Discussieavond rond denkwijze moslims en niet-moslims

Zwolle – Donderdag 24 maart 2011 om 20.00 uur vindt in de Gulzar-e-Medina moskee aan de Koningin Wilhelminastraat 95 te Zwolle een discussieavond plaats rond het verschil in denken van moslims en niet-moslims.

Omdat de politieke verharding en het “wij-zij” denken toenemen, heeft de kerngroep van SLAG Bart Brandsma uitgenodigd. Bart Brandsma (1967) is filosoof, onderzoeker, trainer, publicist, documentairemaker en schrijver van het boek: “De hel dat is de ander”. SLAG is er trots op op dat ze de spreker Bart Brandsma naar Zwolle halen en dat de activiteit gehouden gaat worden in de Gulzar-e-Medina Moskee. Tevens zal er die avond ruimte zijn voor vragen en discussie. SLAG is een gezamenlijk Zwols project van de Protestantse Kerken Nederland (PKN), de rooms-katholieke kerk, de Nederlandse Israëlitische Gemeente en de Islamitische Stichting Platform Zwolle.

SLAG probeert onderwerpen bespreekbaar te maken die mensen uit de samenleving aangaan vanuit betrokkenheid bij de eigen traditie van de deelnemers. Ooit is SLAG begonnen met zes betrokkenen; inmiddels is dat uitgegroeid tot ruim driehonderd. Sinds midden jaren ’90 probeert SLAG de drie zogeheten Abrahamitische religies op lokale schaal dichter bij elkaar te brengen. In de wortel zijn islam, christendom en jodendom met elkaar verbonden door dezelfde stamvader Abraham.

Doelstelling

De belangrijkste doelstelling van SLAG is om, via persoonlijke contacten en betrokkenheid, beter zicht te krijgen op waarden en normen van anders gelovigen. Met die kennis en ervaring kunnen mensen gemakkelijker en beter met elkaar samenwerken en de samenleving zodoende een stukje verbeteren. Want deelnemers aan SLAG geloven dat naarmate mensen van verschillende religieuze achtergronden elkaar beter leren kennen in hun verscheidenheid en een gezicht voor elkaar krijgen, zij beter functioneren in de samenleving. De interreligieuze dialoog heeft zo’n opdonder gehad met 11 september, waar ook wij de gevolgen van merken. SLAG strijdt wil bijvoorbeeld strijden tegen de boodschap dat de islam geweld predikt en haat zaait. Een goede uitleg van de koran is ontzettend waardevol, benadrukt Baptiste Tuin die als christen ook veel gehad heeft aan de wijze woorden uit het heilige boek van de islamieten. Han van den Berg is er van overtuigd dat persoonlijk contact tussen gelovigen van verschillende huize meer begrip kan creëren. Betrokkenheid en dialoog op individueel niveau is erg waardevol. Door goed naar elkaars verhalen te luisteren en in kleine groepen geloofservaringen uit te wisselen, groeit er vertrouwen en een sfeer van openhartigheid, waardoor er een persoonlijke band ontstaat op basis van gelijkwaardigheid. Van hieruit is werkelijk begrip en respect voor elkaar mogelijk en kan de liefde van God gestalte krijgen in de samenleving.

Visie:

Joden, christenen en moslims worstelen vaak met dezelfde vragen: het vraagstuk van armoede, van recht en gerechtigheid en van ongelijkwaardigheid. En met vragen die direct met geloven te maken hebben: wie ben ik als gelovige jood, christen of moslim? Hebben we elkaar iets te zeggen? Zet geloven aan tot vrede? Zet geloven aan tot samenwerking?

De werkgroep Samen Leven Anders Geloven (SLAG) komt al ruim twintig jaar met mensen van verschillende (joodse, christelijke en islamitische) achtergronden in Zwolle bij elkaar om zich met dergelijke vragen bezig te houden om de dialoog in de samenleving te bevorderen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over “Discussieavond rond denkwijze moslims en niet-moslims”

  1. Heel interessant, maar in die – ruim 20 jaar- is er kennelijk weinig bereikt.
    In NL is er wel respect getoond door te laten zien dat we hier en daar een moskee neer hebben laten zetten, dat is vrij uniek in de wereld.
    Zijn we daardoor dichter bij elkaar gekomen? Niet echt!
    Ruim 20 jaar bezig zijn zegt ook iets over deze landelijke teleurstelling.

    Hoe komt dat, of waar ligt dat aan?
    Ik denk en zie alom dat -aanpassen- het grote sleutelwoord is.
    Dat is niet gelukt en zal ook niet lukken en uiteindelijk mogelijk op oorlog uit zal lopen.
    De geschiedenis vertelt ons dat de meeste oorlogen voortgekomen zijn uit verschillen van mening mbt godsdienst.

Reacties zijn gesloten.