‘Maand van het Naakt’ in de Fundatie

Foto van auteur

Zwolle – Vanaf dinsdag 31 mei, tot en met 19 juni is in Museum de Fundatie Zwolle het werk te zien van de 20 finalisten uit de ‘AVROTROS ‘Maand van het Naakt’ – kunstwedstrijd’.

schermafbeelding_2016-05-31_om_20.05.41.png 

Er kan  via www.avrotros.nl/kunst op de 20 finalisten van de kunstwedstrijd die AVROTROS tijdens de Maand van het Naakt organiseerde, gestemd worden. Juryleden Ralph Keuning, directeur van Museum de Fundatie en beeldend kunstenaars Marte Röling en David Bade maakten een selectie uit de 3500 inzendingen. Live naar deze selectie komen kijken kan vanaf dinsdag 31 mei ook in Museum de Fundatie, waar de 20 werken worden tentoongesteld. Op 10 juni worden de jury- en publieksprijs hier uitgereikt.

Het afbeelden van naakten is iets wat al eeuwen gebeurt. Desondanks lijkt dit vandaag de dag niet altijd even geaccepteerd en daarom daagde AVROTROS deelnemers uit met dit thema aan de slag te gaan. De afgelopen maand kon iedereen een getekend, geschilderd of gebeeldhouwd naakt inzenden via de website van AVROTROS. Van jong, slechts 17 jaar, tot oud, maar liefst 93 jaar, ging aan de slag met het maken van een eigen creatie voor deze grote, landelijke kunstwedstrijd.
 
Naakt werd door de deelnemers vaak in verband gebracht met kwetsbaarheid, intimiteit en jezelf bloot geven. Een vluchteling die huis en haard heeft moeten achterlaten, een bejaarde die geheel afhankelijk is geworden van een falend zorgsysteem: het zijn persoonlijke tragedies die door de finalisten boeiend in beeld zijn gebracht bij de kunstwedstrijd. En wat bezielt mensen eigenlijk om hun meest intieme momenten met de buitenwacht te delen? Meerdere kunstenaars lieten zich juist door deze vraag inspireren en beeldden zichzelf bijvoorbeeld al douchend af. Maar ook het lichaam dat door het leven getekend is, het oude lichaam in al haar (soms vergane) glorie, vormde een grote inspiratiebron.
 
Stemmen kan tot 9 juni via www.avrotros.nl/kunst of in Museum de Fundatie. Op 10  juni worden de publieks- en juryprijs van de grootste landelijke kunstwedstrijd door Frits Sissing in Museum de Fundatie uitgereikt.
 
Aanvullende informatie: http://web.avrotros.nl/cultuur/kunst/

2 gedachten over “‘Maand van het Naakt’ in de Fundatie”

Reacties zijn gesloten.