Nederland pakt weer drie plakken op EK Inline-skaten

Zwolle – Crispijn Ariëns en Elma de Vries hebben donderdagochtend zilver behaald op de 10 kilometerm puntenkoers op de weg bij het EK Inline-skaten. Mariska Huisman behaalde brons. Bij de mannen stond op Bart Swings opnieuw geen maat. De 20-jarige Belgische titelverdediger met olympische schaatsaspiraties reed met overmacht naar zijn vierde goud. De Fransman Ewen Fernandez werd derde.

ek2011_peleton_puntenkoers_2665_470.jpg
Het complete peleton tijdens de puntenkoers…

“Er móet een manier zijn om Bart Swings te verslaan”, aldus Crispijn Ariëns, die zei ‘hartstikke blij’ te zijn met zilver. Ook vorig jaar won Ariëns op deze afstand zilver achter Bart Swings, die tevens wereldkampioen is op dit onderdeel. Ariëns: “We proberen elke keer een tactiek te bedenken om het de anderen moeilijk te maken. Dat lukt aardig, tot nu toe hebben we op bijna elke afstand een medaille. Koen Verweij opende de koers. Dat deed hij prima, hij maakte het meteen zwaar door te proberen bij iedereen punten weg te pakken. Ik zat met Ingmar Berga in het peloton. Hij zou meegaan als er een aanval zou komen, en ik zou later in de koers gaan.” Volgens Ariëns had het geen zin om ‘vanaf het begin volle bak te gaan’. “We zagen bij de junioren al dat het heel zwaar was.” De Nederlanders loeren op een nieuwe kans: “Er komt nog een wedstrijd vanavond”, verwees Ariëns naar de 20 kilometer afvalkoers.

ek2011_elma_de_vries_puntenkoers_2265_470.jpg
Elma de Vries tussen twee Franse dames …

ek2011_crispijn_ariens_2e_puntenkoers_2623_470.jpg
Crispijn Ariens tweede in de puntenkoers …

ek2011_sjoerd_huisman_2585_470.jpg
Ook Sjoerd Huisman was voor zijn ploeggenoten aanwezig …

Bart Swings liet er vanaf het begin geen misverstand over bestaan wie de baas was. Er ontstond een kopgroep van vier, met Swings, Ariëns, de Fransman Ewen Fernandez en de Duitser Felix Rijhnen. Ariëns en Fernandez gingen voortdurend gelijk op in de strijd om het zilver, terwijl Rijhnen moest lossen. Swings had toen al voldoende punten voor de eindzege. Ingmar Berga finishte als vijfde, Koen Verweij als zesde.

inline_zwolle_2_10-1.jpg
Ingmar Berga en Crispijn Ariens in actie…

Bij de vrouwen was de 36-jarige Française Nathalie Barbotin, die een comeback maakt, te sterk voor de Nederlandse dames. Barbotin reed naar haar tweede goud.

Elma de Vries was vertrouwen blijven houden na haar matige optreden op de baanonderdelen. “Vorig jaar stond ik na het baantoernooi ook nog met niks, en won ik op de weg een paar medailles. Asfalt is nu eenmaal een betere ondergrond voor mij. Ik heb een goede rustdag gehad en ik was gebrand.”

De bedoeling was dat de Nederlandse vrouwen in het begin meteen punten zouden pakken om de koers hard te maken, en dat gebeurde. Mariska Huisman en Manon Kamminga mengden zich ook in de strijd. De Vries: “Toen had ik een kleine inzinking. Ik zei tegen Mariska dat zij mocht gaan als ze kon.” Huisman: “Dat pakte perfect uit, maar ik ging wel op een hoop. Elma wilde aan het eind van de koers nog een keer vol gas geven, maar dan moest de rest wel kapot zitten, dus moest ik blijven rijden.”

inline_zwolle_2_11-1.jpg
Manon Kamminga sleurt aan het peleton

Huisman zat in een kopgroep van vier, met Barbotin, Lollobrigida (Italië) en Strüver (Duitsland). Daaruit reed Barbotin weg en alleen Huisman kon volgen. Op een gegeven moment moest ook Huisman de ontketende Française laten gaan, maar toen demarreerde De Vries uit het peloton. Zij voegde zich bij Barbotin en wist nog voldoende punten te verzamelen voor het zilver.

De Vries: “Het parcours is zwaarder dan het eruit ziet. Het is prachtig asfalt, maar er staat best veel wind op het lange rechte stuk. Voor de wind gaat het dan weer heel hard.”

Donderdagavond vanaf 18.00 uur worden de afvalkoersen verreden, 15 km voor de vrouwen en 20 km voor de mannen.

inline_zwolle_2_12-1.jpg
Klaar voor de start

inline_zwolle_2_13-1.jpg
Af

ek2011_ingmar_berga_puntenkoers_2594_470.jpg
Ingmar Begrma …

ek2011_koen_verweij_puntenkoers_2561_470.jpg
Koen Verweij in actie …

ek2011_manon_kamminga_puntenkoers_2263_470.jpg
Manon Kamminga tijdens de start puntenkoers …

ek2011_mariska_huisman_puntenkoers_2399_470.jpg
Mariska Huisman …

ek2011_publiek_puntenkoers_2337_470.jpg
Persoonlijke fans …

ek2011_mariska_sjoerd_huisman_2440_470.jpg
Mariska Huisman met vriend en broer Sjoerd …

inline_zwolle_2_3-1.jpg
Elma de Vries in leidende positie…

inline_zwolle_2_14-1.jpg

inline_zwolle_2_15-1.jpg

inline_zwolle_2_17-1.jpg

inline_zwolle_2_16-1.jpg

inline_zwolle_2_18-1.jpg

inline_zwolle_2_21-1.jpg

inline_zwolle_2_22-1.jpg

inline_zwolle_2_23-1.jpg

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “Nederland pakt weer drie plakken op EK Inline-skaten”

Reacties zijn gesloten.