Echtpaar De Jong-Boeve 65-jaar getrouwd!

Zwolle – Wethouder Filip van As heeft maandagmorgen een bezoek gebracht aan de heer en mevrouw De Jong-Boeve. Zij vierden vandaag het feit dat zij 65-jaar geleden in het huwelijk zijn getreden. 
 

21-03-2011_echtpaar_de_jong-boeve_65_jr_gehuwd_1.jpg

Arie de Jong is 93 jaar en Jo De Jong-Boeve bijna 87 jaar. 65 jaar samen, in lief en leed, en van het eerste het meest, dat geluk hadden ze. Ze kregen 4 kinderen, 11 kleinkinderen en inmiddels zijn er 9 achterkleinkinderen. Arie en Jo leerden elkaar kennen tijdens de oorlog. Arie kwam van Scheveningen, van de zee, en Jo van het platteland. Toen een groot deel van Scheveningen in opdracht van de Duitsers ontruimd moest worden trokken Arie en zijn familie richting Zwolle. Arie vond met zijn tante en nicht onderdak bij een boer in Wijthmen en waren daar allochtonen van het eerste uur: zij verstonden de mensen niet, hadden nog nooit een koe van dichtbij gezien en tante had veel bekijks in haar Scheveningse klederdracht. Arie deed er boerenwerk als vergoeding voor inwoning en kost. En, hij kreeg een oogje op Jo Boeve.

21-03-2011_echtpaar_de_jong-boeve_65_jr_gehuwd_2.jpg

21-03-2011_echtpaar_de_jong-boeve_65_jr_gehuwd_3.jpg

 
De liefde was niet gelijk wederzijds, in de ogen van de boeren bleef hij immers een rare snuiter, die zeeman. Maar toch al vrij snel sloeg de vonk over en na 1½  jaar trouwden ze. Ze gingen in Zwolle wonen en al gauw kwamen ze in dienst bij de Amsterdamse Bank (nu ABN AMRO). Arie als conciërge, was voor het onderhoud en de bewaking. Jo was voor de huishoudelijke dienst, wat inhield schoonmaak, koffie/thee, later broodjes en soep en nog weer later hele maaltijden. Maar in feite deden ze alles samen. Hard hebben ze gewerkt, niet alleen op de bank maar beiden waren ook actief in het kerke- en schipperswerk. Arie en Jo waren ondernemend, liepen bij nieuwe dingen vaak voorop. Zo hadden ze als één van de eersten een auto, een kleuren-tv en ze gingen al vroeg op vakantie naar het buitenland. Later schaften ze een boot aan, eerst een zeilbootje, later een kruisertje, gevolgd door een steeds grotere. Een eigen boot hebben ze sinds een paar jaar niet meer maar toch geregeld gaan ze nog naar die van hun zoons in Friesland. Toen Arie met de vut ging kochten ze een boerderijtje in Wijthmen dat ze helemaal verbouwden. Toch, na 10 jaar kwamen ze weer terug naar Zwolle. 2½ jaar geleden besloten ze vanwege hun leeftijd naar de Keersluis te gaan, waar naast het zelfstandig wonen zorg voorhanden is. En dat is de laatste 2 jaar nodig geweest want de lichamelijke conditie van Arie is achteruit gegaan en Jo kan het ondanks al haar goede zorg niet meer alleen af. In de Keersluis hebben ze het heel goed naar de zin, niet alleen vanwege de zorg maar ook hebben ze er fijne contacten. Ze houden zich van alles nog goed op de hoogte, zowel van het gebeuren in kleine kring als van het wereldgebeuren. Zo leest Jo nog dagelijks de krant voor. Tot slot, het echtpaar De Jong kijkt heel dankbaar terug op gelukkige en goede jaren. Met hun geloof als leidraad en houvast.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

5 gedachten over “Echtpaar De Jong-Boeve 65-jaar getrouwd!”

Reacties zijn gesloten.