SOP geeft voorjaarsvoorstelling ‘Babbele’

Zwolle – Op vrijdag 16 en zaterdag 17 april om 20.00 uur treedt de Stadshaagse toneelgroep SOP op met het toneelstuk ‘Babbele’. De voorstelling moest afgelopen najaar worden uitgesteld, omdat enkele spelers met gezondheidsproblemen kampten. Nu zal het toneelstuk in april door het vertrouwde gezelschap, aangevuld met enkele sterke nieuwe spelers ten tonele worden gebracht.

Het stuk ‘Babbele’ gaat over een woongroep voor senioren ergens in Stadshagen. De ouderen zijn niet hoogbejaard, wel gepensioneerd. Er wonen types van zeer verschillende pluimage. Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om in deze ‘commune après la lettre’ te wonen. De ene mist haar (klein)kinderen en hoopt zo de eenzaamheid te bestrijden. De ander is dementerend en heeft de structuur van een hechte gemeenschap nodig. Of iemand wil graag ergens zijn stempel op drukken, om er nog toe te doen. En weer een ander personage wil zijn verzorgende natuur zo graag op iedereen botvieren. Er is een alcoholiste, een ontzettende autist, een zingende Staphorstse vrouw en een dame die zich door haar gevorderde leeftijd niet laat weerhouden haar ‘natuurlijke driften’ uit te leven met een medebewoner.

Toch slaat de verveling zo nu en dan toe en het idee wordt geboren om eens een bonte avond te organiseren. Daar wordt in het stuk naartoe gewerkt, met de bonte avond als afsluiter. Deze setting biedt voor alle karakters de kans te laten zien wie ze zijn en wat ze beweegt. Af en toe zijn situaties en dialogen, net als in het echte leven, volkomen absurd en wordt er compleet langs elkaar heen gecommuniceerd. Komisch, wellicht herkenbaar en eigenlijk heel tragisch.

Het stuk is geschreven door Sanne de Jonge, met teksten van Ester Gerritssen en enscenering van Eric van Leeuwen. Het laat aan regisseur en spelers veel ruimte voor eigen interpretatie. Dat maakt het eigenzinniger dan voorgaande edities, en hopelijk nog meer de moeite waard. Een en ander wordt begeleid door de accordeon, vakkundig gehanteerd door een der spelers.

De optredens zijn in het Cultuurhuis, op vrijdag 16 en zaterdag 17 april en beginnen om 20:00 uur. Kaarten kosten € 7,50 per stuk (inclusief koffie/thee in de pauze), en zijn verkrijgbaar via de mail stichtingsop@gmail.com of de website. Vermeld naam, de datum van de voorstelling en het aantal kaarten. Ook telefonisch kaarten bestellen kan, via tel. 06 51065328 of 06 12882882 (op werkdagen vanaf 18:00 uur). ‘Babbele’ is geschikt voor 12 jaar en ouder. Kijk voor meer informatie op www.stichting-sop.nl.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over “SOP geeft voorjaarsvoorstelling ‘Babbele’”

  1. Boeiend gezelschap

    Er is een alcoholiste, een ontzettende autist, een zingende Staphorstse vrouw en een dame die zich door haar gevorderde leeftijd niet laat weerhouden haar ??natuurlijke driften?? uit te leven met een medebewoner.

    Herkenbaar idd…. Dan blijkt dat er compleet langs elkaar heen gecommuniceerd wordt….

Reacties zijn gesloten.