Vriendelijke aanpak voor overlast Twistvlietpark

Zwolle – Op 18 februari is er in het Cultuurhuis in Stadshagen onder leiding Maarten van der Werf en Arjenne Louter van Team Buurtbemiddeling van Travers een bijeenkomst geweest met bewoners en jongeren uit het gebied rondom het Twistvlietpark in Stadhagen. Tijdens de bijeenkomst zijn afspraken gemaakt die ervoor moeten zorgen dat er geen ‘samenlevings-ergernis’ maar juist ‘samenlevings-genot’ ontstaat. Er is veel onderling tijdens en na de vergadering gepraat. Daaruit zijn nieuwe contacten ontstaan tussen jongeren en bewoners.

De vergadering was mee voorbereid door een commissie van jongeren en bewoners. Op de avond stonden voorstellen voor afspraken over 6 onderwerpen centraal. Over 4 onderwerpen zijn afspraken gemaakt: over het verzoek om de openstelling van LEVELZ te vergroten, het opruimen van afval, het eventueel verwijderen van enkele bankjes en de manier van elkaar aanspreken. Dat laatste onderwerp werd ingeleid met een filmpje over Hans Kaldenbach en enkele jongeren. Hans Kaldenbach is een bekende pedagoog die zich bezighoudt met de omgang met jongeren die zich in groepjes buiten ophouden. Kaldenbach en de jongeren geven aan dat je met een rustig en vriendelijk verzoek meer bereikt dan met een boze, geïrriteerde benadering. Dit was voor alle aanwezigen herkenbaar. Vriendelijk blijven als je geïrriteerd bent is de kern van deze uitdaging.

Jongeren en omwonenden hebben indringend met elkaar gesproken vanuit hun eigen ervaringen in omgang met elkaar, en er zijn afspraken gemaakt om serieus op de manier zoals Kaldenbach die bespreekt te proberen met elkaar om te gaan. 

Aanwezigen hebben wederzijds vertrouwen uitgesproken dat iedereen zich in gaat zetten om de afspraken uit voeren. Een aantal afspraken moet nog verder uitgewerkt worden. Daarom zijn erdoor bewoners en jongeren werkgroepen gevormd die dat gaan doen. Het resultaat van die werkgroepen en de laatste 2 onderwerpen over “lawaai” en "scooters" komen aan de orde in een volgende vergadering.

Tijdens het laatste deel van de bijeenkomst was wijkwethouder Kenkhuis aanwezig. Hij feliciteerde de aanwezigen met de reeds genomen besluiten en zegde waar mogelijk de steun van de gemeente toe bij het uitvoeren en ondersteunen van de afspraken. Hij benadrukte dat dit proces en in het bijzonder deze avond een belangrijke stap van de buurt is om samen de samenleving te maken.

Over enkele maanden volgt een evaluatie. Dan zal ook opnieuw een kleine schriftelijke enquête worden verstuurd aan alle betrokken bewoners.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

4 gedachten over “Vriendelijke aanpak voor overlast Twistvlietpark”

  1. Persbericht Swollwacht:

    Geacht college, raadsgriffier en agendacommissie,

    Naar aanleiding van de door Swollwacht gestelde artikel 45 vragen en mondelinge vragen in de raad op 27 januari 2010 jl. heeft er een mediaton sessie vanuit Travers plaatsgevonden tussen een vijftiental bewoners en een viertal jongeren.

    Na gesproken te hebben met de bewoners, wie de overlast ervaren, heb ik begrepen dat het positieve beeld – wat nu tot grote verbazing van de bewoners wordt geschetst – door het buurtbemiddeling team van Travers een andere weergave van de werkelijkheid is, dan zoals de aanwezige bewoners hebben ervaren. Er is inderdaad gesproken over de overlast en er zijn oplossingen aangedragen over ⤽hoe gaan we met elkaar om⤝ en het opruimen van zwerfvuil en over verruiming van de openingstijden LevelZ.

    Echter is dit slechts een ⤽tipje van de sluier⤝ van de overlast wat besproken en behandeld is tijdens de mediaton en zijn er geen besluiten genomen.

    De belangrijkste overlastzaken zoals lawaai door het racen met scooters en geluidsoverlast in de avonduren, waar snel en adequaat een goede oplossing voor moet komen wordt mijn inziens nu op de lange baan opgeschoven, aangezien deze vormen van overlast i.v.m. tijdgebrek niet of onvoldoende aan de orde zijn gekomen.

    Het niet behandelen van alle onderwerpen komt dan ook totaal niet overeen met de gedane toezeggingen door wethouder Kenkhuis in beantwoording van de mondelinge vragen van Swollwacht op 27 januari 2010 jl.

    Het idee om pas voor de Pasen een nieuwe bijeenkomst te beleggen om het restant van de problemen te behandelen is naar mijn mening één van de slechtst bedenkbare scenario?s nu de lente in aantocht is en is tevens in strijdt met de gewenste adequate aanpak van de overlastproblematiek in het Twistvlietpark en Boulevard.

    Swollwacht wil dan ook zo spoedig mogelijk de overlast in het Twistvlietpark en Boulevard in een gecombineerde info en meningsvormende ronde agenderen, waarbij de bewoners de mogelijkheid krijgen in te spreken en de petitie, welke door meer dan 250 bewoners is ondertekend, te overhandigen aan het college van Burgemeester en Wethouders.

    Het doel van de agendering is om de overige raadsfracties bewust te maken over de heersende overlastproblematiek en door middel van goede afspraken ervoor zorg te dragen dat er snelle een goede oplossing komt voor de overlast in het Twistvlietpark en Boulevard.

    Tevens overweeg afhankelijk van de uitkomst van het debat een motie in te dienen, waarin het college van B en W wordt opgeroepen snel en goede maatregelen te nemen, welke ervoor zorg dragen dat er een adequate oplossing komt voor de ervaren overlast in het Twistvlietpark en de Boulevard.

    Graag hoor ik van u, wanneer het onderwerp overlast Twistvlietpark en Boulevard wordt behandeld op het eerst volgende raadsplein.

    Met vriendelijke groet,
    Freddy Eikelboom
    Fractievoorzitter Swollwacht
    .

Reacties zijn gesloten.