Atte Jongstra geeft lezing over Henry II Fix

Foto van auteur

Op 26 januari verscheen Jongstra’s boek De avonturen van Henry II Fix en werd de tentoonstelling ‘Encyclopedie II Fix’  in het Historisch Centrum Overijssel (HCO) in Zwolle geopend. Op donderdagavond 15 februari kan het publiek een lezing van Atte Jongstra bijwonen waarbij deze dieper ingaat op het fenomeen Fix en diens bizarre verzameling. De lezing is gratis, maar vol is vol. De tentoonstelling in het HCO te Zwolle is nog gratis te bezoeken tot 29 mei.

Het boek en de tentoonstelling roepen veel vragen op daarom organiseert het HCO deze lezing met de schrijver/samensteller. Wie meer te weten wil komen over het Henry II Fix en zijn verzameling, kan op donderdag 15 februari om 20.00 uur gratis een historische avond bijwonen. Atte Jongstra geeft in het Historisch Centrum Overijssel een toelichting met aansluitend een bezichtiging van het tentoongestelde.  

Centraal in de expositie staat een borstbeeld van Fix, in 2006 vervaardigd door de Zweedse beeldhouwer Sten Olof Nilsson.  Daarnaast is de nalatenschap van Fix te zien, een bonte verzameling (kunst)voorwerpen en rariteiten. Fix verzamelde en ordende op unieke wijze. De bezoeker wordt verrast door een bizarre encyclopedische uitstalling en wordt binnengezogen in de verbeeldingswereld van Henry II Fix.

Het boek Henry II Fix is zo langzamerhand beroemd in heel Nederland. Vrijwel elke krant en  omroep heeft aandacht besteed aan deze burger die rond 1800  in Zwolle leefde en werkte. Schrijver Atte Jongstra bracht als gastarchivarus van het Historisch Centrum Overijssel Henry II Fix tot leven. Hierbij zijn feit en fictie op prettige wijze met elkaar verweven. In De avonturen van Henry II Fix (Uitgeverij De Arbeiderspers, 2007) zien we de geschiedenis van Zwolle door de ogen van deze zonderlinge, soms tragische figuur.

De publieksingang van het Historisch Centrum is aan de Van Wevelinkhovenstraat in Zwolle, meer informatie is te vinden op www.historischcentrumoverijssel.nl

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)