Actie tegen overtollig voorschrijven ADHD-medicatie

Zwolle – Het Nederlands Comité voor de Rechten van de Mens (NCRM) houdt deze vrijdag bij kinder-en jeugdpsychiatrische inrichting Karakter op de Dokter Eeftinck Schattenkerkstraat 1 een informatieve demonstratie tegen het overtollig voorschrijven van ADHD-medicatie aan kinderen. De actie begint om 12.00 uur.

Het NCRM roept al jaren dat psychiatrische medicamenten ernstige bijwerkingen hebben met mogelijk een dodelijke afloop. Dat nu zelfs kinderen aan deze middelen worden gezet om een vermeende “ziekte” te behandelen is een aanslag op de gezondheid van het kind en een gevaar voor de samenleving. Niet alleen het NCRM waarschuwt voor de bijwerkingen. Ook de Europese Commissie stelt in een wetenschappelijk rapport van 2009 dat Ritalin (Methylfenidaat) niet meer mag worden voorgeschreven aan kinderen onder de zes jaar en aan volwassenen boven de achttien jaar.

De bijwerkingen van ADHD-medicatie zijn:
·        Leverbeschadiging.
·        Spontane hartaandoeningen.
·        Nervositeit.
·        Eetstoornissen.
·        Gewichtsverlies.
·        Suïcidaal gedrag
·        Directe zelfmoord.  

“Dat zegt toch wel iets…….Het rapport staat “bol” van de ernstige bijwerkingen; maar toch worden de pillen grif voorgeschreven.Wij vragen ons dan ook af of de psychiatrie op de hoogte is van dit rapport. Het stelt dat Methylfenidaat alleen mag worden gegeven indien andere, niet medicamenteuze maatregelen onvoldoende zijn gebleken. En hier wringt nu precies de schoen. Want die maatregelen zijn er wel degelijk, zoals het Dr. Pelsser dieet dat prachtige resultaten laat zien. Om nog maar te zwijgen over een goed/volwaardig lichamelijk onderzoek door een niet-psychiatrisch arts waarmee je in 70% van de gevallen de “stoornissen” kunt terugleiden tot een niet eerder geconstateerd lichamelijk ongemak”, aldus de woordvoerder van het NCRM. Daarom houdt het NCRM haar demonstratie voor de deuren van de kliniek waar ze ouders en andere betrokkene te informeren over deze misstanden en hen te wijzen op de alternatieve mogelijkheden.

Ook tracht het NCRM een gesprek te krijgen met de leidinggevenden van Karakter om hen te wijzen op het rapport van de Europese Commissie en hen een brief van aanbevelingen te overhandigen. 

Na afloop gaat het NCRM in het centrum van Zwolle informatie uitdelen om daar de bevolking bewust te maken van de schadelijke bijwerkingen van psychiatrische medicatie.

Het Nederlands Comité voor de Rechten van de Mens stelt misstanden binnen de psychiatrie aan de kaak stelt en is opgericht door emeritus hoogleraar in de psychiatrie T. Szasz en de Scientology kerk.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

62 gedachten over “Actie tegen overtollig voorschrijven ADHD-medicatie”

  1. Ritalin is een analoog van amphetamine (speed) waarover sommige ‘experts’ zelfs menen te weten dat het een beter effect heeft. Dat geef je je kind toch niet!!!!!!!!

  2. zeg niet dat je niet mag gebruiken ,,maar ik zal er niet aan beginnen,,
    of het moet zo ernstig wezen (worden)
    medicatie is alleen maar om te onder drukken
    je wordt er niet zelf beter van, je bent dus je zelf niet meer.

  3. ik geef het mn kind wel
    we hebben er 4 jaar lang mee rondgezeuld waar het manneke zelf ook niet beter van wordt
    nu gebrukt ie het een jaar en alles is beter voor hem en hij merkt zelf ook een wereld van verschil
    hij geeft zelf aan dat het niet meer druk is in zn hoofd en het mooiste waar die mee kwam aanzetten was dat ie een droom heeft gehad wat ie nog nooit mee had gemaakt
    en wat dacht je van de vriendjesgroep die die nu heeft ipv dat de andere kinderen zeggen ohjee daar komt die klier weer aan

    ik of beter gezegt wij zijn erg blij met de medicatie

  4. Dus jaja jij hebt geen enkele ervaring hiermee, maar zegt wek ik zou het nooit doen tenzij. Ik denk dat geen enkele ouder zal zeggen dit doen we, maar je ziet een kind zo worstelen met zichtzelf,lees het verhaal van Zwolly.

  5. Mijn kind moest volgens de psycholoog en school ook aan die rotzooi.
    School wilde zelfs het kind niet eerder meer op school hebben voordat hij aan de Ritalin was.
    We hebben 2x een andere psycholoog geconsulteerd zij zeiden: Geen Ritalin, eerst andere aanpassingen o.a. op school.
    School vond Ritalin een beter keuze. Maar wat ben ik blij dat wij ons kind niet aan die rotzooi hebben gedaan, maar naar een andere school hebben gestuurd. Deze school weet wel wat passend onderwijs is.
    Ik heb nu al zoveel verhalen over ADHD kinderen gehoord en meer dan de helft heeft geen ADHD maar zijn gewoon kind.

  6. Goh, de NCRM.. gezellig zeg.. Overigens is dit comité gelieerd aan de Scientology kerk, u weet wel die enge sekte van Tom Cruise…

  7. @zwolly jou kind is tussen de 6- 18 jaar
    hij heeft een droom gehad,,, snap het,,,
    nu wordt zijn gedrag door medicatie bepaalt
    zij-hij wordt ook 18 he` en dan ?

  8. Ik heb nu al zoveel verhalen over ADHD kinderen gehoord en meer dan de helft heeft geen ADHD maar zijn gewoon kind.

    Precies! Ik denk dat ook veel kinderen maar “rustig gehouden” worden met Ritalin. En ?berhaupt met het idee dat ze ADHD hebben.

    Vroegâh werd er sowieso niet over gesproken… Sommige kinderen waren wat drukker dan anderen.

    Bericht door ingrid, op 18 maart 2010 om 11:09
    @ Ikke jij bevestigd dus mijn verhaal, dat ouders niet zo maar over gaan tot het geven van ritalin

    Ik denk wel, dat je dat wat moet nuanceren. Niet ALLE ouders gaan zomaar over tot het geven van Ritalin.
    Persoonlijk denk ik dat VELEN het wel doen! Ook nog hier en daar wat geld extra krijgen, omdat kinderen met ADHD de kleren zoveel sneller verslijten enz enz. Ik denk dat veel ouders het allemaal wel handig vinden.

  9. ja-tja, dan gaat hij gewoon verder met de ritalin….

    Bij mijn oom is de ADHD pas op 34 jarige leeftijd geconstateerd, je wil echt NIET weten wat voor een ellende daar allemaal aan vooraf is gegaan. Nu heeft hij de ritalin en dat doet hem goed. Had ie het maar eerder gekregen, dat had heel veel pijn en verdriet gescheelt.

  10. @ natachha RITALIN >:( denk wat anders
    ja ik weet het wat het is, had het er al eens met je over hier op wlz
    ik heb er ook nog eens A S S gratis bij…
    — ritalin = speed — kom je niet zonder hulp van af —

  11. Tegenwoordig worden kinderen die beweeglijker/actiever dan de doorsnee kinderen zijn ,krijgen veel te snel,en vooral op het middelbaar onderwijs door de school aangestelde maatschappelijke werkers/psychologen de sticker ADHD opgeplakt,zonder een grondig onderzoek.Ritalin zou het laatste middel moeten zijn als het kind een duidelijke structuur,regelmaat mislukken.Dit vergt veel tijd en inzet van ouders/docenten en daar zit het heikele punt, omdat het daar juist aan onbreekt.
    Ik weet waar ik over praat,en heb mij niet laten imponeren om Ritalin in een jong mens te pompen.Naderhand een goed besluit,want het betreffende kind is een volwassen persoon geworden,met een prima leven en blije kijk op de wereld,en het belangrijkste blij met zichzelf.Dit heeft hij ontwikkelt zonder Ritalin.

  12. Zijn er op de langere termijn bijwerkingen te verwachten van Ritalin?
    Dit is een belangrijke vraag, omdat veel kinderen voor jaren aan de medicijnen vastzitten. Daarbij is het een beangstigende vraag. Ik heb nog nergens objectieve informatie hierover kunnen vinden. Voor mij is al wel het volgende duidelijk. Hoewel moeilijker vast te stellen dan lichamelijke bijwerkingen, hangen er vast en zeker emotionele en psychologische consequenties vast aan een kind het etiketje ADHD op te plakken en hem/haar medicijnen te geven. Opgroeien met een dergelijke diagnose en behandeling wordt een permanent deel van het kinds gezondheidsdossier en goede schoolresultaten zullen hem/haar maar zelden helpen een gevoel van zelfvertrouwen en zelfrespect op te bouwen. In 1993 vroeg kinderarts en -neuroloog Dr. Fred Baughman in het AMA journal zich al af: “Wat is het gevaar van deze kinderen laten geloven dat er iets mis is met hun hersenen wat het voor hun onmogelijk maakt zichzelf te controleren zonder een pil? Wat is het gevaar van het hebben van de belangrijkste volwassenen in hun leven, hun ouders en leerkrachten, die dit ook geloven?”

    Weer anderen vragen zich af wat het impliceert wanneer je een kind vertelt: “Ga niet roken, gebruik geen drugs, maar vergeet niet je gedragscontrolerende, bewustzijnsveranderende medicijnen in te nemen voor de lunch.” Wat gebeurt er met kinderen wanneer de volledige medische wetenschap hen vertelt medicijnen te nemen om op die manier hun gedrag onder controle te houden? Hoe zullen kinderen ooit leren hun emoties te onderkennen en hiermee op een goede manier leren omgaan wanneer hen verteld wordt medicijnen te nemen die hun scala aan emoties afzwakken?

    Zoals elk stimulerend middel, veroorzaakt Ritalin steeds opnieuw “afkickverschijnselen”, zoals “instorten” door depressieve gevoelens, uitputting, vervreemding, geïrriteerdheid en zelfmoordgedachten. Ouders (en gebruikers) zullen dit meestal niet als “afkickverschijnselen” zien, maar als aanwijzing dat de “ADHD-stoornis” zo ernstig is dat er weer (en meer) medicijnen moeten worden ingenomen.

    Bron: http://www.hersenstorm.com

  13. Ik ben student journalistiek (en heb ook een broertje met ADHD) en kwam op dit berichtje terecht. Ik wil hier graag een bericht over maken voor http://smartweb.windesheim.nl/1J
    Dit is een website voor mensen uit omgeving Zwolle met nieuws.
    Voor dit bericht wil ik graag een gesproken bron hebben.
    Als iemand mij daarmee wil helpen (want zie niet echt e-mail adressen hier staan) zou ik daar erg blij mee zijn.
    Kunt u mij dan mailen? Mijn email adres is a.vriezen@hotmail.com
    Heel erg bedankt, mijn deadline is om half zes.
    Met vriendelijke groet,

    Anouk Vriezen

  14. @ Ingrid, ik heb zelf de destructieve effecten van antidepressiva mee mogen maken, en geloof me, dat is niet niks. Ik had die pillen ‘nodig’ volgens mijn arts omdat ik borderliner ben. Die pillen zijn een als deal met de duivel: enigzins rust en stabiliteit met als neveneffect een volkomen afgevlakt gevoelsleven, creativiteit die in rook is opgegaan en een algeheel gevoel van ‘jullie zien maar met zn allen’. En toen ik ben gestopt heb ik een week lang niet kunnen slapen door het akelige zenuwachtige gevoel (afkickverschijnselen). En dat zijn dan nog ‘onschuldige’ ssri’s. ALs ik 10 jaar geleden hulp had gezocht had ik de diagnose ADHD gekregen. Borderline en ADHD zijn etikettes die je tegenwoordig krijgt wanneer je druk, somber of wisselende stemmingen hebt, ouders zonodig een antwoord moeten hebben en arsten die uit frustratie maar wat pillen door je strot douwen omdat ze tegenwoordig niet meer kunnen accepteren dat mensen niet perfect zijn. Ik loop nu 3 keer in de week hard en daarmee bereik ik meer en betere effecten dan met die scheit pillen. Ouders die hun kinderen SPEED geven omdat hun kind DRUK is en VANALLES EN NOG WAT WIL OMDAT HIJ/ZIJ OUDER WORDT EN DAAROM INEENS VANALLES MOET EN DAAROM DENKT TE WILLEN…..getverdemme….

  15. het verhaal van Larry is mij niet nieuw.

    Ja-tja zou graag in details treden, dan moeten we mailen, dus als je wilt weten hoe of wat mijn reactie, dan moet je ff bij de admin mijn email adres vragen

  16. Ik ben zelf van mening dat ADHD en allerlei andere ‘welvaartsziekten’ o.a. veroorzaakt worden door het voedingspatroon en dan met name door de fabrieksmatig geproduceerde voeding.
    Het is verder voor vele artsen maar wat makkelijk om iemand een stempeltje op te drukken, omdat zij het zelf ook niet goed weten.
    Tevens zijn er nog steeds artsen die volop gebruik maken van de commissies en ‘relatiegeschenken’ die de farmaceutische industrie aanbieden om de omzet maar zo hoog mogelijk te maken.

    Het boek ‘Honger naar geweld’ kan wat dat betreft zeer verhelderend werken voor geïnteresseerden:

    Voeding en voedingstekorten spelen een belangrijke rol bij agressie en geweld. In dit boek wordt aan de hand van wetenschappelijke onderzoeken inzichtelijk en aannemelijk gemaakt dat niet alleen harder straffen of meer blauw op straat helpen om zinloos geweld tegen te gaan.

    Honger naar geweld[/url]

    Het boek behandelt niet alleen ADHD en is voor ?? 11,50 te koop bij o.a. Waanders.

  17. Ouders die kinderen Ritalin geven, omdat ze “gewoon” kind zijn en misschien druk, komen er wel achter wat er gebeurt. Kinderen zonder adhd die ritalin/concerta slikken, worden nl. hyperaktief, daarbij schrijft een arts deze medicatie heus niet zomaar voor hoor en het is ook niet bij de drogist of apotheek in de verkoop.
    Vind de opmerking van Plantje ook erg vervelend, dat wij ouders van adhd-ers extra geld krijgen enz, doe mij het adres maar van die instantie! Net als de opmerking dat ouders het allemaal erg handig vinden, man waar praat je over! Wel eens gehoord van de opmerking eerst denken dan doen? Misschien handig als je daar eens mee begint!!!!

  18. @natasha

    ik ken je zwager en weet dus ook de achergrond en heb gezien hoe hij met zichzelf worstelde en dat er dan pas na zo n lange tijd adhd wordt geconstateert is gewoon kloten voor em
    ik wil het mijn zoon allemaal besparen om door zo n hel te moeten gaan

    ps jij kent mn zoon ook wel zal je wel keer aanschieten in t home als ik je er weer zie;)

    groeten aan je pa en je broertje(de keeper)

  19. Bericht door ja-tja, op 18 maart 2010 om 12:51
    @ natachha RITALIN denk wat anders
    ja ik weet het wat het is, had het er al eens met je over hier op wlz
    ik heb er ook nog eens A S S gratis bij…
    — ritalin = speed — kom je niet zonder hulp van af —

    Zullen we het even bij een wat meer
    betrouwbare bron houden in plaats van flink geroeptoeter?

  20. Interessante discussie… dank voor de links. Het is opvallend dat de laatste jaren het gebruik van ritalin en dergelijke middelen enorm is gestegen onder (jonge) kinderen. En zoals boven benoemt zijn dit soort chemische analoge van amfetamines, misschien op korte/middellange termijn effectief, maar de vraag blijft wat het op lange termijn doet… Waarom word hier altijd aan symptoom bestrijding gedaan?

  21. Oorzaakbestrijding bij ADHD. Ik ben geen arts en zou dus ook niet weten wat eraan te doen zou zijn qua oorzaakbestrijding. Wil je in hersentjes gaan snijden bijvoorbeeld? Ik gok dat de medische wetenschap een medicijn als Ritalin toch als betere ‘oplossing’ rekent dan eventuele andere ingrepen (mocht de kennis er zijn).

    Ik weet wel dat ik blij ben dat het pilletje bestaat. Hier op het werk loopt een knulletje rond die zonder ritalin echt niet normaal kan functioneren. Het is zonder gewoon een ‘levende stuiterbal’ en ongeleid projectiel.

  22. @tja-ja. Dat je uit ervaring spreekt, had ik al gelezen. Maar jij hebt blijkbaar meer medische kennis over het spul dan het ziekenhuis.

    Speed = Ritalin ?? Als je het niet erg vind, geloof ik toch liever de mensen met de medische kennis in het ziekenhuis dan jou.

    Ritalin = verslavend? Ook hier ga ik toch liever af op de mensen uit de medische wetenschap.

  23. @ Larry en @plantje vind jullie heel beschuldigend naar ouder van kinderen die ADHD hebben.
    @ Larry welke ervaring heb jij met kindern die ADHD hebben, en voedingstoffen, heb je dit uit jou genoemde boekje of aan de lijve ondervonden.
    @ plantje kun je aan geven waar dat schip met geld te halen is.
    Volgens leggen de ouders (o.a. bij betalen aan de medicijnen) er geld op toe.

  24. @WFvN ik zei ritalin=speed (verslaving)>:(
    bedoel dus te zeggen dat het verslavend is
    lees stukje van larry ook eens 13:54uur laatste stuk staat het ook:o

  25. @tja-tja,

    Beetje onzin om het af te doen als speed omdat er toevallig overeenkomsten zijn in de stof samenstelling.

    Wat Irma ook al zei de effecten bij “normale kinderen” zijn tegenovergesteld dan bij de ADHD-kinderen.

    Ik vind het goed dat er tegenwoordig meer naar de kinderen gekeken worden dan vroegahr. Als met medicatie hun ontwikkeling meer gestimuleerd word en de ouders de opvoeding ook vol kunnen houden wie ben jij dan om er zo over te oordelen.
    Laten we vooral de adhd-ers dan maar niet meer diagnostiseren en alle kinderen dan maar uit huis laten plaatsen omdat het thuis dan sowieso misgaat. Zo goed?

  26. @ja-tja

    Je verwijst naar het stuk van Larry. Mag ik jou dan even verwijzen naar een ander stuk van die website

    Ik wil benadrukken dat ik geen arts ben. Wees dus ook hier kritisch met het gebruik van de informatie. Ik doe mijn best een zo hoog mogelijke kwaliteit te leveren, maar aanvaard geen enkele aansprakelijkheid wanneer teksten niet voldoen aan de verwachting.

    Ik ga zeker niet beweren dat de dame achter de website maar een onnozel gansje is maar neem haar eigen commentaar zeker wel ter harte en blijf dus toch in eerste instantie liever afgaan op commentaar op wat meer ‘betrouwbare’ websites.

  27. Wow! Sorry hoor! Wist niet dat mensen zo snel op hun teentjes getrapt waren! >:(

    Ik heb het niet over “schepen met geld”. Wel heb ik voorbeelden gezien waarbij mensen persoonsgebonden budgetten krijgen waarbij ruimte gemaakt is voor geld speciek gerelateerd aan ADHD. De meeste ouders gaan daar goed mee om; sommigen niet.

    Verder wil ik ouders van kinderen met ADHD niet beledigen (de kinderen zelf natuurlijk ook niet). Ik wil alleen aangeven, dat in mijn optiek er tegenwoordig wel verdacht veel kinderen met ADHD zijn. Dat doet me vermoeden dat het er in werkelijkheid wel eens minder zouden kunnen zijn. En dat van sommige kinderen gezegd wordt dat ze ADHD hebben terwijl ze gewoon druk zijn. Is dus gewoon mijn gevoel en staat los van feiten. Lijkt me dus ook eigenlijk niet nodig dat uitgebreid toe te moeten lichten. Maar toch maar even doen aangezien ik anders mensen voor het hoofd stoot.

    En ik bedoel niet dat ouders van kinderen met ADHD het handig vinden. Juist niet. Maar ik blijf het idee houden dat er ook ouders zijn waarvan de kinderen geen ADHD hebben maar waarbij de ouders het zelf wel zo brengen.

  28. Ik vind wel dat dit bericht van Zwolse door alle extreme reacties (waar ik mezelf misschien ook iets te ver in heb laten gaan) in het niet is gevallen!

    Bericht door Zwolse, op 18 maart 2010 om 13:24
    Tegenwoordig worden kinderen die beweeglijker/actiever dan de doorsnee kinderen zijn ,krijgen veel te snel,en vooral op het middelbaar onderwijs door de school aangestelde maatschappelijke werkers/psychologen de sticker ADHD opgeplakt,zonder een grondig onderzoek.Ritalin zou het laatste middel moeten zijn als het kind een duidelijke structuur,regelmaat mislukken.Dit vergt veel tijd en inzet van ouders/docenten en daar zit het heikele punt, omdat het daar juist aan onbreekt.
    Ik weet waar ik over praat,en heb mij niet laten imponeren om Ritalin in een jong mens te pompen.Naderhand een goed besluit,want het betreffende kind is een volwassen persoon geworden,met een prima leven en blije kijk op de wereld,en het belangrijkste blij met zichzelf.Dit heeft hij ontwikkelt zonder Ritalin.

    Kun je dat wat verder toelichten Zwolse? Had je echt het idee dat mensen je pushten op Ritalin over te gaan voor het betreffende kind?

  29. Goed dan.

    Ik gebruik ritalin, omdat ik ADHD heb. Niet om het drukke gedeelte van de ADHD, maar om het bij ADHD-horende concentratieprobleem. Ritalin helpt om rustiger na te denken, wat zich uit in het gedrag. Verslavend? Ik denk het niet. In vakanties gebruik ik het soms niet, omdat het dat toch niet bruikbaar is. Als ik op school zit, dan gebruik ik het wel, en het heeft effect. Duidelijk effect. Heel erg duidelijk effect. Prestaties en sociale omgang.

    Speed, schadelijk en andere onzin:
    Tuurlijk zijn er altijd wetenschappers die beweren dat dit slecht is. Waarom ook niet? Maar de verschillende doctoren die ik heb gesproken zeggen allemaal hetzelfde. Het is niet schadelijk. Tuurlijk er kunnen bijwerkingen zijn, maar dat is met elk medicijn.

    Ach, nu ik dat toch zeg: Dat is een mooi opstapje naar het volgende:

    De bijwerkingen van ADHD-medicatie zijn:
    · Leverbeschadiging.
    · Spontane hartaandoeningen.
    · Nervositeit.
    · Eetstoornissen.
    · Gewichtsverlies.
    · Suïcidaal gedrag
    · Directe zelfmoord.

    Nou pak ik even de bijsluiter erbij, momentje…
    Goh, wat raar. Waarom staat er in mijn bijsluiter iets anders? Waarom staat er in een gekeurde bijsluiter iets anders dan hier?

    Er zijn meerdere mogelijke bijwerkingen, maar ik ga even nader in op de eerder genoemden.
    Ik citeer:

    Mogelijke bijwerkingen:

    In de eerder opgesomde bijwerkingen stond:

    · Leverbeschadiging.

    Echter, de bijsluiter zegt iets anders:

    Zeer zelden: Afwijkende leverfuncties

    Punt 1: Afwijkende leverfuncties is iets anders dan leverbeschadiging,
    Punt 2: Hmm, wat betekend Zeer zelden? Even kijken in de legenda.
    zeer zelden

  30. @Plantje:
    Tegenwoordig lopen er meer kinderen rond met het labeltje ‘ADHD’ maar ook meer kinderen met ‘Autisme’ (of één van de aanverwanten), met dyslexie, met discalculie en dan ben ik vast nog heel veel vergeten.

    Wil dat zeggen dat er tegenwoordig daadwerkelijk meer zijn dan vroeger? Misschien wel, zou kunnen. Het westerse leven is niet wat het vroeger was en dat zou mogelijk een oorzaak kunnen zijn. Maar misschien is er ook totaal geen verschil.

    Vroeger waren ze druk, nu hebben ze ADHD
    Vroeger konden ze niet rekenen, vroeger waren ze gewoon dom.
    Vroeger konden ze niet lezen, toen waren ze gewoon dom.

    Face it: tegenwoordig zijn er meer inzichten, zijn er meer mogelijkheden om dingen te meten (ook aan hersenen etc.)

    Ik wil het dus omgekeerd stellen. Vroeger zeiden ze dat de kinderen gewoon druk waren terwijl het in feite ADHD was.

    Bedenk trouwens ook dat het aantal impulsen wat we tegenwoordig te verwerken krijgen ook beduidend groter is dan vroeger. Dat zou je dan natuurlijk ook weer als tegenargument kunnen gebruiken want als dat een oorzaak is haal de impulsen weg en het probleem lost zichzelf op…

    Wat de waarheid is? Ik weet het niet. Of teveel kinderen die pillen krijgen, weet ik ook niet. Ik ben geen arts. Maar wel is het zo dat iemand met de diagnose ADHD rustig wordt van ritalin terwijl een persoon waarbij géén ADHD vastgesteld is juist drukker er van wordt. Voor mij is dat toch wel een indicatie dat het méér is dan een kwestie van ‘ze zijn gewoon druk’

  31. @ Plantje,
    Wow! Sorry hoor! Wist niet dat mensen zo snel op hun teentjes getrapt waren! >:(

    Ik vind helemaal niet dat mensen snel op teentjes waren getrapt.
    Je geeft aan dat er ouders zijn die er misbruik van maken, ja dat is helaas met iedere regeling zo, en op deze manier verknallen ze het voor anderen helaas.
    En diegene die het zoveel mogelijk zelf willen oplossen, reageren hier denk ik terecht op jou beschuldigingen.

    En er zullen inderdaad vroeger minder kinderen geweest zijn met de diagnose ADHD en ook die zijn volwassen geworden.
    Maar weet jij hoeveel volwassen er tegenwoordig zijn die naar jaren aan modderen nu heel mee zijn dat er een diagnose is gesteld namelijk ADHD . Of een aanverwante stoornis.

  32. Natuurlijk zal ADHD wel eens onterecht ‘gediagnosticeerd’ worden en natuurlijk moet je terughoudend zijn bij het voorschrijven van medicatie – zeker bij kinderen.
    Maar het is wel erg makkelijk te stellen dat je NOOIT zo’n pil moet geven. Veel mensen weten niet
    voor ellende ADHD teweeg kan brengen.
    Het vervelende van ‘spooknieuws’ over pillen is dat mensen die er veel baat bij hadden kunnen hebben ze soms niet meer durven te gebruiken.

  33. @natascha denk wel in groote lijnen het zelfde als ook op hersenstorm
    daar staan ook veel verhalen van volwassenen
    en het heel belangrijk is :de diagnose
    nu kan je wat . ook ivm relatie,s werk enz…
    maar bedankt voor aanbod

  34. @ Tim:

    Ik gebruik ritalin, omdat ik ADHD heb

    Respect voor je openheid! 🙂

    Even iets ‘anders’;
    Als ouder is het niet makkelijk om een kind te hebben die niet in het doorsnee-patroon past. Er wordt veel creativiteit van je verwacht om te leren omgaan met impulsief gedrag, grote mate van activiteit, problemen met concentratie etc. Ik kan me “het grijpen naar medicatie” goed voorstellen. Zelf loop ik ook wel eens met die gedachte bij ons zoontje. En ik realiseer me dat dat niet altijd een goede gedachte is. Maar je merkt ook dat structuur, duidelijke afspraken e.d. ondersteuning bieden. Ook juist de competenties van je kind benutten, positieve kritieken leveren etc dragen bij in een acceptabele situatie.
    In een thuissituatie is bovenstaande eenvoudiger toe te passen dan in een schoolsituatie. Maar toch ben ik van mening dat men in het onderwijs daar de aandacht voor moet kunnen hebben. En tevens ook de competenties (ze zijn immers HBO-geschoold…).

  35. Plantje.

    Ja ik kan het toelichten.

    Wij als ouders werden in de 1e klas van het middelbaar onderwijs door de mentor even tussen neus en lippen verteld dat hij met enige ander docenten en een maatschappelijk werker van de school,dat ze van menig waren dat ons kind waarschijnlijk ADHD zou hebben.
    Wij hebben zelf innatief genomen en onderzoek laten doen.Daar kwam niet duidelijk naar voren dat het ADHD betrof maar er werdt wel meteen Ritalin voorgeschreven.Wij zijn hier enkele maanden in mee gegaan ,en zagen de vervelende bijwerking zoals slapeloosheid,hartkloppingen,verminderde eetlust,braken. Ritalin is in zekere vorm gerelateerd aan Amfetamine.Ik heb mij verdiept in evt schade wat het op latere leeftijd kan brengen.En dat is niet mis.
    Kinderen die langdurig Ritalin gebruiken hebben een
    veel hoger percentage kans op verslavingvan andere middelen,depressie en zelfmoord/poging komen ook vaker voor bij Ritalin gebruikers.
    Na kennis genomen te hebben van deze details hebben wij als ouders besloten om te stoppen met Ritalin.
    Wel hebben wij een ander traject genomen om nog meer structuur en regelmaat toe te passen..
    Ook op school duidelijke afspraken gemaakt dat het kind niet meer bestraffend de klas uit te sturen,maar een time out te geven door middel van even naar toilet /schrift pakken en oogcontact maken.

    Deze methode heeft prima gewerkt en toen het kind door de pubertijd heen was,funcioneerde hij net als ander kind.

    Het is nu een volwassen mens die niks geen ADHD trekken vertoond.

    Ik ben nog altijd van mening dat teveel kinderen onterecht deze sticker opgeplakt krijgen.

    Het is niet voor niets dat vanaf 2002de toediening van Ritalin verdrievoudigd is,en dat baart mij zorgen.

  36. @Zwolse ik kan je hierin alleen maar beamen Heb zoiets ook mee gemaakt en weet je dat stempetje ( wat een kind zijn leven blijft houden) is snel gezet. Wat jij zegt orde en regelmaat. Dus ik steun dit Comité

  37. Bericht door Plantje, op 18 maart 2010 om 12:19
    Ik heb het niet over “schepen met geld”. Wel heb ik voorbeelden gezien waarbij mensen persoonsgebonden budgetten krijgen waarbij ruimte gemaakt is voor geld speciek gerelateerd aan ADHD. De meeste ouders gaan daar goed mee om; sommigen niet.

    Euh die krijg je niet voor ADHD hoor. Sorry plantje maar ik vind dit Bullshit!!!!!!! Of ben je jaloers dat jij geen PGB voor je kater krijgt?

  38. Derk.

    Het meeste erge heb ik steeds gevonden dat hij de klas uit werd gestuurd omdat hij te druk of te actief was..
    Het kind vond dit onterecht en verzette zich er hevig tegen.Omdat ze van zichzelf niet bewust zijn dat ze drukker/actiever zijn.
    Zulke dingen ondermijnen het zelfvertrouwen van een kind.

    Tot de dag van vandaag ben ik blij dat we deze weg genomen hebben.

  39. @ Zwolse, ik ga hier niet over in discussie je heb gelijk heb het zelf mogen ondervinden. Daarom ben ik zo blij met scholen als in kampen genaamd Prisma/Trimaran. Die kijken naar andere dingen voor een stempel te kunnen plaatsen. Je moet binnenkort toch ook eens wat met ons komen drinken kennis maken! Kunnen we er over praten.

  40. Oke vertel je toch wat ons kind heeft leukemie gehad had ( ruim 1 jaar in groningen gelegen) daarom een achterstand en reageerde vreemd op ineens veel kinderen De instanties als een MEE ect die hadden het al over ADHD moet je die jongen nu eens zien na wat aansporen en regelmaat en orde Hulde voor onze kleine!

  41. Geweldig Derk.

    Ik ben en blijf van mening dat je als ouder haarfijn weet hoe je kind inelkaar steekt.

    Wees trots op je knul en geniet van elke dag .
    Met jullie inzet liefde en geduld maakt het reuzesprongen.

  42. Bericht door Zwolse, op 18 maart 2010 om 20:59

    Knap zwolse dat jullie dit zo hebben kunnen oplossen.
    Het is ons na veel inspanning niet gelukt.

  43. Je geeft aan dat er ouders zijn die er misbruik van maken, ja dat is helaas met iedere regeling zo, en op deze manier verknallen ze het voor anderen helaas.
    En diegene die het zoveel mogelijk zelf willen oplossen, reageren hier denk ik terecht op jou beschuldigingen.

    Laat ik voorop stellen, dat het niet mijn bedoeling is een beschuldigend vingertje op te heffen. Daar ben ik helemaal niet voor in de positie.
    En hier heb je het over ouders die het zelf willen oplossen en ouders die geen misbruik van regelingen maken; daar moet ik ook gewoon respect voor hebben. Daar heb ik het ook niet over.

    @Zwolse: dank voor je uitgebreide uitleg!

    Bericht door Derk, op 18 maart 2010 om 20:57
    Bericht door Plantje, op 18 maart 2010 om 12:19
    Ik heb het niet over “schepen met geld”. Wel heb ik voorbeelden gezien waarbij mensen persoonsgebonden budgetten krijgen waarbij ruimte gemaakt is voor geld speciek gerelateerd aan ADHD. De meeste ouders gaan daar goed mee om; sommigen niet.

    Euh die krijg je niet voor ADHD hoor. Sorry plantje maar ik vind dit Bullshit!!!!!!! Of ben je jaloers dat jij geen PGB voor je kater krijgt?

    Nou ja…dan heb ik het waarschijnlijk verkeerd begrepen. Maar zo heb ik het toch echt begrepen. Overigens 1 geval waarin ik ook echt geen misbruik denk te bespuren en waar het geld gewoon goed besteed en verantwoord wordt en een ander geval waarbij dat niet het geval is.
    Met jaloezie heeft het niets te maken.

    Al met al zie ik toch wel heel verschillende verhalen. Bijvoorbeeld Tim die aangeeft heel veel baat bij Ritalin te hebben en nog even de bijsluiter er bij pakt. Maar ook Zwolse die het over een hele andere boeg gooit. En de voorbeelden die ik noem zijn dan toch wel mensen die hier op het weblog altijd hun eerlijke mening geven en waar ik veel respect voor heb. Zelf kom ik dan een beetje tot de conclusie dat er misschien over Ritalin nog wat te weinig bekend is.

  44. Respect voor je openheid! 🙂

    Tja het is opzich best lastig, maar als je eenmaal open bent is het hier ervan posten ook niet zo’n probleem… Ik vind het gewoon apart dat een stelletje ongefundeerde bijwerkingen als normaal geacht worden… Ik heb geen van de bijwerkingen, terwijl percentueel dit wel zo zou moeten zijn….

  45. Ach Plantje, er gaan zoveel vertekende en foute verhalen. Las in de VARA-gids dat Mik Bodé 7 jaar depressief was geweest en puur door de medicijnen weer was gekomen waar hij was.

    Als mensen baat hebben bij Ritalin en zich er goed bij voelen, is het doel bereikt lijkt me. Zo is dat met vele medicijnen. Vreemd dat mensen die er niets mee te maken hebben er zo makkelijk over oordelen.

  46. Plantje.

    Er is heel veel informatie over het gebruik en effect over langdurig gebruik van Ritalin.

    In Amerika is er op dit moment een trend bij studenten die rondom examenstijd veelvuldig naar de Ritalin grijpen.

    En dat is een ontwikkeling die zorgelijk is.Ritalin blijft een aan Amfetamine gerelateerd middel die terecht onder de opiumwet valt.

  47. @ Zwolse, ik denk dat jou verhaal een goed verhaal is. Jou zoon heeft denk ik alleen ADHD, die van mij heeft er ook nog ODD bij, en ondanks al onze pogingen om het anders te doen, is dat niet gelukt en hebben we uiteindelijk de beslissing moeten nemen om op medicatie over te gaan.
    Als hij een dag geen medicijnen in neemt stuiter hij door het huis, en geeft op een gegeven moment ook zelf aan, dat hij helemaal druk in zijn hoofd is, en hij kan zich dan niet meer concentreren en door zijn ODD, word hij dan ook helemaal wars van iedere vorm van “gezag”.

  48. Ingrid.

    Ik wil absoluut ADHD niet bagatiliseren,en begrijp dat kinderen waar het omomstotelijk is vastgesteld dat ze ADHD of aanverwante hebben medicatie nodig is.

    Ik persoonlijk ben er heilig van overtuigt geweest dat dit niet van toepassing was voor ons kind,en het blijkt dat ik gelijk had.

    Na gesprekken met een pschycholoog is het mij een stuk duidelijker geworden hoe een kind het ervaart als het druk in zijn hoofd is.

    Hij vergeleek het met een auto vertelde hij.een gewone auto heeft een binnen en buiten spiegel,een kind met ADHD heeft vele binnen en buitenspiegels waardoor ze extra veel signalen opvangen
    en zien,wat de drukte veroorzaakt in de hoofdjes van dat kind.

    Daardoor is het zo ongelooflijk belangrijk voor deze kindertjes zoveel mogelijk rust /regelmaat/structuur te kunnen aanbieden.

    Wens je alle wijsheid toe Ingrid en hoop voor jou en je kind dat met het ouder worden ook hij meer controle over ziczelf zal krijgen.

  49. @ Zwolse, lief dat je reageerde, wij hebben dat ook gedaan toen ie op de lagere school zat, inmiddels zit ie in klas 3 middelbaar, en vind ie het kinderachtig. We zitten dus nu in de puber fase. En ook wij hopen nog steeds dat er een moment komt als ie oud genoeg is dat hij er zonder medicatie mee om kan gaan. En het aller belangsrijkste medicijn is LIEFDE.En nooit vergeten te vertellen dat je van ze houd, want ze denken omdat ze nog wel eens te horen krijgen dat iets niet goed gaat, dat niemand meer van ze houd.

  50. Ingrid.

    Het laatste wat je zei is zo ongelooflijk belangrijk,als ze maar weten dat je als ouders onvoorwaardelijk van hem houd en dat je van hem houd om wie hij is als persoon,dat geeft ze vertrouwen,en leren ze ook zichzelf te vertrouwen.

  51. Bericht door ingrid, op 18 maart 2010 om 16:10
    @ Larry en @plantje vind jullie heel beschuldigend naar ouder van kinderen die ADHD hebben.
    @ Larry welke ervaring heb jij met kindern die ADHD hebben, en voedingstoffen, heb je dit uit jou genoemde boekje of aan de lijve ondervonden.

    Ingrid, beetje jammer dat je zegt dat ik ouders ergens van beschuldig.
    Waar baseer je dat op, want in beide stukjes zeg ik niks over ouders.
    Wel heb ik kritiek op artsen die klakkeloos een diagnose stellen en medicijnen voorschrijven waar ouders vanuit hoop dan in meegaan.
    Want artsen worden toch als autoriteiten gezien, maar vaststaand feit is en blijft dat er vele artsen zijn die maar wat voorschrijven om bijv. van het ‘gezeur’ af te zijn ?n voor de commissies en cadeaus van de farmaceutische industrie.

    De manier waarop Zwolse er mee omgegaan is, is in mijn ogen één van de beste.
    Zelf initiatief nemen, zelf onderzoeken ( liefst bij meerdere bronnen tegelijk en second-opinions vragen), zelf uitvinden wanneer en hoeveel medicijnen je geeft.
    Zelf uitzoeken wat voor uitwerking e.e.a. heeft, want je schrijft zelf al dat je als ouder je eigen kind toch het best kent.

    En mijn ervaringen met ADHD en de gevolgen daarvan?
    Een neef van mij heeft ADHD in zeer ernstige mate en kreeg ook Ritalin voorgeschreven.
    Als gevolg hiervan kreeg hij last van ernstige depressies, zelfmoordneigingen, ontsporingen op vele vlakken, extreem geweld toepassen o.a. richting broer en zus, poging tot doodslag op zijn moeder, celstraf, gedwongen opname, behandeling bij een professor in Utrecht.
    Op een gegeven moment is hij gestopt met Ritalin en knapte hij zienderogen op, maar natuurlijk sloeg de ADHD zo nu en dan in volle hevigheid weer toe.
    Dus maar weer slikken en weer dat vlakke en depressieve gevoel gekregen incl. tomeloze woedeaanvallen.

    Tegenwoordig slikt hij nog selectief d.w.z. na een periode van uitproberen kleine hoeveelheden op momenten dat hij het echt niet meer trekt.
    Ook zijn voedingspatroon heeft hij aangepast en volgens zijn zeggen is dat de voornaamste oorzaak van zijn sterk verbeterde situatie.
    Etiketten leest hij nu zeer intensief voordat hij iets koopt en vooral producten met Aspartaam en E621 e.d. laat hij links liggen.
    Die toevoegingen zitten in zeer veel producten verwerkt vooral in fabrieksmatig geproduceerd voedsel.
    Hij neemt nu veel verse producten die onbehandeld zijn en het werpt zichtbare resultaten af.
    Uiteraard heeft hij veel spijt van het leed dat hij zijn familie heeft aangedaan, maar waar hij en de familie ook veel spijt van hebben is dat zij maar klakkeloos de adviezen van de dokter hebben opgevolgd.
    Tegenwoordig heeft hij een eigen gezin en dat loopt op rolletjes.

    Het grootste probleem in Nederland is echter dat een ieder blijkbaar geacht wordt in een strak keurslijf te lopen en als je daar ook maar iets van afwijkt dan mankeer je kennelijk al iets.
    Elk mens is uniek en kent zijn ‘gebreken’, maar niemand is gemiddeld.
    Elk mens heeft zijn eigenzinnigheden en eigenaardigheden welke naar mijn idee vaak als karaktereigenschappen te beschouwen zijn.
    Maar o wee als je ook maar iets uit de pas loopt dan krijg je gelijk een stempel opgeplakt en medicatie voorgeschreven om maar weer ‘normaal’ te worden of doen.

  52. Enkele informatieve links waar een ieder zelf maar mee moet doen wat ie wil:

    Aspartaam.nl[/url]

    Aspartaam (E951) is een kunstmatige zoetstof, aanwezig in meer dan 6000 producten. De Voedingsindustrie zegt dat aspartaam helpt om af te vallen, maar waarom wordt overgewicht (obesitas) dan een steeds groter probleem?

    Smaakversterkers

    De consument is gaan geloven dat de smaakversterker (MSG) een onmisbaar onderdeel van onze voedingsmiddelen is geworden. Al in 1969 meldde een wetenschapper dat de smaakversterker MSG hersenbeschadiging bij muizen veroorzaakte.

    Wat zit er in uw eten?

    Het gidsje is handzaam opgemaakt in pocketformaat zodat iedereen het bij zich kan hebben tijdens het boodschappen doen. De E-nummers staan opgesomd met een uitleg en wat ze in het menselijk lichaam kunnen veroorzaken. Groen is oké, oranje is oppassen en rood is absoluut vermijden. De meeste E-nummers staan in het rood. Achter in het gidsje staan de namen ook nog eens op alfabet en direct ook al in groen/oranje/rood.

    Men trekt in twijfel dat giftige ingrediënten door de autoriteiten toegestaan zouden worden en dat is best vreemd: waar beslissingen van de overheid bij voortduring bekritiseerd worden, is er opeens grenzeloos vertrouwen als het om onze voeding gaat?
    Het bestuderen van etiketten en verpakkingen levert een schat aan informatie, zodra men kan opzoeken wat de toevoegingen betekenen.

    Water, het beste medicijn

    Adem; bron van ontspanning en vitaliteit

Reacties zijn gesloten.