Workshops ‘Getekende portretten’ door Saskia Obdeijn

Zwolle – Woensdag 16 maart begint de Boekenweek. Onder het motto ‘Curriculum Vitae – geschreven portretten’ organiseert de Bibliotheek Zwolle diverse activiteiten, waaronder de workshops ‘Getekende portretten’. In deze workshops staan echter niet de geschreven, maar juist de getekende portretten centraal: beginners en gevorderden tekenen naar foto’s van hun eigen kind, een idool of elk ander belangrijk persoon.

In de workshops gaan deelnemers aan de slag met het tekenen naar foto’s van mensen uit je omgeving of die op een andere manier de aandacht hebben, zoals een beroemdheid. Saskia Obdeijn stipt een aantal theoretische aspecten van het portret aan, zoals gezichtsverhoudingen, materiaal en handschrift. Ook is er aandacht voor de karakteristieken van het model en de sfeer van het portret. Maar de praktijk staat voorop, dus vooral het experimenteren met houtskool, potlood, conté, pastelkrijt en kleurpotlood op papier.

Als kleuter tekende Saskia Obdeijn al het liefst mensen. Tijdens haar studie Illustratie aan het CABK in Zwolle (afgestudeerd in 2007) heeft zij deze passie voor het verbeelden van figuren verder uitgebouwd. Sakia Obdeijn schildert veel portretten in opdracht. In haar vrije werk zoomt zij nog verder in op de innerlijke wereld van de mens. Daarnaast geeft ze cursussen portrettekenen aan beginners en gevorderden om de onuitputtelijke interesse voor het portret met anderen te kunnen delen. Steeds weer de zoektocht aangaan naar de vertaling van de werkelijkheid, het spanningsveld tussen de kleuren en contrast in licht en donker en het vinden van een persoonlijke ingang tot de ander.

De workshops ‘Getekende portretten’ vinden plaats op woensdag 16 maart (Bibliotheek Centrum, Diezerstraat 80, ingang Statenzaal) en woensdag 23 maart (Bibliotheek Zwolle Zuid, Van der Capellenstraat 95) van 20.00 tot 22.00 uur. Deelname kost 7,50 (incl. koffie/thee en materialen). Reserveren is mogelijk via www.bibliotheekzwolle.nl .

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)