - Foto: Ruben Meinten
Er zijn hekken nodig om bewoners van de Goudplevierstraat te beschermen tegen agressieve ganzen.
Foto: Ruben Meinten

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)