Coaches bij nationaal congres in Zwolle

Zwolle – Guus Hiddink heeft zijn eerste overleg gehad met de directeur betaald voetbal van de KNVB, Bert van Oostveen, over de opvolging van Louis van Gaal als coach van het Nederlands elftal. “Een puur informatief contact”, zei Hiddink vrijdag in Zwolle waar hij een hoofdrol vertolkte in het door de belangenorganisatie NLcoach georganiseerde Nationaal Coach Congres.

 

bhnlcoach-6.jpg

Foto: Bart Hoogveld

Over zijn overwegingen om het gesprek met de KNVB aan te gaan was Hiddink duidelijk. “Ik haak in op de door de overheid ingezette trend om tot je 70ste door te werken”, zei hij schertsend in het drukbezochte Sportcentrum Landstede. “In alle eerlijkheid heb ik mezelf de vraag gesteld of ik nog fris genoeg ben om invloed te hebben op de ontwikkelingen die ons staan te wachten. Ik heb nog teveel ambitie om als een ouwe kerel, onderuit gezakt op de bank naar buiten te gaan zitten kijken. “Als ik denk dat ik het kan opbrengen, doe ik het graag”, aldus de 67-jarige Hiddink, die zich ook in deze woorden tegenover KNVB-directeur heeft uitgesproken. “En ik denk dat ik het nog kan opbrengen, ik ambieer om nog iets leuks te doen”, aldus Hiddink, die ook zei dat hij nog geen afspraken heeft gemaakt over verder overleg. “We nemen allebei de tijd voor bezinning.”

Hiddink liet zich  na het Nationaal Sport Congres ook uit over de sportief miserabele situatie bij zijn oude club PSV. “PSV staat nu waar het niet wil staan, maar het is goed dat de directie en de leiding van de club stabiel zijn en achter elkaar blijven staan. Datzelfde geldt voor Phillip Cocu, aan wie je merkt dat hij best ziet wat er aan de hand is. Het gaat erom dat hij het vertrouwen moet terugbrengen bij spelers die nu even niet kunnen opbrengen waartoe ze eerder wel in staat was.”

foto_coachcongres.jpg  

Hiddink liet bij het Nationaal Coach Congres een overtuigende indruk achter bij de meer dan 300 uit alle geledingen van de Nederlandse sport afkomstige coaches. Hij benadrukte in Zwolle waar de kracht van de Nederlandse sportcoach ligt. “De bereidheid om van de top tot de basis kennis te delen. Dat is wat ik in veel andere landen waar ik werkzaam ben geweest  niet heb meegemaakt. Daar was het toch vaak ieder voor zich.”

 Vanuit het principe ‘Drie Werelden één principe’ verkende de Nederlandse sportcoach de ervaringen van coaches en leiders in de danswereld en bij de special forces  van de krijgsmacht. De directeur van Introdans uit Arnhem, Ton Wigges, en oud-atletiek-coach Henk Kraaijenhoff , als adviseur van de krijgsmacht, gaven na een spectaculair optreden van hun groepen aan dat er in hun ‘sport’ sprake is van een relatie waarin helemaal geen plaats is voor discussie. “Juist in de sport is die ruimte er wel, maar ook niet overal. Het begint altijd bij de cultuur en de omgeving van de plaats of het land waar je werkt”, aldus Hiddink.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)