Zwolle pakt ondergrond Noordereiland aan

Foto van auteur

Zwolle – De sanering van de grond waar nu theater de Spiegel staat is jaren geleden  afgerond, er is echter nog een restverontreiniging in het diepe grondwater en onder de parkeergarage aanwezig. Daarom is het nodig dat de zorg voor de bodem op deze voormalige gasfabriekslocatie onder de aandacht blijft. De provincie Overijssel en de gemeente Zwolle sloten daarvoor vandaag een overeenkomst. 

 

14-02-2014_tekenen_overeenkomst_-gasfabriek_locatie-dannenberg_01.jpg 

 

De provincie en gemeenten regelen in de overeenkomst de grondwatersanering, de nazorg en de financiering. Na een eenmalige afkoopsom van de provincie Overijssel, neemt de gemeente Zwolle de verantwoordelijkheid voor de grondwaterkwaliteit over. Hiermee wordt het project sanering voormalig Gasfabrieksterrein Zwolle volgens het Gebiedsbeheersplan Zwolle Centraal aangepakt. Dit betekent dat de verontreiniging in de ondergrond in samenhang met andere verontreinigingen binnen het centrum van Zwolle worden gesaneerd.

 

14-02-2014_tekenen_overeenkomst_-gasfabriek_locatie-dannenberg_02.jpg 

Het voormalige gasfabrieksterrein Noordereiland werd in begin deze eeuw gedeeltelijk  gesaneerd voor de komst van theater de Spiegel. De bovengrond van de parkeergarage Noordereiland wordt gesaneerd wanneer dit gebied in de toekomst opnieuw ontwikkeld wordt. Ondertussen blijft de gemeente Zwolle de aanwezige verontreiniging beheersen door in eerste instantie het grondwater op te pompen. Door dit pompen wordt het grondwater schoner. Na de toekomstige herontwikkeling wordt het wijze van het grondwaterbeheer aangepast.  

 

14-02-2014_tekenen_overeenkomst_-gasfabriek_locatie-dannenberg_03.jpg 

 

“Het grondwater op deze locatie wordt nooit geschikt als drinkwater, maar kan wel heel goed gebruikt voor bijvoorbeeld energieopwekking (warmte-koude opslag). De waterkwaliteit gaat hierdoor ook vooruit. Met de gebiedsgerichte aanpak kunnen we verspreiding van dit grondwater naar andere delen zoals de drinkwaterwinning voorkomen”, aldus wethouder Erik Dannenberg.

8 gedachten over “Zwolle pakt ondergrond Noordereiland aan”

  1. Hiermee wordt het project sanering voormalig Gasfabrieksterrein Zwolle volgens het Gebiedsbeheersplan Zwolle Centraal aangepakt. Dit betekent dat de verontreiniging in de ondergrond in samenhang met andere verontreinigingen binnen het centrum van Zwolle worden gesaneerd.

    Zo helder als wat ?!

  2. Hebben ze bij de sloop van de gasfabriek en de bouw van het parkeerdek toen de grond niet voldoende onderhanden genomen .Moet het straks weer helemaal opnieuw gebeuren terwijl de kosten nu veel hoger liggen

  3. Bericht door Sem, op 15 februari 2014 0:12
    Mooie oude foto!

    Inderdaad.
    Dergelijke foto’s mogen wat mij betreft wel vaker geplaatst worden, ook zonder directe aanleiding.

    Een historische ‘Hotspot’ zou misschien ook wel eens uitgeprobeerd kunnen worden op WLZ.
    Ik denk dat daar, naast het spelelement, een hoop reacties op zullen komen met informatieve achtergrondverhalen en anekdotes van allerlei mensen.

  4. Op facebook hebben we al pagina’s, daar is best belangstelling, heb zelf op mijn facebook een aantal ingescande foto’s geplaatst van mijn vader uit de jaren 60. oa stond hierop een fabriek die stond op de plaats waar nu de Wehkamp zit bij de katerdijk. Toendertijd was het normaal om tegen de rand van wat nu Zwolle centrum is fabrieken te bouwen. Er zullen best nog wel wat oude fabriekslocaties zijn die sanering kunnen gebruiken….

Reacties zijn gesloten.