Cultuurverandering door Samen maken we de Stad

Zwolle – Het college van burgemeester en wethouders concludeert in een evaluatie van het programma Samen maken we de Stad (SmwdS) dat het programma voldaan heeft aan de doelen die de gemeenteraad in 2006 voor ogen stond. Het gedachtegoed van SmwdS heeft een breed gedragen beweging op gang gebracht, die zowel bij de gemeente zelf als bij partijen in de stad in een cultuurverandering heeft geresulteerd. Desalniettemin is het werk nog niet af: er zijn goede resultaten bereikt, maar er kan nog verder gewerkt worden aan de invulling van de rol die de gemeente in de stad heeft.

Uit de evaluatie wordt onder andere geconcludeerd dat het zelfoplossend vermogen van de stad groter is geworden. Zwolle had bijvoorbeeld een voorsprong bij het opvangen van de gevolgen van de kredietcrisis doordat het netwerk van SmwdS een vertrouwensbasis heeft gelegd. Er is een samenwerkingsklimaat ontstaan waardoor dingen lukken, die eerder niet van de grond kwamen. Tijdens de evaluatiebijeenkomst op 14 januari jl. merkte iemand op: “Je durft eerder je nek uit te steken, omdat je elkaar beter kent.”. Ook de gemeente zelf heeft een verandering doorgemaakt door SmwdS. De cultuur in de ambtelijke organisatie is veranderd: minder gericht op de touwtjes in handen houden en meer op resultaat voor de stad. Wat een punt van aandacht blijft is het vergroten van de toegankelijkheid van de ambtelijke organisatie voor initiatieven uit de stad. Ambtenaren zouden nog meer kunnen meedenken met burgers en ondernemers.

In september 2006 startte de gemeente op verzoek van de gemeenteraad met SmwdS. De insteek was de samenwerking met partners in de stad en de wijze waarop de gemeente hieraan invulling geeft opnieuw te bekijken: wat doet de gemeente en wat doen andere organisaties in de stad? Hoe kunnen we goed gebruik maken van elkaars sterke punten? Met verschillende grote en kleine bijeenkomsten van SmwdS is er een netwerk ontstaan van duurzame contacten tussen allerlei partners in de stad.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

7 gedachten over “Cultuurverandering door Samen maken we de Stad”

  1. Een prachtig verhaal, maar de B&W heeft nog steeds de beginspraakprecedure niet afgemaakt en zal daar ook niet meer aan toekomen. dus ik heb mn twijfels over de eigen conclusies van de Gemeente.
    “De slager die zn eigen vlees keurt”, weet je wel?

  2. @ Observer, hoe kijk jij tegen

    een breed gedragen beweging op gang gebracht, die zowel bij de gemeente zelf als bij partijen in de stad in een cultuurverandering heeft geresulteerd.

    aan?

  3. Met verschillende grote en kleine bijeenkomsten van SmwdS is er een netwerk ontstaan van duurzame contacten tussen allerlei partners in de stad.

    En met uitsluiting van die partijen welk niet aan de verwachtingen van de Zwolse bestuurders voldeden.

  4. Uit de evaluatie wordt onder andere geconcludeerd dat het zelfoplossend vermogen van de stad groter is geworden. Zwolle had bijvoorbeeld een voorsprong bij het opvangen van de gevolgen van de kredietcrisis doordat het netwerk van SmwdS een vertrouwensbasis heeft gelegd.

    Dat zelfoplossend vermogen en die voorsprong komen door de nuchtere mentaliteit en de hoge arbeidsmoraal die de Zwollenaren, en de mensen in de zeer wijde regio, van nature hebben en heeft niks te maken met de kunstjes van importbestuurders.
    Maar Samen Maken We De Stad begint langzaam maar zeker wel een bijdrage te leveren aan het uitbouwen hiervan en zal hopelijk nog vele vruchten afwerpen.

  5. @Dick, ik lees slechts mooie woorden, een cultuurverandering bereik je niet met het schrijven van nota’s dat moet in je hart zitten.
    En zolang de Monumentenmoord op de Melkmarkt nog niet alsnog afgeblazen wordt geloof ik er niks van.

  6. [Wat een punt van aandacht blijft is het vergroten van de toegankelijkheid van de ambtelijke organisatie voor initiatieven uit de stad. Ambtenaren zouden nog meer kunnen meedenken met burgers en ondernemers.
    /i]
    Bijvoorbeeld niet zo spastisch doen over de op zichzelf fraaie uithangborden aan de gevels van hardwerkende ondernemers.
    (en dan heb ik het uiteraard niet over grote glazen lichtbakken maar bij de gevel passende artistieke uithangborden.

  7. Natuurlijk, zolang bestuurders en projectontwikkelaars probleemloos fantastische achterkamertjes politiek kunnen bedrijven zal de kreet “samen kapen we de stad” de Zwolse burger nog lang achtervolgen.

    Forza Napoli !

Reacties zijn gesloten.