Zonnestroomsysteem voor Meanderhof

Foto van auteur

Zwolle – Vrijdagmiddag was in de ‘Hofkamer’ van de mens- en milieuvriendelijke woonwijk Meanderhof aan de Tiendschuurstraat in Stadshagen de feestelijke opening van het collectieve zonnestroomsysteem.

16-03-2012__collectieve_zonnestroom_systeem_05_.jpg

Wethouder E. Dannenberg verrichtte de openingshandeling. Naast Danneberg werd ook Loet van der Heijden van Natuur & Milieu Overijssel bij de opening betrokken. Op initiatief van de bewoners van de Meanderhof is dit duurzame energiesysteem gerealiseerd. Het systeem levert energie op voor 1,5 huishouden. Dannenberg ziet dit particuliere initiatief als een voorbeeldproject. Meanderhof is een mens- en milieuvriendelijke wijk met gemeenschappelijk eigendom en veel sociale samenhang. Een gezamenlijk project is het plaatsen van een collectief zonnestroomsysteem. De woonwijk wil hiermee ervaring opdoen met decentrale en duurzame energieopwekking en het duurzame karakter van de vereniging verder invulling geven.

16-03-2012__collectieve_zonnestroom_systeem_04_.jpg

16-03-2012__collectieve_zonnestroom_systeem_03_.jpg

16-03-2012__collectieve_zonnestroom_systeem_01_.jpg

Het systeem is eigendom van de bewonersvereniging, dit zijn zowel kopers en huurders. Het is geplaatst op twee huurwoningen die eigendom zijn van DeltaWonen. Stroom komt ten goede aan de hele vereniging, via de aansluiting van de gemeenschappelijke ontmoetingsruimte de ‘Hofkamer’. Een enthousiaste werkgroep heeft alle technische, juridische en financiële hobbels weggenomen en zal de vereniging regelmatig over de productie rapporteren. Met dit plan heeft de Meanderhof 5000 euro gewonnen voor de "beste buren actie" van het Klimaatstraatfeest in 2009. De rest is door de vereniging zelf betaald.

16-03-2012__collectieve_zonnestroom_systeem_02_.jpg

Het systeem heeft een vermogen van 5550 Wp en produceert jaarlijks voldoende elektriciteit voor anderhalf huishouden. Zonnepanelen (of PV-panelen) wekken 100 procent groene energie op. Zonnepanelen gaan 30 jaar mee en vragen nauwelijks onderhoud. Ze worden na gebruik door de PV-industrie hergebruikt. Zonnestroom is een bewezen techniek die voor particulieren momenteel al interessant is zonder subsidie.

Informatie en kennis die we opdoen met dit systeem willen we nadrukkelijk ook delen met de Zwollenaren buiten het wijkje Meanderhof. Er is een website www.meanderhof.nl/zonnepanelen waarop de productie eenvoudig te volgen zal zijn.

2 gedachten over “Zonnestroomsysteem voor Meanderhof”

  1. Mooi dat zonne-energie nu eindelijk doorbreekt.

    Met dank aan de Duitsers die er zo consequent op ingezet hebben. Hierdoor is de prijs van zonnepanelen zo laag geworden dat ze concurrerend zijn.

    En nu gauw stoppen met de bouw van die mega-kolencentrale aan de Waddenzee.

  2. Klopt Bernard,

    Jammer dat er nog zo weinig woningbouwcorporaties hun woningen zelf direct voorzien van zonnepanelen of naderhand.

    Ik voel er wel voor en wil daar best meer huur voor betalen.

Reacties zijn gesloten.