“Herman Brood komt nait uut Groningen”

Foto van auteur

Aiaiaiaiai. Is het morgen precies 60 jaar geleden dat Herman Brood in Zwolle werd geboren, komen alle reportages uit Groningen (opening expositie) of Amsterdam (première van de film). Het NOS-journaal meldt van vandaag zelfs dat Brood in Groningen is geboren. Maar het tekent de beeldvorming over Zwolle: een rock en roll junkie, born to be wild, kan niet uit Zwolle komen…

Het is ook aan Zwolle zelf te wijten. We vernoemen geen cultuurtempel naar hem en weren zijn borstbeeld uit de binnenstad. Het is puur aan de jongens en meisjes van Van Eigen Bodem te danken, dat er a.s. woensdag in Zwolle nog iets gebeurt. De stad is er nog lang niet en heeft meer dan ooit Lev nodig! Tot die tijd gaat er niets boven Groningen. En belt de initiatiefnemer van de lokale politieke partij Lev-06, Sibrand Hofstra, direct na het gewraakte journaal van 18.00 uur naar de redactie van het NOS-journaal. In het bulletin van 20.00 uur is de feitelijke onjuistheid gecorrigeerd.

14 gedachten over ““Herman Brood komt nait uut Groningen””

 1. Wat een blunder van de NOS, waar halen ze hun informatie vandaan?

  Tevens triest van de gemeente zwolle en het college van B&W dat notabene een burger het landelijke journaal moet bellen om de geboorteplaats van Brood door te geven…

  Bravo, voor de oplettende sibrand! 🙂

 2. Tsja, of Brood nu een Zwollenaar is waar je trots op moet zijn… :-

  99% van de tijd onder invloed en zijn ‘kunst’ wordt, zodra iets soortgelijks op een gebouw of muurtje staat, als vandalisme gezien…

 3. Ja, zeg ik met volle overtuiging, Brood is een Zwollenaar waar wij trots op moeten zijn.
  Hij had meer kwaliteiten dan alleen het onder invloed zijn, waar altijd maar over gesproken wordt.
  Als we iedereen aan de kant schuiven omdat ze onder invloed zijn of geweest zijn, blijven er nog maar heel weinig mensen over. :'(

 4. Natuurlijk had hij zijn kwaliteiten. Iedereen heeft ze immers…
  Hij heeft er alleen barweinig van laten zien. Want dat schilderen van hem kun je niet een kwaliteit noemen. Hij lachte zich vast rot dat er zo dik betaald werd voor wat gesmeer met verfbussen en rollers. Laten we eerlijk zijn: Met dergelijke kunst was ik niet weggekomen bij het vak tekenen op de middelbare school…

  Muzikaal gezien is zijn bijdrage misschien beter geweest, maar dat is ook niet echt my cup of tea, dus daar geef ik geen oordeel over.

 5. Natuurlijk is zijn muziek een kwestie van smaak, ik hield wel van zijn muziek, m.n de albums shpritsz, cha cha en Go Nutz heb ik grijs gedraaid.

 6. Bent u Zwollenaren er nu nog niet achter dat voor die westerlingen (Hilversum en verder) alles boven de IJssel bekend staat als Groningen? ;D 😛 8)

 7. Inderdaad een gemiste kans voor Zwolle. Stelletje slapers hier bij de gemeente.
  Of je het nu mooi vindt of niet, als Brood de kunstenaar is die bij de meeste Nederlanders aan de muur hangt (replica of echt) had deze tentoonstelling natuurlijk in Zwolle moeten staan en niet in Groningen.

  @ Wilbert: Van Gogh was ook zo geschift als wat en de meeste tijd onder invloed daar gaan jaarlijks ook miljoenen mensen naar kijken. Zo zijn er heel veel voorbeelden, Dahli, Warhol, Heijboer en ga zo maar door. Maar misschien ken je deze kunstenaars niet.

 8. @ Wilbert: Van Gogh was ook zo geschift als wat en de meeste tijd onder invloed daar gaan jaarlijks ook miljoenen mensen naar kijken. Zo zijn er heel veel voorbeelden, Dahli, Warhol, Heijboer en ga zo maar door. Maar misschien ken je deze kunstenaars niet.

  Dahli en Warhol mag je van mij kunstenaars noemen, maar Heijboer valt voor mij in hetzelfde rijtje als Brood. Ik heb daar weinig mee.

Reacties zijn gesloten.