Water drinken wordt weer heel gewoon in Zwolle

Foto van auteur

Zwolle – Op maandag 22 april is op basisschool SBO Facet de aftrap geweest van de Gezonde Week en van de campagne Zwolle Drink(t) Water! De aftrap is gedaan door Ronald Mulder, wereldkampioen (sprint)schaatsen samen met enkele leerlingen van SBO Facet.

Na de openingsdans kregen de leerlingen een bidon van JOGG Nederland en begint de school met de ‘WaterslangChallenge’. Alle leerlingen worden uitgedaagd een week lang alle gezoete dranken te vervangen door water, thee of melk. Leerlingen blijken gemiddeld 16 – 20 suikerklontjes per dag binnen te krijgen, alleen al door drankjes. Door te veel suiker raakt het lichaam uit balans. Kinderen worden heel druk en worden te dik. Bovendien gaat het ten koste van hun concentratie en prestaties op school en bij sport. De leerlingen mogen deze week de bidon op school vullen met water (uit speciale tapi’s) en de school stelt speciale waterbreaks in. Op donderdag 25 april wordt de ‘Waterslangchallenge’ afgesloten en beoordeeld of de leerlingen hun doel gehaald hebben. Als de pilot slaagt wordt het project uitgebreid naar andere basisscholen in Holtenbroek en Diezerpoort.

De komende maanden staat bij deelnemende organisaties van Zwolle Gezonde Stad (Travers, Sportservice Zwolle, GGD, CJG’s etc.) in het teken van het thema ‘water & bewegen’. De ambitie is om water drinken een goed alternatief te laten worden, in plaats van zoete dranken. Kortom: water drinken wordt weer heel gewoon! is de slogan. Het doel van Zwolle Gezonde Stad is dat over drie jaar kinderen minimaal twee keer per dag een glas water drinken in plaats van zoete dranken. De campagne Zwolle Drinkt Water is een onderdeel van de landelijke thema-aanpak DrinkWater vanJOGG , met als doel om water drinken weer heel gewoon te maken en te stimuleren.

15 gedachten over “Water drinken wordt weer heel gewoon in Zwolle”

  1. Mariane, water was zeker aktijd gewoon. Dat we misschien nu denken aan een glas water op tafel, of in de kroeg, zegt al hoever we ervan af zijn geraakt. 😉

  2. Ach, we bestaan zelfs voor 75% uit water dus gewoner kan het niet.
    Maar of ons raadslid en horecapromotor Papje het er mee eens is????…. kweenie :):)

  3. Klopt Japser. In bier kan geen bacterie leven. Daarom had je denk ik in veel kloosters ook bierbrouwerijen. Men deed daar goed werk mee.

  4. Ik hing zelf vroeger altijd aan de kraan. Werd wel eens vermaand door m’n moeder dat ik niet de hele kraan leeg moest drinken.

  5. Er zijn een aantal Abdij-bieren ontstaan tijdens verbouwingen, in de 19de eeuw was een werkgever aan zijn bouwlui 2 flesjes bier te leveren per dag. Zelf brouwen was goedkoper 🙂 (even in het kader: leuke weetjes)

  6. Lara, ik wil ouders niet achterlijk noemen, maar overgewicht is hard op weg om doodsoorzaak nummer 1 te worden. Op scholen is massaal bezuinigd op bewegingsonderwijd. En in het straatbeeld zie ik meer en meer te dikke kinderen lopen. Ouders zijn hier wel degelijk verantwoordelijk voor, maar ook zij worden dikker en dikker (gemiddeld genomen dan). Dit initiaief om zoete dranken door water te vervangen juich ik dan ook van harte toe!

Reacties zijn gesloten.