Hoge declaraties bij bestuur Windesheim

Foto van auteur

Zwolle – Woensdag bleek uit onderzoek van de Stentor dat Albert Cornelissen en Jan Willem Meinsma over een periode van vier jaar zo’n 364.000 euro declareerden. In vergelijking tot andere Hogescholen is dat erg hoog. Het Studenten Overleg Orgaan Zwolle (SOOZ) vindt de declaraties van de twee Windesheim bestuurders opmerkelijk hoog. De organisatie pleit daarom voor transparantie van de bestuurders en hoopt dat er een stevige discussie zal ontstaan op de Hogeschool. 
Voorzitter Diederik Engeltjes: “Technisch gezien lijkt er niks mis te zijn met de declaraties, maar je kan je natuurlijk afvragen of het wel een verstandige keuze is om zulke bedragen te declareren met het oog op de huidige discussies rondom hoge salarissen.” Uiteindelijk vindt de voorzitter het bedrag van 88.000 euro wel absurd hoog klinken. Toch pleit Engeltjes wel voor enige nuance: “De heren Meinsma en Cornelissen zijn natuurlijk wel het gezicht van de Hogeschool. Een deel van de declaraties zal wellicht goed te praten zijn in de optiek dat een school vertegenwoordigen geld kan kosten. We willen ook vooral de argumentatie van de CvB’ers zelf horen en we zijn daarnaast erg benieuwd naar de uitleg van de Raad van Toezicht”.

Engeltjes hoopt vooral op transparantie van de bestuurders. “In een discussie met de Centrale medezeggenschapsraad werd het hoge bedrag vrij snel afgedaan met het argument dat de Raad van Toezicht het had goedgekeurd. Tijd dus om open kaart te spelen”.
SOOZ staat voor Studenten Overleg Orgaan Zwolle. De organisatie behartigt de belangen van de Zwolse student naar de buitenwereld, zowel van de georganiseerde student als de individuele student. 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

23 gedachten over “Hoge declaraties bij bestuur Windesheim”

 1. >:( Daar zijn verschillende landelijk bekende politici op nat gegaan:

  NU PAS OPEN KAART & TRANSPARANTIE?

  Voorzitter Engeltjes

  Uiteindelijk vindt de voorzitter het bedrag van 88.000 euro wel absurd hoog klinken.

  PARDON Diederik ; dat bedrag = OOK HOOG

  Proberen wat scheef is recht te lullen

  De heren Meinsma en Cornelissen zijn natuurlijk wel het gezicht van de Hogeschool. Een deel van de declaraties zal wellicht goed te praten zijn in de optiek dat een school vertegenwoordigen geld kan kosten.

  Asjeblieft zeg Diederik: omdat ze volgens D. het gezicht zijn en daarom is waar is een deel waarschijnlijk goed te praten. Een school vertegenwoordigen kost immers geld.

  Wat een jammerlijk niveau voor bestuurders & veurzittert van Zwolle’s trots op onderwijs gebied, de zeer grote HBO-instelling Windesheim!

 2. Kamervragen van de SP:

  Vragen van de leden Siderius en Van Dijk (beiden SP) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de hoge declaraties bij Hogeschool Windesheim in Zwolle.

  1.
  Acht u het wenselijk dat twee directieleden ?? die reeds hoger worden bezoldigd dan een minister ?? voor ?? 364.000 in vier jaar declareren bovenop het salaris van ?? 212.000 en ?? 178.000 per jaar? Voldoen dergelijke bedragen aan uw morele norm voor bestuurders in de publieke sector?

  2.
  Hoe beoordeelt u de rol van de Raad van Toezicht in deze situatie? Trekt u met de SP de conclusie dat het bestuursmodel van hogescholen mislukt is waarbij Raden van Toezicht de dienst uitmaken en beslissingen nemen die niet in belang van het hoger onderwijs zijn?

  3.
  Ziet u mogelijkheden om de beslissingsbevoegdheid met betrekking tot het uitbetalen van declaratie te verschuiven van de Raad van Toezicht naar de medezeggenschapsraden?

  4.
  Welke maatregelen gaat u nemen om ?? na het zoveelste incident ?? de hele declaratiecultuur in het hoger onderwijs aan te pakken? Bent u bereid om een voorstel hierover naar de Kamer te sturen?

  5.
  Kunt u een overzicht naar de Kamer sturen met het declaratiegedrag van alle bestuurders van Hogescholen in Nederland? Zo nee, waarom niet?

  6.
  Ziet u mogelijkheden om voor bestuurders van hogescholen in Nederland een maximum graaigrens in stellen, waarbij er heldere afspraken worden gemaakt over het (morele) declaratiegedrag? Zo nee, waarom niet?

 3. Het is al jaren een clandestiene bedoeling op Hogeschool Windesheim en een zeer ondermaatse financiële controle – ondanks dat er een heel gebouw aan toegewijd is om het economische reilen en zeilen van deze onderwijsfabriek te beheersen. Er was ook al eens een kopstuk dat een kwart miljoen wegsluisde naar de paardenonderneming van zijn vrouw. In het algemeen gesproken gaat het onderwijs niet kapot aan al die bezuinigingen; het gaat kapot aan al die gewetenloze managers zonder feeling voor onderwijs en een zucht naar (veel) geld.

  Het SOOZ… Het doet al jaren niks van wezenlijk belang voor de studenten, studenten- en studieverenigingen vinden er geen klankbord of erkenning en inhoudelijk presteert dat clubje ook weinig.

 4. Het SOOZ… Het doet al jaren niks van wezenlijk belang voor de studenten, studenten- en studieverenigingen vinden er geen klankbord of erkenning en inhoudelijk presteert dat clubje ook weinig.

  Feitelijk juist!

 5. Zucht, wat een drukte om een paar honderd duizendjes. Drie nogwat in vier jaar las ik. Dat stelt echt helemaal niks voor beste mensen. Gun ’t ze.

 6. Welnee toch, geen verklaring nodig vind ik. Iedereen weet al hoe ’t zit immers. Verklaringen daarover ga ik niet geloven. Wie wel?

 7. Ze hadden toch een bestuurder die meer dan 800.000 e jaren geleden verduisterde en het geld was weg geen ene cent kregen ze terug..
  Toen ik manden geleden schreef dat ze bij Windesheim net zo graaiers zijn als bij alle maar dan ook bijna bij alle andere instellingen, of dat nou ziekenhuizen,mbo,hbo schollen, verzekeringsmaatschappijen zijn, kreeg ik van veel mensen een grote mond en werd het tegengesproken..
  Nou ik weet 100% zeker dat er nog meer rottigheid daarin zit dan het tot nu toe bekend is..
  Er zal wel een interne onderzoek komen om te laten zien van: We zijn ermee bezig en het kan natuurlijk niet meer gebeuren, maar ja het zijn allemaal graaiers…
  Ze moeten daar bij Windesheim maar eerst ervoor zorgen dat het niveau beter wordt maar nee wat ze nu dag in dag uit doen is gewoon eigen zakjes vullen..
  Laat die gasten maar alles terug betalen…..

 8. @Br, laat je niet de hoop op beter ontnemen door zulke dingen.
  Ik weet uit ervaring dat er ook goede mensen zijn. Ook bij Windesheim.

 9. @Br, je zou kunnen denken dat Jano gelijk heeft. En trouwens dat is ook wel zo, maar wat Jano zegt helpt niets, mensen als labbekakken bestempelen. Stempeltjes helpen echt niets. Vragen wat je wilt weten kan soms helpen, en een beetje gas erop kan geen kwaad. We hebben wel een punt denk ik echt. Windesheim is nu aan de beurt!

 10. Wat een flauwekul die opmerking dat de raad van bestuur er mee instemde. natuurlijk de heren houden elkaar allemaal de hand boven het hoofd.
  Nederland gaat helemaal naar de kl**** door dit soort witte boorden criminaliteit.

 11. Dit onderwerp dreigt, ivm reces, natuurlijk wel in de vergetelheid te raken. De diverse onderwijsinstituten hebben vakantie. Al weet ik toevallig dat er op Windesheim in elk geval gister nog 1 gesprek heeft plaatsgevonden…vermoed dat het vanaf maandag écht schluss is.

  Die kamervragen zijn uitstekend; maar wanneer worden ze behandeld?9 en 23 september vergadert het presidium van de 2e Kamer pas weer.

  Persoonlijk verwacht ik ook niet dat De Stentor, in vakantietijd (ook voor veel redactie-leden en waarom zou een redactielid het item van een ander overnemen?) het onderzoek gaat voortzetten…

  Maar het gaat verdorie wel ergens om, en dat feit komt wel uit de koker van De Stentor

  Albert Cornelissen en Jan Willem Meinsma over een periode van vier jaar zo??n 364.000 euro declareerden.

  KOM OP STENTOR: BIJT JE ER IN VAST!

Reacties zijn gesloten.