Demissionair staatssecretaris Heemskerk bezoekt Zwolle

Zwolle – Demissionair staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken bezocht zaterdagmiddag Zwolle om met ondernemers te praten over de Bedrijven Investeringszone BIZ Dieze -Centrum en het project Netwerkkantoren.

20_feb-119.jpg

Het winkelgebied Thomas a Kempisstraat/Vechtstraat is voorloper en een van de eerste winkelomgevingen in Nederland waar ondernemers gekozen hebben voor het instellen van een bedrijven-investeringszone. Staatssecretaris Heemskerk heeft het instellen van dergelijke zones mogelijk gemaakt. Het voordeel van een BIZ is dat het mogelijk is om op deze manier alle ondernemers in een gebied te laten bijdragen aan een gemeenschappelijk fonds. De ondernemersvereniging Thomas a Kempisstraat / Vechtstraat wil hiermee het opknappen van de buurt mogelijk maken. De gemeente Zwolle en het ministerie van Wijken Wonen en Integratie dragen hieraan  ook bij.

20_feb-76.jpg 
Van Heemskerk zag dat er een stuk van hem in een dagblad stond en dit moest natuurlijk gelezen worden….

20_feb-99.jpg

Het project Netwerkkantoren heeft van het ministerie van Economische Zaken een forste subsidie gekregen om in  Zwolse wijken netwerkkantoren voor ZZP-‘ers op te zetten. Deze kantoren moeten ZZP-‘ers ruimte en faciliteiten bieden, maar ook samenwerking tussen ZZP-‘ers bevorderen. De gedachte daarachter is dat door samenwerking zij in staat zijn door te groeien, een gemeenschappelijke bijdrage te hebben aan de Zwolse wijken en gezamenlijk in te schrijven bij aanbestedingsprojecten.

Frank Heemskerk ging in gesprek met ondernemers en was benieuwd hoe regelgeving en subsidie ondernemers in deze tijd kunnen helpen.

De winkeliersvereniging Diezerpoort heeft de intentie uitgesproken om een BIZ  te realiseren. De medewerking van de gemeente is hierbij nodig. De wettelijke basis is van recente datum: op 1 mei j.l. heeft de 1e kamer ingestemd met de landelijke invoering hiervan. In het kort komt het er op neer dat een ondernemersvereniging in een bepaald gebied bij de gemeente een verzoek kan indienen om mee te werken aan de totstandkoming van een BIZ en hiervoor een belasting te heffen op onroerende zaken, niet zijnde woningen. De inkomsten via deze belastingheffing vloeien vervolgens in de vorm van een subsidie terug naar de aanvragende organisatie. Deze organisatie, in dit geval de Stichting Winkelgebied Dieze Centrum (de nieuwe naam voor de winkeliersvereniging Diezerpoort), gaat vervolgens de BIZ uitvoeren. De heffing wordt alleen opgelegd als er voldoende draagvlak is. Wettelijk is vastgelegd dat minimaal de helft van de bijdragenplichtigen een stem moet uitbrengen, 2/3 van het aantal daadwerkelijke stemmers ‘voor’ moet zijn en zij de meerderheid in de WOZ waarde vertegenwoordigen. Het draagvlak moet bij elk bedrijf afzonderlijk gepeild worden (via een stemkaart).  Als blijkt dat er voldoende draagvlak is kan de BIZ worden ingevoerd. Alle bedrijven dragen dan bij aan de verbetering van het gebied. De draagvlakmeting moet door de gemeente verricht worden.

Netwerkkantoren

De gemeente Zwolle krijgt ruim 8 ton subsidie van het ministerie van Economische Zaken voor het opzetten van drie netwerkkantoren in wijken. Deze kantoren zijn bedoeld om ondernemers die vanuit huis werken te faciliteren. Zij kunnen de kantoren gebruiken om te werken, te vergaderen, elkaar te ontmoeten en kennis en kunde te delen.

Samenwerken
Van de ruim 5800 bedrijven, die Zwolle telt, heeft bijna 60 procent 1 a 2 medewerkers. Meer dan 90 procent van deze ondernemers is actief vanuit de eigen woning. Uit gesprekken blijkt dat zelfstandigen weinig gebruik maken van mogelijkheden voor innovatie, samenwerking met onderwijsinstellingen (bijvoorbeeld leerwerkplaatsen, stageopdrachten) en dat zij moeite hebben met het binnenhalen van openbare aanbestedingen. De netwerkkantoren kunnen samenwerking en krachtenbundeling versterken en zo een nieuwe impuls geven aan de innovatie- en economische kracht van zelfstandigen in Zwolle.

Initiatief en partners
Wethouder Martin Knol is blij met de bijdrage: “Economische bedrijvigheid begint bij starters en kleine zelfstandigen. Het netwerkkantoor en de faciliteiten die dit biedt kunnen zij gebruiken om een succesvolle onderneming op te zetten of uit te bouwen.”

Dit project is een samenwerking van twee Zwolse zelfstandigen Rob Henstra en Frank Dekkers en de gemeente Zwolle. Zij zullen het project tot uitvoering brengen in samenwerking met Syntens, ROC Deltion College, Hogeschool Windesheim: Centre for Entrepreneurship, Kamer van Koophandel, FNV Zelfstandigen en Stichting De NetwerkOnderneming Nederland.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over “Demissionair staatssecretaris Heemskerk bezoekt Zwolle”

  1. Interessant, ik vroeg me nav de lead in dit stukje af of de PvdA-bestuurders nu formeel nog wel demissionair genoemd kunnen worden. Maar dit zal wel het geval zijn gezien de Koningin niet vanaf haar vakantieadres de aangeboden ontslagen formeel zal accepteren.

Reacties zijn gesloten.