‘Passend toewijzen’ huur moet passen bij inkomen

Foto van auteur

Zwolle – Er is een nieuwe Woningwet. Hierin staat dat woningcorporaties woningen ‘passend’ moeten toewijzen. Mensen die naar een sociale huurwoning willen verhuizen, mogen alleen nog een woning huren met een huur die past bij hun inkomen. Vanaf 1 december gaat De Woningzoeker vrijkomende woningen passend toewijzen.

Door passend toe te wijzen willen we voorkomen dat huishoudens met de laagste inkomens in te dure woningen terecht komen of andersom.De nieuwe toewijzingsregels staan op de website van De Woningzoeker (www.dewoningzoeker.nl) vermeld. Voor wie nu in een huurwoning van Openbaar Belang, deltaWonen, SWZ of Beter Wonen IJsselmuiden woont en niet gaat verhuizen, verandert er niets. Voor woningzoekenden die ingeschreven staan bij De Woningzoeker is het belangrijk dat zij hun gegevens goed controleren en eventueel aanpassen op ‘mijn pagina’. Dat voorkomt teleurstellingen als een aangeboden woning wordt teruggetrokken als blijk dat de inkomensgegevens niet kloppen.

Openbaar Belang, deltaWonen, SWZ en Beter Wonen IJsselmuiden zorgen ervoor dat voldoende huren worden bijgesteld, zodat er per doelgroep een juist aantal woningen wordt aangeboden via De Woningzoeker. Deze maatregelen betekenen ook dat de woningzoekende minder keuze heeft.

 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

24 gedachten over “‘Passend toewijzen’ huur moet passen bij inkomen”

 1. @Jeff: ik denk (hoop) dat ze dat kris-kras verdelen zoals je nu in veel nieuwe wijken ziet; appartementen, rijtjeshuizen, 2-onder-1-kap en vrijstaande huizen bij elkaar.

 2. Goed dat het naar twee kanten wijst!
  Een huurwoning van 800 euro waar het ene gezin beide moeten werken om de lasten te betalen, en de buurman de gordijnen dicht heeft tot 1200 uur!

 3. misschien heeft die buurman de gordijnen dicht tot 12.00 uur omdat hij in de nachtdienst

  in café zit

  raar hoor, straks moet je ook nog in een grote auto rijden

  mag je niet meer naar de jumbo maar moet je naar a.h.

  als je te veel geld verdiend

 4. Dat de mensen die zogenaamd teveel verdienden voor een flatje (zodat hun 3 of 4 keer per jaar op vakantie kunnen, genieten van hun bestaan) die daaruit weg moeten, en de uitkeringstrekkers wel in een huurhuis mogen zitten die ze niet kunnen betalen met een uitkering en wel huursubsidie krijgen.

 5. @ja-tja

  Helemaal niet raar als je bedenkt dat het gaat om sociale woningbouw: verhuren aan mensen die niet in staat zijn om zelfstandig een woning te kopen of te huren.

  Zover ik weet bestaan er geen gesubsidieerde sociale autodealers of gesubsidieerde sociale supermarkten.

  _disclaimer_
  Onderstaande weet ik niet zeker
  _/disclaimer_

  Omdat ook de corporaties en stichtingen gesubsidieerd worden betaald elke belastingbetaler dus mee aan het woongenot van iemand die met een goed inkomen in een sociale huurwoning zit.

 6. Hoeveel procent van de huurwoningen zijn van een corporatie? Volgens mij zijn er maar heel weinig die particulier verhuurd worden, dus wiens probleem is het als je met een gezamenlijk inkomen van 60.000 zit in een flatje van 350 per maand?
  Ik heb in die tijd een mooie reis kunnen maken samen, als we in een woning zaten die het dubbele kost dan hadden we dat niet kunnen doen!

 7. @ Johan22>:(>:(>:( Alles weg…waarschijnlijk eigen schuld.

  Had ongeveer een A4-tje volgeschreven over wonen in Zwolle.
  Gebruikte ook Vestia….
  Toen ik af wilde sluiten met Erik Staal….en nog maar een woord of 4 wilde tikken, was ik alles kwijt. ff kijken

  Tegenwoordig is dat de maatschappij toch Dick?
  Je mag dus blijkbaar geen geld overhouden voor jezelf?

  Zéker is de maatschappij zo, vol hebzucht (veel verloren tekst ging over de woningbouwverenigingen in den lande, o.a. met gebruikmaking van het woord “hebzucht”)….
  En zéker mag je geld voor jezelf overhouden!
  Als mijn kinderen niet, zoveel mogelijk, zouden sparen (als ik het % nog zo laag >:) zou ik ze dat wel kwalijk nemen.
  Ook als ze zich nodeloos in de schulden zouden steken.

  Maar het grootste deel van mijn verloren gegane tekst ging over het feit dat velen (waar maandelijks bakkies geld binnenkomt) erg weinig huur betalen.
  – begrijp dat ik dat misschien ook wel zou doen
  – begrijp dat je die mensen er niet uit kunt sturen
  – begrijp echter ook het probleem: zoveel andere mensen staan jaren ingeschreven…zijn ze dan eindelijk aan de beurt, moeten ze (ook ivm studie) nog gigantisch de eindjes aan elkaar knopen. De huren stijgen jaarlijks ook nog eens behoorlijk.

  Vrogger, begin jaren ’90 nog, hadden we het genoegen gebruik te kunnen maken van Koop-Subsidies. Anders hadden wij bijvoorbeeld niet gelijk een huis kunnen kopen. Ook konden we daarvoor mooi doorgroeien. Maar die regeling werd waarschijnlijk te duur, waardoor het is afgeschaft?
  Bovenstaande gaat over kopen, terwijl huren de topic tekst is….
  Overeenkomst is wel dat wonen zo laagdrempelig en snel mogelijk mogelijk moet zijn voor iedereen!

 8. Ik sta nu 3 jaar op de wachtlijst voor een nieuwe sociale woning, maar door al die scheefwoners (mensen met te veel geld voor een sociale huurwoning) kan ik nu geen goedkope woning vinden.

  Als je meer gaat verdienen en niet doorstroomt naar een duurdere woning zijn de mensen met een minimum inkomen daar de dupe van. Wij kunnen niet kiezen voor een duurdere woning. Wij moeten het hiermee doen.

  Dus ga uit onze goedkope woningen zodat wij ook een woning kunnen huren!! >:(

 9. @ Catherine,

  Wees blij dat er nog veel sociale huurwoningen in de Woningzoeker staan.. Mensen die op een “vrije sector” woning moeten reageren moeten het doen met een aanbod van 13 woningen die afgelopen jaar in de Woningzoeker stonden..

 10. @Catherine Er zijn geen goedkope woningen meer. (Ik neem aan dat je eengezinswoningen bedoelt?) De huur van de woningen van degenen die doorstromen wordt gelijk getrokken met de rest en het maakt nu niks meer uit of de woning goed geïsoleerd is of dubbel glas heeft. Je zal hebben gezien dat nu alle in aanmerking komende aangeboden eengezinswoningen zo rond de ??560 liggen.

  Het probleem is juist dat het nu niet meer verdeeld wordt over de wijken omdat nieuwbouw buiten bereik is voor lage inkomens. Nieuwbouw ‘sociale huur’ begint nl vanaf ??710.

 11. @sdfsd tnx voor je reactie want dat klopt inderdaad.
  Ben ook op zoek naar een vrije sector woning, maar is niet aan te komen joh. En al die regels met sociale huur en vrije sector, daar klopt ook geen reed van, daar ben ik wel achter.

 12. De nieuwe regels gaan helemaal nergens meer over.

  Als je als koppel samen wilt gaan wonen en gemiddeld 1500 bruto per persoon per maand (18.000 op jaarbasis x 2) verdiend moet je al reageren op een vrije sector woning.
  Gemiddeld ben je voor een vrije sector woning ongeveer 800 euro kwijt aan huur. Inclusief gas, water en licht zit je al rond de 1000 euro netto per maand.

  Dan hou je nog ongeveer 1 hele maand salaris over om je ziektekosten, gemeentelijke jaarheffingen, tv/internet/telefoon/mobiele abonnement en verzekeringen en alle andere dingen die ik vergeten ben op te noemen.. te betalen..

 13. Inderdaad…bij ons is man kostwinner..en heb ik een klein baantje 6,5 uur in de week (wat 10.5 uur was)..bij een zorginstelling.
  Wij komen afgelopen jaar en dit jaar boven de 34.000 uit dus moeten wij naar vrije sector. Betalen nu 710,68 in sociale huurwoning. Nu is het gekke..achter ons staan vrije sector woningen..die 1 euro goedkoper zijn als mijn sociale huurwoning..maar waar ik wel 9000 euro meer in het jaar mag verdienen…dan klopt er toch iets niet?
  Nu is het ook zo dat ik op basis van vorig jaar en dit jaar naar vrije sector moet..maar mocht ik er aan werk geen uren meer bijkrijgen, wij in januari 2017 weer naar een sociale huurwoning mogen…of jarenlang in een veel te dure vrije sector woning, omdat ik mijn woningduur bij de woningzoeker moet gebruiken voor de vrije sector. Pfff

 14. Als je als koppel samen wilt gaan wonen en gemiddeld 1500 bruto per persoon per maand

  Dat is een gezamenlijk inkomen van ongeveer 2400 Euro netto denk ik per maand? Gaan ze er niet vanuit dat je ongeveer 1/3 per maand mag uitgeven aan huur? Kom je rond de 800 Euro uur uit.
  Let op: is niet mijn idee, ben het daar dus ook niet mee eens.

  Dan hou je nog ongeveer 1 hele maand salaris over.. te betalen..

  Voor veel mensen is dat nog een luxe, die moeten het van 1 salaris rond zien te zingen.

 15. Het hele systeem klopt van geen kant..
  Jaarlijks de belachelijke verhogingen van tientallen euro’s, nu dit weer..

  Ik zou graag een huis kopen om uit mijn huurhuis te vertrekken, maarrrr helaas heb ik door problemen in het verleden nog ongeveer 2 jaar een BKR registratie.. Ik ben dus een scheefwoner, maar tegen mijn zin. Ik moet dus blijven waar ik nu zit omdat ik geen hypotheek kan krijgen of ik moet naar een vrije sector waarbij ik zoveel moet betalen dat ik het risico loop wederom in de problemen te komen omdat het niet te betalen is..

 16. Ik vind het ook zo krom.. ik heb al mijn aow en kl pensioen.. ik wilde een op een woning reageren en dat is dan €630,00 kom ik niet in aanmerking.. omdat ik maar €20,000 inkomsten heb in het jaar!! Zelf ben ik alleenstaande!! Ik heb gereageerd op huizen met een woonkamer van 22 meter maar ik wordt er zo benauwd van..zelf laat ik een eengezinswoning met garage en schuur achter!! Verschil van €3000, per jr gaat het..€630, .. ja ik snap zal wel zeggen waarom grote woonkamer.. omdat ik mijn vertier in mijn huis zoek en vaak mijn kinderen komt en die samen met 15 pers. Komen.. en over 4 jr krijg ik dan mijn pensioen van mijn ex.. dus waarom doen ze toch zo moeilijk!! Ik heb nooit huur achterstand, en geen schulden..
  Vroeg mij af of er iemand is die mij kan helpen!!😔of een van de huur sociale woning??

Reacties zijn gesloten.