FC Zwolle deelnemer programma positief fangedrag

Zwolle – Vrijdagavond is in de Jupiler League het Pro Supporter programma van start gegaan. Hiermee willen de Coöperatie Eerste Divisie, naamgevend sponsor Jupiler en de 18 clubs uit de competitie positief fangedrag stimuleren. De officiële start is verricht voorafgaand aan de wedstrijd MVV – Almere City FC door bondscoach Bert van Marwijk. Van Marwijk heeft als eerste zijn handtekening symbolisch geplaatst op het Pro Supporters contract op de muur van de Geusselt. Ook FC Zwolle doet mee met Pro Supporter.

“Positief gedrag van voetbalsupporters is iets om trots op te zijn”, zegt Patrick Brand, directeur van de Coöperatie Eerste Divisie. “Daarom lanceren wij in samenwerking met onze hoofdsponsor Jupiler en de 18 clubs in de Jupiler League het Pro Supporter Programma”. Als vicevoorzitter van de Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie sluit ook Hans Wiegel zich hierbij aan: “Ik vind het Pro Supporter programma een zeer goed initiatief. Er wordt op een goede en sportieve manier aandacht gevraagd voor belangrijke maatschappelijke onderwerpen zoals verantwoord alcoholgebruik en respect.”.

Uniek programma
Pro Supporter is een uniek programma dat supporters stimuleert om, door middel van een elftal tips, op een positieve en op een professionele manier achter hun club te gaan staan. Pro Supporter is geïnspireerd op het ‘Good Sports’ programma van Budweiser dat al jaren een enorm succes is in de grote sportcompetities in Amerika.

Verantwoord genieten van alcohol
“Als hoofdsponsor van de Jupiler League en als bierbrouwer vinden wij het uiteraard belangrijk om het verantwoord genieten van alcohol te stimuleren”, zegt commercieel directeur Remco Boerefijn van AB InBev Nederland, de brouwerijgroep waar Jupiler onderdeel van vormt.“ Het is belangrijk dat een bierbrouwer wijst op de risico’s die gepaard gaan met alcohol(mis)bruik. Maar het programma is breder van opzet omdat positief fangedrag in ieders belang is. Bovendien kunnen we de voetbalclubs hiermee een platform bieden om invulling te geven aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.”

De belangen van de achttien clubs worden behartigd door de Coöperatie Eerste Divisie. De CED ondersteunt de clubs bij de verdere professionalisering van de Jupiler League en bij het ontwikkelen van centrale programma’s – van mediapartnerships tot maatschappelijk verantwoorde initiatieven als ‘Playing for Success’ (voor kinderen met leerachterstand) en ‘Sportiviteit en respect’.

De Jupiler League is niet alleen de tweede voetbalcompetitie in Nederland, maar ook de op één na grootste Nederlandse sportcompetitie: jaarlijks ruim 1,2 miljoen stadionbezoekers en wekelijks miljoenen kijkers (landelijke en regionale tv), luisteraars (radio) en lezers (dagbladen, voetbalbladen, internet, mobiel).

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

26 gedachten over “FC Zwolle deelnemer programma positief fangedrag”

  1. ⤽Positief gedrag van voetbalsupporters is iets om trots op te zijn⤝ !? Zouden die ‘voetbalsupporters’ daar zelf dan niet trots op moeten zijn ?
    Ach, en je moet toch wat doen om het gajes in het gareel te houden.
    Een bierbrouwer die het ‘Pro Supporter Programma’ ondersteunt ?
    Is dat niet hetzelfde als aan de slager vragen; om een kampanje te ondersteunen voor het eten van minder vlees.

  2. Helaas is de actie in Zwolle ook nodig, dat bleek wel in de eindfase van de competitie in mei jl. toen er een wedstrijd stilgelegd moest worden door Blom.

  3. Ik zou graag de reactie van de supporters onder de Weblogzwolle bezoekers hier eens horen.
    Over het algemeen hebben ze hun woordje wel klaar….

  4. Bericht door Observer, op 8 augustus 2011 om 11:00
    Ik zou graag de reactie van de supporters onder de Weblogzwolle bezoekers hier eens horen.
    Over het algemeen hebben ze hun woordje wel klaar

    Ik ben gewoon sprakeloos.
    Ik ga er even over nadenken wat ik hiervan vind.

  5. Bericht door Marcello, op 8 augustus 2011 om 10:09
    Helaas is de actie in Zwolle ook nodig, dat bleek wel in de eindfase van de competitie in mei jl. toen er een wedstrijd stilgelegd moest worden door Blom.

    Ben jij een oude koe ofzo?

  6. Meer een realist Edwin. Of wou je het ontkennen?
    Het item ‘respect’ mag wel eens goed op tafel komen.
    Als alles prima was is zo’n actie in Zwolle toch niet nodig?

  7. @obeserver

    “Pro Supporter is een uniek programma dat supporters stimuleert om, door middel van een elftal tips, op een positieve en op een professionele manier achter hun club te gaan staan.”

    Het is een beetje moeilijk om een reactie te geven omdat mij nog een aantal zaken onduidelijk zijn. Wellicht kun jij wat duidelijkheid scheppen:

    Hoe worden supporters in de praktijk nu gestimuleerd tot meer positief en professioneel supporten?

    Wat is het elftal tips? Ik kan ze nergens vinden.

  8. hoe wordt positief gedrag van supporters gestimuleerd dan? wordt er dan harder geklapt? Meer gezongen?

    Of worden hier nu ook regels voor bedacht zoals alleen zittend klappen en niet staand? Even opletten dat de tips geen regels gaan worden. Als budweiser dit in amerika doet betekent toch niet dat dit vergelijkbaar is met Nederland?

    Waarom moet iets positiefs verder gestimuleerd worden? Is het dan nu niet goed genoeg? Noem het beestje bij de naam dan!

  9. @Marcello

    Een beetje realist overdrijft de werkelijkheid niet door enkele negatieve incidenten uit het verleden op te sommen want dit zijn de uitzonderingen die de regel bevestigen dat een avondje FC Zwolle een positief gebeuren is.

    Had FC Zwolle dan niet moeten ondertekenen.

    FC Zwolle heeft niet voor niets de ‘meer dan voetbalaward’ gewonnen.

    Maar misschien kom ik wel niet door jouw paradigma heen dat FC Zwolle supporters allemaal gajes is…

  10. @John

    Misschien tippen ze wel om net als in Amerika lekker positief met z’n allen te gaan barbecueen op de parkeerplaats…

    Lijkt mij weer een duidelijk voorbeeld van iets wat voor en over supporters is bedacht in plaats van met. Window-dressing noemt men dat ook wel.

    Ach ja, zorgt weer voor wat werkgelegenheid binnen de organisatie hé (manager veiligheidszaken). Lekker managen 😉

  11. Nee, niet allemaal ElRey, gelukkig niet zeg. Dat zeg of meen ik ook niet. Wel dat zo’n 10 % bijzonder lomp en laag geschoold is en navenant gedrag vertoond. Dat is hier menigmaal ter sprake gebracht, en eigenlijk alle supporters hier op WLZ keuren dat gedrag dan niet af, maar begrijpen en (nog erger) tolereren dat. Daar snap ik dus niets van en zal nooit mijn respect krijgen. Agressie en vernielingen zijn in mijn ogen altijd fout.

  12. Bericht door Observer, op 8 augustus 2011 om 11:00

    Ik zou graag de reactie van de supporters onder de Weblogzwolle bezoekers hier eens horen.
    Over het algemeen hebben ze hun woordje wel klaar….

    Ik vind dit niet interessant genoeg om te lezen dus kan ik je er geen reactie op geven, sorry!

    @Edwin, wij komen vrijdag bij jullie zitten, 18 was het toch he? BTW Gefeliciteerd:D;)

  13. @ElRey,
    Ik heb ook geen idee wat ik er van mag verwachten, maar als het er toe leidt dat er minder politieinzet nodig is om het wangedrag van zich supporter noemende lieden te corrigeren vind ik het bij voorbaat al een goed initiatief

  14. Misschien moet maar eens eerlijk uitgesproken worden dat een groep Zwolle-supporters niet specifiek voor de voetbal naar het stadion komen, maar voor de knok. Dat is niet alleen in Zwolle het geval overigens. Zij verpesten het voor heel veel echte voetbalsupporters en gezinnen.
    Met deze niet- voetbalsupporters heb ik al jaren veel problemen, en daar komt ook mijn frustratie uit voort.
    Waarom denk je, dat al jaren lang de stadions niet meer vol zitten?

  15. @observer & Marcello

    Jullie kiezen toch weer voor de geijkte invalshoek: een bepaalde groep supporters die niet voor de voetbal komt. Dat doet dit programma ook. Mijns inziens dragen meer partijen bij aan een positieve beleving van een avondje voetbal. Bestuurders die een verantwoord beleid voeren en de supporter als klant benaderen, stewards die zich gedragen als gastheer/gastvrouw, politie die kiest voor de-escalatie i.p.v. provocatie, spelers die het goede voorbeeld geven, scheidsrechters die de spelregels kennen en consequent toepassen etc. etc.

    Laten we ons goed realiseren dat de bestuurswisseling bij FC Zwolle heeft bijgedragen aan een beter voetbalklimaat bij FC Zwolle en dat het aantal incidenten met supporters sindsdien danig is afgenomen. Een avondje FC Zwolle is weer een gezellig avondje uit geworden wat ook blijkt uit de stijgende toeschouwersaantallen. In het hele betaald voetbal stijgen overigens al jaren de toeschouwersaantallen.

    Voor mij lijkt dit programma, waarvan de inhoud voor mij als supporter niet te achterhalen is, sterk op window dressing. Een beter voetbalklimaat begint niet alleen bij supporters, maar vergt ook positiever gedrag van bestuurders, stewards, politie, voetballers, scheidsrechters. Het is alleen moeilijk om mensen hiervan te overtuigen die door een sterk gekleurd filter supporters als een risico beschouwen.

    De bedoeling van het programma is goed, echter er kan nog meer resultaat worden bereikt door bijvoorbeeld een gedragscode voor bestuurders, betere arbitrage, strengere sanctionering van onsportief gedrag, communicatie met i.p.v. repressie. Maar goed hoe maakbaar is de samenleving en zijn wij onder dit kabinet niet allemaal ‘vrij en verantwoordelijk’???

  16. @ElRey, Ik vind dit een goede invalshoek van je. hier kan ik wel me bij aansluiten.
    Waar het mij om gaat is dat als de supporters op gespannen voet leven met het bestuur of wie dan ook binnen het voetbalgebeuren dat ik daar op de openbare weg niks van wil merken.

  17. ElRey, je komt terug met beleid, terwijl ik het vooral over gedrag wil hebben. Het één heeft wel met het ander te maken, maar op een ander niveau. Ik zie veel liever statements als bijvoorbeeld ‘FC Zwolle en haar Supporterclub staan niet toe dat er geweld, in de breedste zin van het woord, wordt toegepast’. Draag dat, en mogelijk nog vele andere zinnige statements, uit!

    Ik uit dit, en verder wil ik er niet op ingaan, omdat ik en mijn gezinnetje door zogenaamde FC Zwolle supporters lichamelijk letsel hebben opgelopen bij een wedstrijd in Zwolle.

  18. @Observer & Marcello

    Op 1 september vind in Utrecht de officiële oprichting plaats van het “Supportersplatform Betaald Voetbal” De Supportersclub FC Zwolle is 1 van de 21 officiële Supportersclubs van Nederland die deze intentieverklaring hebben ondertekend. Onderstaand de intentieverklaring waaruit blijkt dat ook supporters zelf positief aan de slag zijn:

    Intentieverklaring Oprichting Supportersplatform Betaald Voetbal

    Voetbal is en blijft de leukste sport om naar te kijken. Wet- en regelgeving en (gebrekkige) uitvoering hiervan maken het helaas steeds moeilijker om uit- en thuiswedstrijden te bezoeken in de eredivisie en eerste divisie. Daarnaast worden voetbalsupporters in de media vaak gestigmatiseerd en snel over één kam geschoren met hooligans en vandalen.

    Men vergeet vaak dat miljoenen supporters wereldwijd verbroederd worden in stadions, op werkplekken en noem maar op. Waar de overheid grote bedragen besteedt aan sociale cohesie, nabuurschap, nationale en regionale identiteit en dit zwaar stimuleert, wordt dit aspect van het voetbalsupporterschap volledig verwaarloosd.

    Gelukkig worden allerlei lokale initiatieven opgestart die het beeld van voetbalsupporters proberen aan te passen. Daarnaast beginnen ook supportersverenigingen steeds meer georganiseerd te werken aan een beter imago. Er wordt krachtig afstand genomen van voetbalgeweld en hooliganisme.

    Het op te richten Supportersplatform Betaald Voetbal (SBV) moet handvatten gaan bieden voor supportersverenigingen om de belangen te behartigen van de goedwillende voetbalsupporters. Een representatief Supportersplatform kan de betaalde voetbalorganisaties veel meer bieden dan alleen een fysieke aanwezigheid bij de wedstrijden en vocale steun aan het team. Te lang zijn de supporters genegeerd en stiefmoederlijk behandeld. Jarenlang zijn ze aanzien als ‘passieve aandeelhouders’; ze steken veel tijd en energie in hun club, maar krijgen er voor hun gevoel niets voor terug. Het Supportersplatform in oprichting heeft de intentie dit te veranderen.

    Voor aanvang van de voetbalcompetitie 2011-2012 moet het fundament voor een goed functionerend overkoepelend orgaan/platform voor alle voetbalsupporters gelegd zijn. De vertegenwoordigers van dit platform zullen dan ook naar buiten toe (zoals richting KNVB, hoorzitting Tweede Kamer etc.) de supporters vertegenwoordigen.

    Bij de volgende vergadering van het platform in oprichting op 28 juni 2011 te Utrecht moet deze intentieverklaring getekend zijn door de onderstaand genoemde deelnemende partijen (Iedere BVO kan door maximaal één officieel erkende supportersvereniging in het platform vertegenwoordigd worden) . Er zal dan ook gekeken worden in welke vorm dit platform juridisch gegoten zal worden. De supportersverenigingen zullen vooralsnog geen contributie hoeven te voldoen, wel wordt gesproken over een zeer beperkte financiële bijdrage voor vergaderlocatie en consumpties aldaar (veelal Supportershome FC Utrecht).

    Missie
    Het voor alle supporters van thuis en uitwedstrijden van betaalde voetbalorganisaties mogelijk willen maken dat:
    ⤢ Er niet of nauwelijks drempels zijn voor bezoek aan wedstrijden.
    ⤢ Er op een zo prettig mogelijke wijze genoten kan worden van wedstrijden.
    ⤢ Mensen en organisaties die supporters belemmeren bij het op een normale manier supporteren van het voetbal de wind uit de zeilen genomen wordt.

    Verder:
    ⤢ Inspannen voor een betere ‘Voetbalwet’, die ingezet wordt tegen individuen in plaats van groepen van supporters.
    ⤢ Creëren van een orgaan dat de belangen van de supporters van BVO vertegenwoordigt bij KNVB, Politiek en andere overheden en instanties
    ⤢ Platform wordt een positieve, niet discriminerende en breed vertegenwoordigde groep van supporters, transparant, toegankelijk en controleerbaar.
    ⤢ Iedere BVO kan door maximaal één officieel erkende supportersvereniging in het platform vertegenwoordigd worden.

    Visie
    In de toekomst dient er een situatie te zijn gecreëerd waar de supporters zich optimaal op hun gemak en veilig voelen bij uit- en thuiswedstrijden en er optimaal van het voetbal genoten kan worden. Landen als Engeland, Schotland en Duitsland hebben in een twintigtal jaren een proces doorlopen wat op termijn leidt tot het bovengestelde doel. In Nederland zullen we ook hier de randvoorwaarden voor moeten creëren.

    Het Supportersplatform Betaald Voetbal in oprichting is verheugd een voortrekkersrol te willen en kunnen spelen voor alle supporters in Nederland en zal het Nederlandse voetbal en het positieve imago nog verder gaan versterken!

  19. @Observer & Marcello

    Uiteindelijk zijn het altijd individuen die zich ‘gedragen’ of ‘misdragen’. Net zo goed als er misdragingen plaatsvinden op uitgaansavonden vinden deze ook plaats rond voetbalwedstrijden.

    Wellicht doet het jullie deugd dat het supportersplatform, waarin ook de supportersclub FC Zwolle is vertegenwoordigd, zich ook inspant
    voor een betere ‘Voetbalwet’, die ingezet wordt tegen individuen in plaats van groepen van supporters.

    Tenslotte spijt het mij om te horen dat Marcello en zijn gezin lichamelijk letsel hebben opgelopen door wat hij terecht zogenaamde FC Zwolle supporters noemt. Ik zal er verder niet op ingaan.

  20. Inderdaad, als supporter ben je ook te gast, maar als je in het stadion, zelfs als 50 +er, wordt afgesnauwd door een ingehuurde (Beveiligings bedrijf) beveiliger (??) , noem ik dat geen gast vriendelijkheid. Terwijl er bij Zwolle ook heel wat vriendelijker stewarts staan. (rode jasjes, hulde).
    Ook hoop ik dat tijdens wedstrijden met veel te verwachten publiek, alle twee opgangen open zijn voorafgaand aan het duel. (FP trib.) 1 poort gesloten is ook zeer gast onvriendelijk.

  21. De supporter, als hij/zij niks heeft gedaan tegen de reglementen of het goede fatsoen, behoort op geen enkele manier (verbaal) bestraft te worden. Helaas zijn hekken, beveiliging en politieinzet nog steeds nodig, anders had dit probleem zich niet eens voor gedaan.

    Ik hoop dat dit project gaat slagen. Maar ik heb mijn twijfels, aangezien alle WLZ-bezoekende supporters er niet in geloven (het zelfs ronduit negeren en de schuld wederom elders leggen) en zij voor mij de Zwolse supporters vertegenwoordigen.

  22. @Japser

    Terechte twijfel want als je onze reacties leest, zie je dat elke supporter weer zoiets heeft van ‘oh ze hebben weer iets voor en over ons heen bedacht’ terwijl het hele betaald voetbal geen bestaansrecht heeft zonder ons.

    De supporter bestaat niet. Individuen bestaan wel. Het eigen supportersinitiatief, de SBV, gaat zich in ieder geval inspannen voor een beter voetbalbeleid waar de goedwillende individuen niet hoeven te lijden onder de kwaadwillende individuen.

Reacties zijn gesloten.