Zwolse Avondmarathon voor reddingsbrigades

Zwolle – Afgelopen weekend werd de eerste Zwolse Avondmarathon georganiseerd, ter ere van het 95-jarig bestaan van de Reddingsbrigade Zwolle. De marathon vond plaats in zwembad “De Veldkamp”in Wezep. Aan deze wedstrijd deden 9 reddingsbrigades vanuit heel Nederland mee. De deelnemende ploegen waren: De Dukers (Nijeveen), Aqua 68 (Assen),  Zwarte Waterratten (Hasselt), Reddingsbrigade Bloemendaal, Reddingsbrigade Raalte, Reddingsbrigade Bunschoten-Spakenburg, Texelse Reddingsbrigade & Noptunus (Emmeloord).

Exact om 18:00 uur werd het startsignaal gegeven, waarna de eerste zwemmers van de ploegen als een speer te water gingen, om zo snel mogelijk de eerste meters te laten noteren. Dit laatste werd gedaan door de tellers, die vanuit elk team werden geleverd. De zes uur durende marathon begon met een 30 minuten durende vrije indeling, met de voorwaarde dat elk ploeglid minimaal 50 meter aaneengesloten zwom. Door de meeste ploegen werd dit ingevuld door middel van een estafette. Hierna begon de wedstrijd pas echt. In twee en een half uur moest er om beurten 10 minuten achtereen gezwommen worden. Na elke 10 minuten klonk een wissel-signaal en moest de volgende zwemmer starten. Om 21:00 uur startte een nog niet eerder gezien onderdeel tijdens een avondmarathon. Het zogeheten “Zwols Kwartiertje” was bedacht om het 95-jarig bestaan van de Reddingsbrigade Zwolle extra aandacht te geven. Het kwartiertje duurde 20 minuten, onder het motto: “Zwolse gezelligheid kent geen tijd”. Het extra onderdeel leek op de “vrije indeling”, maar met een interessante aanpassing. Het “Zwols Kwartiertje” werd namelijk uitgevoerd met zwemvliezen, wat resulteerde in een explosieve toename in het aantal gezwommen meters.

Alle teams hadden naast de “vrije indeling” en het “Zwols kwartiertje” nog een bijzonder onderdeel om uit te voeren. Dit onderdeel was de “NederHerfst estafette”.Dit onderdeel was de rode draad van de avond, alle ploegen moesten deze 1x uitvoeren. De zwemmers moesten een met lood verzwaarde emmer zo ver mogelijk verplaatsen onder water. Om dit extra te verzwaren moest dit uitgevoerd worden met een flexibeam (drijvende schuimstaaf). Deze bijzondere estafette werd door alle teams zeer leuk bevonden. 

Het laatste half uur van de Avondmarathon bestond wederom uit een estafette. Alle teams konden in deze 30 minuten nog even alles geven wat ze nog in zich hadden. Precies om middernacht, 6 uur na de start, klonk het eindsignaal. Nadat alle meters waren opgeteld kon de eindstand bekend worden gemaakt. De eindstand ziet er als volgt uit:

1.    Texelse Reddingsbrigade                
2.    Zwarte Waterratten (Hasselt)            
3.    Reddingsbrigade Bloemendaal            
4.    De Dukers (Nijeveen)
5.    Aqua 68 (Assen)
6.    Noptunus (Emmeloord)
7.    Reddingsbrigade Raalte
8.    Reddingsbrigade Bunschoten-Spakenburg
9.    Reddingsbrigade Zwolle

Alle deelnemers kregen als dank voor hun sportieve prestatie een drijvende sleutelhanger in de vorm van een reddingsboei.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)