VVD stelt vragen rondom sluiting peuterspeelzalen

Zwolle – De fractie van de VVD Zwolle heeft, in het kader van artikel 45 van het Reglement van Orde van de Raad, naar aanleiding van de sluiting van enkele Doomijn peuterspeelzalen, vragen gesteld aan het College van B&W.

Niet zozeer het besluit als wel het moment roept vragen op bij de fractie. De vragen hebben betrekking op de mogelijkheden om het tijdstip van sluiting rondom de zomervakantie te laten plaatsvinden.

Geacht College,

In de recent door de raad ontvangen informatie geeft u aan dat de peuterspeelzalen in Zwolle een terugloop zien in de inschrijvingen en geconfronteerd woorden met een tekort op de begroting. Het gevolg is sluiting van enkele locaties en herplaatsing van deelnemende peuters. Met de huidige bezuinigingsopdracht in het achterhoofd is er veel begrip vanuit de ouders voor het nieuwe voorstel omtrent de verdeling van de peuterspeelzalen in de Zwolse wijken. De ouders hebben wel een vraag over de timing. Nu is het voorstel per april aanstaande de nieuwe situatie in te laten gaan. De vraag is of dat na de zomervakantie zou kunnen worden. Voor de peuters maakt het een wereld van verschil. Het grootste deel van de peuters zwaait na de zomervakantie af naar de basisschool. Zij hoeven dan niet in korte tijd opnieuw te wennen. De nieuwe groep peuters komt na de zomervakantie aan. Maar voor de kinderen die blijven is de start na de zomervakantie in de nieuwe omgeving en met de nieuwe samenstelling van de groep een veel vanzelfsprekender moment. Het zou jammer zijn als ouders moesten besluiten hun peuter tot de zomervakantie dan maar thuis te houden. De tijd begint te dringen omdat ouders nu benaderd worden om aan te geven of zij gebruik blijven maken van deze diensten en zo ja, op welke locatie.

De VVD fractie heeft daarom de volgende vragen:

  1. Heeft het college de signalen van de ouders over de timing ontvangen?
  2. Heeft het college daar ook al een antwoord op geformuleerd?
  3. Is het college bereid, gezien de jonge leeftijd van de peuters waarover het hier gaat, de termijn op te rekken tot na de zomervakantie?

Was getekend,
Ems Post/ René de Heer

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

6 gedachten over “VVD stelt vragen rondom sluiting peuterspeelzalen”

  1. Graag wil ik reageren op dit artikel. Mijn dochter gaat momenteel naar psz Werkerlaan van Doomijn. Per april zal deze psz gaan sluiten zover nu bekend is. Echter is voor mij de sluiting het probleem en niet eens de timing ervan. Deze peuterspeelzaal is de enige in Stadshagen die gaat sluiten en dit heeft tot nu toe al veel weerstand opgelevert. Als lid van de ouderwerkgroep heb ik samen met mijn mede-leden een gesprek gehad met Doomijn.
    Er zijn op deze locatie al veel wisselingen geweest sinds augustus vorig jaar,wisselende leidsters etc. Sinds oktober 2010 is daar ook de pilot kinderopvangtoeslag voor de psz gestart met als gevolg opnieuw nieuwe leidsters. Kortom de kinderen hebben zich al meerdere malen moeten aanpassen aan andere situaties binnen enkele maanden. Nu zijn wij ontzettend tevreden over de leidsters en willen wij hen niet kwijt. Echter krijgen wij niet de garantie dat deze leidsters weer terugkomen op de groep als onze kinderen OPNIEUW worden gedwongen om zich aan te passen omdat ze naar een nieuwe groep moeten omdat hun locatie dicht gaat!
    Kortom vergt dit veel aanpassingsvermogen bij onze kinderen,terwijl dit voor een aantal echt erg emotioneel zal verlopen. Het belang van het kind wordt echter niet voorop geplaatst in onze optiek, maar is geld de belangrijkste motivatie. De alternatieve locaties die worden geboden bieden niet dezelfde dagdelen en ben ik dus genoodzaakt om mijn dochter helemaal te moeten laten stoppen met het spelen en leren bij een psz.
    Dat er bezuinigt moet worden dat is duidelijk en begrijpelijk, maar Doomijn doet dit niet op een manier waarbij onze kinderen op de eerste plaats komen. Zonde!!!

  2. Veel begrip vanuit de ouders?!
    Wij willen die ‘ouders’ wel eens ontmoeten!
    Wij als ouderwerkgroep van de PSZ Werkerlaan in Zwolle zijn al twee maanden druk aan het bellen en mailen om de vele vragen beantwoord te krijgen.
    Onze lokatie sluit en wij worden nergens tegemoet gekomen. Groepen uit elkaar, dagdelen niet meer beschikbaar, waar gaan onze leidsters heen, waar komen onze kinderen terecht en ga zo maar door. En slecht doordachte en voor ons onacceptabele situatie is dit. Wij willen graag meepraten want bij de directie van Doomijn komen niet verder. Door een probleem in het computer netwerk van Doomijn is onze aanmelding (van 9 november 2010) ook niet bij de Clientenraad terecht gekomen, daar zijn we dus niet uitgenodigd toen dit alles werd besproken (27 november). Wel erg ’toevallig’ nietwaar. Dus wie zijn die ‘begripvolle ouders’ en wanneer en waar worden wij gehoord?

    Ouderwerkgroep Werkerlaan Zwolle

  3. Het grootste deel van de peuters zwaait na de zomervakantie af naar de basisschool. Zij hoeven dan niet in korte tijd opnieuw te wennen. De nieuwe groep peuters komt na de zomervakantie aan.
    Een kind gaat naar de basisschool/groep 1 op het moment dat het 4 wordt en dat is niet per se in de zomervakantie…

  4. Bovengenoemd probleem zorgt helaas ook voor problemen binnen andere lokaties van Doomijn. Mijn kinderen bezoeken een kinderdagverblijf in Zuid. Daar wordt een vertrokken leidster niet vervangen omdat de arbeidsplaats vrijgehouden moet worden voor de peuterleidsters die tzt binnen Doomijn ‘herplaatst’ moeten worden. Dit betekent in de praktijk dat er op deze plek nu verschillende invallers zijn ipv 1 vaste leidster. Ieder heeft zijn eigen belangen en vanuit mijn belang hoop ik dat deze situatie niet tot de zomervakantie voort duurt…

  5. Ik vond net dit artikel en zie daar ook mijn punten voorbij komen:

    Zo is er in de hele organisatie een vacaturestop, zodat er plek is voor de leidsters die van de gesloten peuterspeelzalen komen. Dat is een druk die iedereen al voelt en of je dat langer moet laten duren?”.

    De zorg van de VVD-politici dat een sluiting per april voor onrust onder de kinderen zorgt kan Boeve niet helemaal onderschrijven: “In een peuterspeelzaal zijn natuurlijk altijd en het hele jaar door wijzigingen. Er komen altijd nieuwe kinderen bij, omdat ze twee jaar zijn geworden, en op elk moment gaan kinderen weg omdat ze vier jaar zijn geworden en naar de basisschool gaan”.

    http://www.destentor.nl/regio/zwolle/7991310/Onderzoek-uitstel-speelzaal.ece

Reacties zijn gesloten.