SWZ bezuinigt 2 miljoen euro op interne kosten

Zwolle – Woningstichting SWZ bezuinigt fors op haar interne kosten. Op 1 januari 2014 zijn de interne kosten (zogenoemde bedrijfskosten) teruggebracht met 20%. Het gaat dan om een structurele besparing van 2 miljoen euro. SWZ acht de bezuinigingen noodzakelijk in verband met de aangekondigde rijksheffing op woningcorporaties en het streven om de investeringen in Zwolle op het huidige niveau te handhaven.

Reeds in 2010 is SWZ gestart met het terugdringen van de interne kosten. Het aantal formatieplaatsen (voltijds arbeidsplaatsen) is al teruggebracht van 105 naar 97. Dit aantal wordt de komende jaren verder gereduceerd. Alle procedures en processen worden tegen het licht gehouden. Doelmatiger en efficiënter werken zijn uitgangspunten. Deze week zijn de medewerkers van de woningcorporatie op de hoogte gebracht van de bezuinigingen. Medewerkers zijn uitgenodigd om met ideeën te komen hoe SWZ ‘’meer met minder’’ kan doen.

SWZ is een grote investeerder in Zwolle. Jaarlijks wordt fors geïnvesteerd in onderhoud van woningen en de leefbaarheid van wijken en buurten. Ruim de helft van de nieuwbouwproductie in Zwolle komt dit jaar voor rekening van SWZ. De verkoop van bestaande huurwoningen is noodzakelijk voor de investeringen in de stad. Gezien de economische situatie en de veranderingen op de woningmarkt, is het onzeker of de begrote opbrengsten daadwerkelijk binnen komen. Vanaf 2014 worden woningcorporaties geconfronteerd met een forse rijksheffing. Voor SWZ gaat het naar alle waarschijnlijkheid om een bedrag van ruim 2 miljoen euro per jaar. SWZ wil deze heffing voldoen door interne besparingen en zo lang mogelijk waarmaken dat de heffing niet ten koste gaat van huurders en opgaven in Zwolle.

SWZ heeft dan ook nog geen projecten afgeblazen. Wel is het tempo van realisatie sterk afhankelijk van de verkoopopbrengsten. Tientallen SWZ projecten worden dan ook in een prioriteitsvolgorde geplaatst. Uitgangspunt hierbij is de hernieuwde missie van de woningcorporatie: ‘’SWZ biedt betaalbare woningen in leefbare buurten in Zwolle’’.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

3 gedachten over “SWZ bezuinigt 2 miljoen euro op interne kosten”

  1. Tjah, het is nog geen tien jaar geleden dat de directeur van SWZ miljoenen doorsluisde naar zijn eigen bankrekening.

    Er moet toch ergens op bezuinigd worden…

Reacties zijn gesloten.