Lars Aukema en Lisa Stam zijn afgelopen week overladen met felicitaties en hun restaurant Affect barst bijna uit zijn voegen door de vele bloemen die werden bezorgd. Voor de vaste klanten van het restaurant, dat vorig jaar de deuren opende, was het geen verrassing dat Affect maandag haar eerste Michelinster in ontvangst mocht nemen. Sinds die dag kent Zwolle een driesterrenrestaurant en twee restaurants met één ster.
Aukema en Stam openden vorig jaar november hun restaurant aan de Thorbeckegracht. Met de, volgens de jury van Michelin, verfijnde keuken lukte het Affect om binnen het jaar een Michelinster in de wacht te slepen. “Lars Aukema behoeft geen luxeproducten om het bord te laten swingen,” concludeerde de jury. “Hij werkte lang onder de vleugels van Jonnie Boer en toont aan dat ook hij gevoelig kan spelen met regionale en internationale smaakmakers.”
“En laat ons ook zeker Lisa niet vergeten, de charmante gastvrouw. Restaurant Affect is een uitermate warme plek waar liefhebbers van puurheid thuis zijn,” aldus de jury.
Aukema noemt zichzelf een nuchtere Fries, die soms ietwat stug is, maar altijd gaat voor perfectie. Hij werkte onder leiding van Jonnie Boer in de keuken van De Librije en ging later aan de slag bij Brass Boer Thuis op de Nieuwe Markt. Onder zijn leiding behaalde Brass Boer Thuis een Michelinster.
Stam stond als 16-jarige achter de bar bij Café de Hetebrij en raakte verknocht aan het horecavak. Tijdens haar studie liep ze stage bij De Librije en leerde daar Aukema kennen. Daar deed ze veel ervaring op als gastvrouw en kon ze haar passie uitdragen. In 2021 stapten ze over naar Brass Boer Thuis en leerden de fijne kneepjes van het ondernemerschap in de horeca.
De Librije behield maandag haar drie sterren en is daarmee het enige driesterrenrestaurant in Nederland. Ook Brass Boer Thuis mag zich komend jaar weer de trotse eigenaar van een Michelinster noemen.