De politierechter heeft donderdag opnieuw een strafzaak afgebroken omdat de politie slecht onderzoek heeft gedaan. Vorige week gaf de rechtbank de recherche voor de tweede keer huiswerk mee in het strafproces rondom de liquidatiepoging bij coffeeshop Sky High. Eerder deze week sprak de politierechter met veel tegenzin een Zwollenaar (22) vrij van het bezit van een automatisch aanvalswapen omdat het speurwerk van de politie ondermaats was.
Eind februari vorig jaar pakte de politie een 36-jarige Zwollenaar op omdat hij in bezit was van cocaïne en xtc. April dit jaar plofte de dagvaarding op zijn deurmat. Naast het verboden drugsbezit werd de man verdacht van twee andere feiten, de handel in harddrugs en 3-MMC, een designerdrug die destijds nog werd beschouwd als een softdrug.
Nooit verhoord door politie
“Een bijzonder dossier,” concludeert advocaat Dick Pieter Poppe in de rechtbank. “Het blijft tot een jaar stil en dan duiken er twee nieuwe feiten op.” Twee feiten waar de Zwollenaar nooit over is verhoord door de politie. Zijn cliënt ontkent de drugshandel en vertelt de politierechter dat hij een deel van de periode waarin hij volgens de politie in drugs handelde in het buitenland zat.
De Zwollenaar mag het verdachtenbankje even verlaten om de rechter zijn paspoort te laten zien. De magistraat constateert dat er stempels van zijn buitenlandse reis in het document staan. Ook toont de man zijn vliegtickets. “De tickets kunnen natuurlijk met Photoshop bewerkt zijn,” zegt de rechter, maar dat kan ik nu niet vaststellen. Het is werk dat de recherche had moeten doen, voor de politierechter zich over de zaak buigt.
Het steekt Poppe dat zijn cliënt verdacht wordt van drugshandel omdat een bekende drugsgebruiker een politieman zou hebben getipt. Uit het proces-verbaal zou naar voren komen dat een junkie de politie inlichtte dat de man die schuil zou gaan achter drugslijn Milan een nieuw telefoonnummer zou hebben. De raadsman kan zich er weinig bij voorstellen en stelt geschaad te zijn in de verdediging. Hij wil onder meer die tipgever verhoren.
Geen onderzoek naar geldopnames
Ook zou zijn cliënt meerdere malen geld van de bankrekening van de drugslijn hebben gehaald bij geldautomaten. “Daar moeten dan camerabeelden van zijn,” vervolgt Poppe. “Er is nooit onderzoek naar gedaan.” De advocaat zet grote vraagtekens bij het strafdossier. “De start van een onderzoek moet direct goed zijn.”
Voor de vermeende drugsdealer staat er heel wat op het spel. Behalve een gevangenisstraf hangt hem nog een ontnemingsvordering van bijna 21.000 euro boven het hoofd. Het bedrag dat de Zwollenaar volgens justitie zou hebben verdiend met zijn criminele bezigheden.
De politierechter worstelt met de zaak en stelt het Openbaar Ministerie voor om de verdenking van drugshandel te laten vallen, inclusief de ontnemingsvordering. De strafzaak over het drugsbezit in februari zou dan kunnen worden voortgezet. De officier gaat er niet mee akkoord. De politierechter geeft haar dan ook de opdracht om te zorgen dat de recherche degelijk onderzoek gaat doen.
2e heropening liquidatie onderzoek
Een week geleden kreeg de recherche voor de twee keer huiswerk van de rechtbank in het strafproces rondom de liquidatiepoging op onderwereldfiguur Jaemy P. De speurders moeten alles uit de kast halen om een vrouw met rode schoenen en andere mogelijke getuigen te vinden.
Vorige week donderdag werd duidelijk dat de recherche nog steeds de vrouw met rode schoenen niet kon traceren. 1Zwolle ontdekte dat de vrouw niet alleen voor en kort na de schietpartij in Sky High aanwezig was. Op een foto die 1Zwolle daags na de liquidatiepoging publiceerde, is de vrouw te zien nabij het afzetlint wanneer de zwaargewonde Jaemy P. in de ambulance wordt geschoven.
“Kennelijk neemt de recherche de opdracht van de rechtbank zo serieus dat ze zelfs geen openbare bronnen raadplegen die aantonen dat de vrouw met rode schoenen niet is afgeschrikt door de schoten op straat,” zegt Esther Vroegh, de advocaat van aangehouden verdachte Ryance M. “Waarom mocht deze dame zich pal naast de ambulance bevinden, was zij een relatie van het slachtoffer?”
“Laat helder zijn, er is geen enkele connectie tussen mijn cliënt, de Zwolse drugsoorlog en het slachtoffer,” vervolgt Vroegh. “Eén getuige roept zijn naam en vervolgens is dit een eigen leven gaan leiden. Volstrekt onacceptabel als bewijs!” De raadsvrouw is dan ook tevreden met de beslissingen van de rechters: “Het siert de rechtbank dat zij het onderzoek tot twee keer toe heropend hebben om de waarheid te achterhalen.”
Vrijspraak verboden wapenbezit
Een 22-jarige Zwollenaar werd maandag door de politierechter vrijgesproken. De man was op een video te zien met een AK-47. Hij haalt daarin het magazijn uit het automatische aanvalswapen en daarin zijn koperkleurige patronen zien. Volgens de recherche een echt vuurwapen en tijdens de behandeling van de strafzaak ontstond die overtuiging ook bij de officier van justitie en de politierechter.
De recherche had echter geen flauw idee waar en wanneer het filmpje was gemaakt. “Ik weet het wel maar ga dat niet zeggen,” zei de verdachte lachend. De man had het filmpje op zijn mobiele telefoon, met de datum en locatie waarop het is gemaakt. Na een dreigement van de officier van justitie om de telefoon direct in beslag te laten nemen door de parketpolitie biechtte de Zwollenaar op dat het filmpje op 22 juni 2023 in Nederland was gemaakt. Hij voegde eraan toe dat het allemaal weinig om het lijf had omdat het een speelgoedwapen was.
De jonge Zwollenaar is geen onbekende van politie en justitie. Hij is in bezit van een strafblad van acht pagina’s en stond maandag voor de derde keer terecht voor verboden wapenbezit. De officier van justitie was ervan overtuigd dat de man opnieuw met een echt vuurwapen stond te zwaaien. “Ik heb nog nooit een nepwapen gezien met patronen die op echte scherpe munitie lijken. In nepwapens zit geen munitie of hooguit een aantal balletjes.”
Gebrekkig politieonderzoek
Voor alle zekerheid liet de magistraat de tenlastelegging aanpassen en voegde er het bezit van een op echt lijkend vuurwapen aan toe. “Met een AK-47 kun je alleen maar dood en verderf zaaien,” stelde officier, die zwaar tilde aan de zaak en een forse straf eiste. De advocaat van de Zwollenaar gebruikte het pleidooi niet om haar cliënt vrij te pleiten. Ze probeerde de rechter te bewegen om hem niet het gevang in te sturen maar een taakstraf op te leggen.
“Het lijkt me verdomd sterk dat het wapen nep is,” zei de politierechter bij zijn uitspraak. Door het gebrekkige politieonderzoek was er voor de rechter maar één optie. “Met heel veel tegenzin spreek ik u vrij.” Dit tot groot plezier van de Zwollenaar. “U zit te lachen en heeft kennelijk de leukste middag van uw leven. Dat baart mij heel veel zorgen,” voegde de rechter eraan toe, voor de jongeman zijn vrijheid verkoos.