Topsportopleiding levert eerste talenten af

Zwolle – De eerste vruchten van het Centre for Sports & Education (CSE) rijpen aan de hoogste takken. Lenno Witteveen (18) en Jasper Rietman (17) delen als frisse exponenten van de topsportopleiding mee in het succes van respectievelijk Landstede Basketbal en Landstede Volleybal. 

Jasper is net van de trainingsvloer gestapt als Lenno zich prepareert voor een trainingssessie met de basketbalheren van coach Herman van den Belt. “Kwart over hè”, beveelt deze. Snel nog even op de foto dan, in de vijf minuten die over zijn. Ze vliegen van schoolbank naar sportvloer en via de eettafel weer in het studieboek. Het is de regelmaat van een doordeweekse dag. Tijdens de spaarzame vrije uurtjes die overblijven, is er zelfs nog een beetje tijd over om het spaarvarken te spekken. Lenno werkt in de keuken van restaurant Mizu in de Zwolse binnenstad, terwijl Jasper volleybaltraining in geboortestad Meppel geeft. “De combinatie, zoals het CSE biedt, was op elke andere school onmogelijk geweest”, beseffen beide topsporttalenten.

Papiertje bemachtigen 
Ze hebben de groei van hun topsportopleiding van binnenuit meegemaakt. Lenno maakte al tijdens het debuutjaar in 2008 onderdeel uit van het programma en Jasper stroomde tijdens het 3e jaar van zijn vwo-opleiding in. In de lente hoopt hij zijn diploma binnen te slepen, terwijl Lenno nog twee vakken (scheikunde en biologie) moet herkansen om zijn felbegeerde Havo-papiertje te bemachtigen. “De cijfers waren niet al te best”, houdt coach Mark van Schutterhoef zijn talent met een knipoog, maar doordrongen van ernst, voor. Uitgerekend in de week dat hij 8 punten tegen Amsterdam liet aantekenen, moeten beide voeten contact met de aarde blijven houden. 

Aanpoten en schitteren 
Niets gaat vanzelf, het is elke dag een kwestie van het beste uit jezelf halen op het CSE. “Het is wel aanpoten, ik moet er wel wat voor doen”, is het understatement dat Rietman maakt. En voor laten des te meer. “Als je na een dag op het CSE nog iets anders doet, afspreken met vrienden bijvoorbeeld, voel je het meteen aan je lichaam. Daarom doe ik het meestal rustig aan als ik thuiskom”, vertelt Witteveen. 

De beloning voor voorbeeldig gedrag is er in de vorm van speeltijd met het vlaggenschip. Schitteren voor volle tribunes en onderdeel uitmaken van de kern van de lijstaanvoerder. Ook Rietman speelde al een paar punten mee in het team van de verdedigend landskampioen Landstede Volleybal. “Dat is voor mij een extra motivatie om zo hard door te gaan, dan merk je pas echt waar je het voor doet.” Zijn buurman knikt instemmend. “Vorig jaar liep ik er nog maar wat bij, maar nu ben ik wel echt van betekenis”, glimt Lenno. Jasper, die niet zoals Lenno bij elke training van de volleybalheren aanwezig is, ervaart zijn rol als stagiair als een enorme eer: “Het is voor mij toch een beetje alsof je als voetballer met Ajax mee mag trainen.” 

Kansen als prof 
Vanzelfsprekend dromen ze getweeën van een toekomst als prof. “Als je niet in jezelf gelooft, dan is de kans heel klein dat je het haalt”, beseffen ze. Daarom zullen ze dit jaar de planken uit de vloer slaan dan wel lopen om het heilig verklaarde doel te halen. “Als ik de kans krijg om door te gaan met volleybal op topniveau, grijp ik deze natuurlijk aan”, zegt Jasper. “En anders… Ja, dan zijn er nog zoveel opties. Ik wil na mijn examen in ieder geval de academische Pabo gaan volgen.” Lenno: “Natuurlijk wil ik profbasketballer worden, en het liefst in een sterke Europese competitie spelen.” Wordt zonder enige twijfel vervolgd…

Bron: landstede-volleybal.nl 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)